Holland Fisheries Event op Urk met eerste Maritieme Hackathon van Nederland

Twee dagen Holland Fisheries Event op Urk

Twee dagen Holland Fisheries Event op Urk Foto archief Jelle ten Napel

Urk - In De Koningshof op Urk wordt 7 en 8 oktober de Holland Fisheries Event gehouden. Nieuw op de beurs is een hackaton.

Holland Fisheries Event, dé visserij- en maritieme beurs van Nederland, staat in het teken van investeren in innoveren op het gebied van techniek en kennis. Holland Fisheries Event is bedoeld voor de zakelijke doelgroep in de visserij- en maritieme sector en heeft een internationaal karakter. De beurs wordt voor de elfde keer georganiseerd in opdracht van Stichting Visserijdagen Urk.

De beurs biedt aan meer dan 100 binnen- en buitenlandse exposanten de mogelijkheid hun nieuwste producten en diensten te tonen aan een breed publiek. Een plek om te netwerken, relaties te verstevigen en samen te werken aan toekomstbestendige innovaties.

Maritieme hackathon

Tijdens de Holland Fisheries Event wordt het winnende team van de Maritieme Hackathon bekendgemaakt. Op zaterdagochtend worden de oplossingen per team gepresenteerd op de beursvloer gepresenteerd. Een jury zal de oplossingen beoordelen en het winnende team de prijs uitreiken.

Tijdens de Maritieme Hackathon slaan professionals en studenten van binnen en buiten de maritieme sector de handen ineen om te werken aan oplossingen voor een duurzame maritieme (visserij)sector. Wageningen University & Research en ROC Friese Poort nodigen deelnemers uit om tijdens de hackathon onder te duiken in de blauwe maritieme wereld om samen met de nieuwe generatie maritieme professionals te werken aan ideeën voor één van de challenges. Wie gaat er als winnend team met de vangst vandoor?

Wat zijn de uitdagingen:

- Vistechniek: Hoe kan er vanaf 2030 gevist worden op de Noordzee voor de soorten tong, schol en garnaal met minimale energieverbruik, zo selectief mogelijk (nauwelijks discards) en met minimale tot geen bodemberoering? - Pieke Molenaar (Wageningen Marine Research)

- Marktgericht vissen vanuit een (korte) keten: Hoe betrek je en realiseer je als visser een meerprijs in de markt van bewuste burgers en consumenten, met de vangst en verwerking van verantwoord voedsel uit de Noordzee in een (korte) keten? – Hendrik Kramer (schipper en eigenaar van MDV2 kotter), Michelle Boonstra (Good Fish Foundation)

- Voedselwinning op zee: Hoe stimuleren we voedsel uit de Noordzee met minimale impact op het ecosysteem en maximale potentie om de natuur lokaal te versterken? – Linda Planthof (Stichting de Noordzee)

- Data aan boord: Hoe staat de visser aan het roer met goud aan slimme data als gewenste bijvangst? Digitalisering en data aan boord waarbij de vissers de hoeders (blue stewards) op zee zijn en met slimme metingen meerwaarde opleveren aan betere voorspelbare vangsten, minder energieverbruik, lagere (onderhoud)kosten maar ook transparantie van schip tot schap en kostbare inzichten zoals klimaatverandering, visbestanden. – Pedro Rappe (Omni-C, DBmatic) & Niels Post (WeForSea)

- Techniek en ontwerp: Op welke manier gaat de visser van de toekomst de zee op? Met wat voor type schip en hoe wordt de vis gevangen, geconserveerd, verwerkt en getransporteerd? – Walter van Harberden (Padmos)

Aanmelding nog mogelijk

Meer informatie over de Maritieme Hackathon en (gratis) aanmelding is te vinden op www.farmhack.nl/maritieme-hack . Inschrijven kan tot en met 26 september.

Wat is een hackathon

Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken. In dit geval voor een toekomstgerichte visserij. Want er zijn belangrijke stappen te zetten op weg naar toekomstbestendige visserij en voedselwinning op de Noordzee. Wat is er wel mogelijk en wat biedt echt perspectief?