Book Creator

Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie

by Marit Israël

Cover

Loading...
Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie
Loading...
Loading...
Loading...
Practoraat Agrofood & Biobased
Loading...
Het Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie slaat de brug naar een duurzame, groene en gezonde toekomst!
De komende maanden wordt in Bergen op Zoom door diverse partners een verkennend onderzoek uitgevoerd naar het realiseren van een innovatiepark. Dit wordt dé plek waar:

- Jongeren enthousiast raken voor een groene of technische opleiding!

- Bedrijven hun innovatieve producten en concepten kunnen presenteren en testen!

- Studenten van VMBO tot WO samen met bedrijven kunnen werken aan uitdagende projecten voor de toekomst!

- Omwonenden en mensen van het bedrijventerrein en onderwijs elkaar ontmoeten en relaxen onder het genot van een gezonde snack of een zelf geplukt stuk fruit!
Benieuwd naar de verdere plannen? Bekijk dan hier de video!
Comic Panel 1
Wat valt er straks te beleven?
Een unieke samenwerking
Via het innovatiepad dat dwars door het park loopt maak je kennis met allerlei innovatieve concepten. Denk hierbij aan een circulair paviljoen voorzien van de nieuwste technologie en materialen. Of landbouwrobots die het land bewerken. Een grote teeltstrook waar nieuwe gewassen worden geteeld. Een speciale innovatieve kas waar je zelf je fruit kunt plukken. Een buffervijver met biobased brug. Een bouwplaats van de toekomst met tiny houses. Natuurlijk zijn er ook diverse plekken om te lunchen, te chillen en te bewegen.   
Ook de manier waarop het innovatiepark tot stand komt is bijzonder en innovatief! Bedrijfsleven, onderwijs, overheid én bewoners trekken samen op om het park te ontwerpen, te bouwen en te gaan gebruiken. Een typisch voorbeeld van sociale innovatie, waar de mooie ideeën worden ingebracht door enthousiaste partners die samen de kar trekken om deze plannen te realiseren.
Benieuwd naar alle (lopende) deelprojecten?
Lees dan verder!
Eerste ontwerp door studenten Urban Green Development
In 2021 zijn door diverse groepen studenten van de Curio opleiding Urban Green Development de eerste stappen gezet rondom het Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie. Deze studenten hebben de eerste desk- en fieldresearches gedaan over onderwerpen zoals sfeer, locatie, bodem, flora, e.d.

Daarnaast bekeken deze studenten ook de kansen en knelpunten rondom dit park en de eerder genoemden onderwerpen. Dit alles werd in verschillende rapportages verwerkt en ieder groepje ontwierp een maquette. Een maquette is een driedimensionaal model op schaal.
HAS Hogeschool studenten onderzoeken mogelijkheden voor een innovatieve kas voor het Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie
HAS Hogeschool studenten Robbin van Arkel, Quincy Brouwer, Koen Schipperen van de opleiding Milieukunde en Naomi Vullers van de opleiding Healthy Living deden voor 20 weken voor de Challenge Sustainability van HAS Hogeschool een opdracht voor het Innovatiepark Agrofood & Duurzame Technologie. Samen met leerlingen van Curio werd er een verkennend onderzoek gedaan naar de invulling van het park met onder meer een onderzoek naar een innovatieve kas. Uiteindelijk hebben de studenten twee scenario’s geschetst: één gebaseerd op een traditionele kas en één gebaseerd op een gesloten kas. Deze ontwerpen zie je hieronder.

Naast dit onderzoek hebben deze HAS studenten ook een lesplan ontwikkeld met verschillende workshops waarin ze met leerlingen van de opleiding Urban Green Development de thema’s uitdiepten en bekeken hoe deze een plek kunnen krijgen in het innovatiepark.

Lees hier het volledige artikel van HAS over het onderzoek van deze vier studenten!
Ontwerp traditionele kas
Ontwerp gesloten kas
PrevNext