Vernattingsschade als gevolg van verdrogingsbestrijding : een bestuurlijk-juridische analyse

Herstel van de verdroogde natuur iséén van de speerpunten van het integraal waterbeheer. Doelstelling van het beleid is dat in het jaar 2000 het areaal verdroogd gebied in Nederland met 25% is afgenomen vergeleken met 1985. Inmiddels wordt op alle niveaus de verdroging aangepakt. In verschillende gebieden zijn verdrogingsbestrijdingsprojecten, gericht op de verhoging van het grondwaterpeil in natuurgebieden, in uitvoering. Deze projecten kunnen tot gevolg hebben dat het agrarisch gebied in de directe omgeving natter wordt. Deze vernatting kan incidenteel leiden tot verhoogde produktie maar zal meestal natschade tot gevolg hebben. Onduidelijkheid rond de compensatie van deze natschade zorgt momenteel voor stagnatie in de uitvoering van het anti-verdrogingsbeleid. Het is dan ook van groot belang dat er voor de landbouw een duidelijke regeling voor deze vernattingsschade komt.

Datum rapport
1 januari 1995
Auteur
P.J. de Putter, J. van der Vlies; met medew. van J.M. Verschuuren; KPMG Milieu; Katholieke Universiteit Brabant, Centrum voor Wetgevingsvraagstukken
Uitgever
Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RWS, RIZA).
Annotatie
V, (115) p.
fig., tab.
Nationaal Onderzoeksprogramma Verdroging. - NOV rapport ; 18-1. - Met engelse samenvatting. - Met lit. opg.
ISBN 9036945038
Documentnummer
195949