VISSERIJ

Gevonden visskelet blijkt geen Europese steur, maar een 'ontsnapte' exoot en dat is een groot probleem

Zo trof Eric Willemse in juni de steur aan
Zo trof Eric Willemse in juni de steur aan © Eric Willemse
Even hadden vis- en natuurliefhebbers de hoop dat hij eindelijk terug was in de Nederlandse wateren: de Europese steur. Deze vissoort leek afgelopen juni na 70 jaar weer aangetroffen te zijn in het Hartelkanaal bij Rozenburg. Uit een DNA-test blijkt dat het tóch geen Europese steur is.
Het stinkende karkas van de vis werd door een sportvisser gevonden tussen de basaltblokken langs het Hartelkanaal bij Rozenburg. Hij maakte foto's en maakte melding bij de deskundigen. Toen kwam de opwinding, maar die ebde snel weer weg.
Op het eerste gezicht dachten steurspecialisten dat het om een Europese steur zou gaan. Dat zou bijzonder zijn, want die vis is al tientallen jaren geleden uit onze wateren vertrokken door gebouwde sluizen, dammen en vervuild water. Een Europese steur zou betekenen dat het weer beter gaat met de waterkwaliteit. Maar na onderzoek van natuurorganisatie ARK blijkt het een Siberische steur, door iemand uitgezet of zelf ergens ontsnapt.
Steurdeskundige Niels Brevé deed onderzoek naar de dode vis en vermoedde een Europese steur voor zoch te hebben, met een slag om de arm. "Tegenwoordig zijn er namelijk veel exotische steuren. Zeker wanneer ze dood gaan lijken ze erg op elkaar." Anderhalve dag later wist hij al dat het niet om de Europese steur ging.

'Terugbrengen of doodmaken'

De Siberische steur is een exoot en hoort dus niet in de Nederlandse wateren. Exotische steuren zijn zelfs een bedreiging voor de terugkeer van de inheemse, Europese steur.
Brevé vertelt dat de steur wel eens als huisdier wordt gehouden. Volgens hem vergissen mensen zich erin hoe oud zo'n vis kan worden. "Een kat wordt bijvoorbeeld ergens tussen de twaalf en twintig jaar oud, maar een steur tikt al de zeventig jaar aan. Zo lang ga je er normaal gesproken nooit voor zorgen."
Wanneer mensen de steur zat zijn, raadt Brevé aan om de steur niet in het wild uit te zetten. "Ze horen daar niet. Je kunt de steur dan beter terugbrengen naar een steurkweker. Of anders kun je hem beter nog doodmaken."
Volgens Brevé halen mensen vaker exoten binnen zonder daarbij na te denken. Hij haalt de Amerikaanse rivierkreeft aan, die ook niet in Nederland thuishoort en ook in onze regio regelmatig voor problemen zorgt. "Wanneer een exoot wordt uitgezet, dan is het niet meer terug te draaien. Je moet het dus zo vroeg mogelijk de kop indrukken."

Grootste roofvis ter wereld

Het is niet uitgesloten dat de Europese steur alsnog door Nederland zal gaan zwemmen. In 2012 en 2015 zijn er jonge steuren uitgezet in de Rijn. Dit zijn afstammelingen van de laatste wilde populatie in de Gironde. Via zendertjes worden deze jonge steuren in de gaten gehouden. De vissen zijn de Noordzee opgetrokken en zijn inmiddels paairijp.
Steurexpert Niels Brevé bestudeert stralend de dode vis
Steurexpert Niels Brevé bestudeert stralend de dode vis © Rijnmond
Deze uitgezette steuren zijn welkom in onze rivieren, maar niet álle steuren horen hier dus thuis. Volgens Brevé hebben de Nederlandse overheid en de steurkwekers de verantwoordelijkheid om mensen te informeren als zij een exotische steur in huis nemen. "Je neemt namelijk de grootste roofvis van de wereld in huis", ligt de steurdeskundige toe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl