Onderzoekers maken biologisch afbreekbare batterij van krabbenschalen

Wetenschappers van de universiteit van Maryland hebben een zinkbatterij ontwikkeld met een elektrolyt op basis van krabbenschalen. Het materiaal is biologisch afbreekbaar, waardoor het merendeel van de batterij na gebruik degradeert zonder schadelijke stoffen achter te laten.

Adobe Stock 221290156
Zijn krabben de oplossing voor het materiaaltekort in de energietransitie? | Credit: Adobe Stock

De onderzoekers van de University of Maryland’s Center for Materials Innovation maakten een elektrolyt van chitosan, een biopolymeer dat je krijgt als je chitine kookt. Chitine is de stevige bouwstof die voorkomt in de pantsers van insecten, spinnen en dus ook krabben.

Jaarlijks gooit de voedselindustrie zes tot acht miljoen ton aan schaaldierenafval weg. De wetenschappers, die hun ontdekking publiceerde in het wetenschappelijk tijdschrift Matter, zien deze afvalstroom als een goedkope en hernieuwbare bron voor grondstoffen van batterijen.

Lees ook: Eerste thuisbatterij van Nederlandse makelij gaat in productie

Biologisch afbreekbare batterij

Volgens de wetenschappers heeft hun krabbenbatterij een energie-efficiëntie van 99,7 procent na duizend laadcycli. Dit maakt de batterij in potentie geschikt voor het opslaan van energie uit zon en wind. Dankzij het krabbenelektrolyt degradeert twee derde van de batterij na gebruik. Wat overblijft is zink, dat je kunt recyclen.

Elektrolyt is een vloeibaar goedje aan de binnenkant van de batterij en kan van verschillende materialen gemaakt worden. Zo zit in loodzuuraccu’s meestal zwavelzuur en vind je kaliumhydroxide in de huishoudelijke alkalinebatterijen. In lithiumbatterijen, het type dat gebruikt wordt in elektrische auto’s zit een lithiumzoutoplossing.

Lees ook: Bedenker van schone Belgische superbatterij wil fabriek bouwen in Nederland

Schadelijke gevolgen batterijgrondstoffen

Voor deze laatste categorie zien de wetenschappers van Maryland hun elektrolyt van krabbenschaal als duurzaam alternatief. Het gebruik van lithium legt namelijk een flinke belasting op het milieu. "Er worden enorme hoeveelheden batterijen geproduceerd en verbruikt, waardoor de kans op milieuproblemen groter wordt", zegt professor Liangbing Hu van de Universiteit van Maryland, hoofdauteur van het onderzoek. "Bijvoorbeeld polypropyleen- en polycarbonaatafscheiders, die veel worden gebruikt in lithium-ionbatterijen, hebben honderden of duizenden jaren nodig om af te breken en het milieu te belasten."

Zink of lithium

De onderzoekers kozen voor de ontwikkeling van een zinkbatterij. Deze gaan in de regel korter mee dan lithiumbatterijen. Het voordeel is dat de voorraden zink groter zijn. Met de stijgende vraag naar lithium is zink dus een voor de hand liggend alternatief. Toch zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat we biologisch afbreekbare krabbenbatterijen in de schappen zien liggen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: iedere dag rond 07.00 uur het laatste nieuws

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan! Schrijf je hier in voor onze dagelijkse nieuwsbrief.

Change Inc.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij iedere ochtend rond 7 uur het laatste nieuws over duurzaamheid ontvangen? Dat kan!

Schrijf je nu in

Nieuws & Verhalen

Changemakers

Bedrijven

Events


Producten & Diensten


Lidmaatschap

Inloggen

Nieuwsbrief & Memberships


Over Change Inc.

Over ons

Waarom Change Inc.

Team

Partnerships & Adverteren

Werken bij Change Inc.

Pers & media

Onze partners

Contact

Start

Artikelen

Changemakers

Bedrijven

Menu