De 40-urige werkweek bestaat nog

Eind 2002 werkte een op de tien werknemers 40 uur per week. Tot begin jaren tachtig was de 40-urige werkweek de norm in Nederland. Drie van de vier werknemers werkte toen minstens 40 uur per week. Sindsdien is er veel veranderd. Het werken in deeltijd is fors toegenomen en veel werknemers hebben een verkorte werkweek door invoering van arbeidsduurverkorting.

Een op de tien werknemers werkt 40 uur

Nog maar 55 procent van alle werknemers in Nederland had eind 2002 een voltijdbaan. Gemiddeld werkten zij ruim 38 uur per week en hadden daarnaast 4 adv-dagen per jaar. Van de ruim 7 miljoen werknemers werkten er 717 duizend 40 uur per week, zonder dat zij adv-dagen hadden. Daarnaast waren er 35 duizend werknemers die meer dan 40 uur per week werkten. Vier van de vijf werknemers met een 40-urige werkweek is man.

Verdeling wekelijkse arbeidsduur, december 2002

Verdeling wekelijkse arbeidsduur, december 2002

Veel in het midden- en kleinbedrijf

Twee van de drie werknemers met een 40-urige werkweek werkt in het midden- en kleinbedrijf. Van alle werknemers bij bedrijven die minder dan honderd werknemers tellen, werkt een op de zes 40 uur per week. Bij grotere bedrijven is dat een op de zestien.

Werknemers met een 40-urige werkweek naar bedrijfsgrootte, december 2002

Werknemers met een 40-urige werkweek naar bedrijfsgrootte, december 2002

Nauwelijks bij openbaar bestuur en gezondheidszorg

Een op de drie werknemers in de delfstoffenwinning werkt 40 uur per week. Ook in de zakelijke dienstverlening en vervoer en communicatie komt de 40-urige werkweek nog regelmatig voor. Daarentegen is het een uitzondering in het openbaar bestuur, het onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg.

Werknemers met een 40-urige werkweek naar bedrijfstak, december 2002

Werknemers met een 40-urige werkweek naar bedrijfstak, december 2002

Langere werkweek door overwerk

In december 2002 werkten 570 duizend werknemers langer dan de voor hen overeengekomen wekelijkse arbeidsduur. Als deze overwerkuren meegeteld worden, stijgt het aantal werknemers dat 40 uur of meer werkt tot 1 miljoen.

Han van den Berg en Job van der Zwan

Bron: StatLine