Thyssen Krupp investeert 2 miljard euro in groen staal fabriek

Staalmaker Thyssen Krupp gaat zijn bestaande fabriek in Duitsland ombouwen voor de productie van duurzaam staal. Het systeem wordt zo ontworpen dat het daarvoor lage kwaliteit ijzererts kan gebruiken. Dat biedt mogelijkheden voor massaproductie.

vloeibaar staal stroomt uit grote emmer in een mal
Elke ton staal levert 2 ton CO2-uitstoot op | Credit: Adobe Stock

De Duitse staalgigant Thyssen Krupp trekt 2 miljard euro uit voor het vervangen van een van de bestaande hoogovens voor een direct reduction plant. Bij deze methode wordt waterstof gebruikt in plaats van steenkool om het ijzer uit de erts te halen.

CO2-uitstoot staal

Het maken van staal kost veel energie. De ijzererts moet gesmolten worden bij hoge temperaturen waarvoor veel fossiele brandstoffen worden gebruikt. Elke ton staal levert daardoor 2 ton CO2 uitstoot op. Omdat we zoveel staal gebruiken is de productie ervan verantwoordelijk voor 7 tot 8 procent van de wereldwijde jaarlijkse CO2 uitstoot.

Het vergroenen van de staalproductie kan dus veel milieuwinst opleveren. Verschillende grote staalfabrikanten zijn al begonnen met het aanpassen van hun productieprocessen. Zo leverde het Zweedse SSAB vorig jaar de eerste lading groen staal voor de auto-industrie en zal het eveneens Zweedse H2GreenSteel vanaf 2025 groen staal op de markt brengen.

Zuivere ijzererts

De meest gebruikte methode is het vervangen van fossiele brandstoffen door waterstof in de hoogovens. Een van de problemen daarbij is dat dit proces hele zuivere ijzererts vereist. En dat is schaars: slechts 4 procent van al het ijzererts voldoet aan die kwaliteitseis. Vanwege de hoeveelheid staal die we nodig hebben is dat een immense uitdaging.

De methode van Thyssen Krupp is niet volledig emissieloos maar kan daardoor gebruikmaken van ijzererts van mindere kwaliteit. Daarmee voorkomt het dat een tekort aan grondstoffen een belemmering wordt voor het vergroenen van de staalproductie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: iedere dag rond 07.00 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Change Inc.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven

Events


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Nieuwsbrief & Memberships


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken bij Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu