Werkende alleenstaande moeders vaak in voltijdbaan

Het aandeel werkenden onder alleenstaande moeders ligt lager dan onder moeders met een partner. Werkende alleenstaande moeders hebben daarentegen relatief vaak een deeltijdbaan van ten minste 28 uur of een voltijdbaan. Dit verschil hangt samen met het hogere percentage niet-westerse allochtonen onder alleenstaande moeders.

Lagere arbeidsdeelname bij alleenstaande moeders

In 2007 waren er 254 duizend alleenstaande moeders met ten minste één kind onder de 18 jaar. Van deze moeders had 58 procent een baan van 12 uur of meer per week. Dat is minder dan bij de moeders met een partner. Van hen had 67 procent een baan van 12 uur of meer per week.

De arbeidsdeelname van alleenstaande moeders is tussen 2001 en 2007 met 7 procentpunt toegenomen. Dat is iets minder dan bij samenwonende of getrouwde moeders, bij wie de arbeidsdeelname met 10 procentpunt toenam. Het verschil in arbeidsdeelname tussen moeders met en zonder partner is dus toegenomen.

Aandeel moeders met een baan van 12 uur of meer per week

Aandeel moeders met een baan van 12 uur of meer per week

Meer voltijders onder werkende alleenstaande moeders

Het aandeel voltijders lag met 23 procent onder alleenstaande moeders wel hoger dan onder moeders met een partner (13 procent). Ook had in 2007 van de werkende alleenstaande moeders 31 procent een deeltijdbaan van 28 tot 35 uur per week, tegenover slechts 19 procent van de moeders met een partner.

Wekelijkse arbeidsduur werkende moeders, 2007

Wekelijkse arbeidsduur werkende moeders, 2007

Vooral veel niet-westers alleenstaande moeders met voltijdbaan

Het verschil in arbeidsduur hangt samen met het relatief hoge aandeel niet-westerse allochtonen onder de alleenstaande moeders. Gemiddeld over de jaren 2001 tot en met 2007 was 28 procent van hen van niet-westerse herkomst, tegen 12 procent bij de moeders met een partner. Niet-westers allochtone moeders werken bovendien veel vaker dan autochtone moeders voltijds of in een deeltijdbaan van ten minste 28 uur per week. Bijna de helft van de werkende niet-westers allochtone moeders zonder partner had een voltijdbaan, tegenover een op de vijf van de autochtone alleenstaande moeders met werk.

Wekelijkse arbeidsduur werkende moeders naar herkomst, 2001/2007
Wekelijkse arbeidsduur werkende moeders naar herkomst, 2001/2007

Moniek Coumans

Bron: Sociaaleconomische Trends 2008-IV, Alleenstaande moeders op de arbeidsmarkt.