Nederland over honderd jaar?
Volledig scherm
PREMIUM
Nederland over honderd jaar? © Marcel Kuster

Het oosten van het land wordt over honderd jaar een hotspot dankzij zijn hoge ligging

Wageningse wetenschappers maakten een kaart van hoe Nederland er in 2120 uit zou moeten zien, als we de natuur een kans willen geven. Dat betekent: veel meer bomen, bredere rivieren en grotere steden in het oosten van het land. De Achterhoek als metropool?

20 reacties

  • adb

    4 jaar geleden
    De schrijver van het artikel zou eens moeten gaan kijken bij het grote spaarbekken bij Welsum. Men is al voorbereid. Eens in de 100 jaar komt hier water te staan is de verwachting.
  • adb

    4 jaar geleden
    In tijden van nood weet men het oosten wel te vinden. Ik denk hierbij aan de "roggebroodexpress" uit de 2e wereldoorlog. En nu speelt de hoge woningnood en de te dure huizen in het westen een rol. Dit artikel toont aan dat men in het westen de meeste kans heeft op natte voeten en meer bij hoog water en dan weten ze weer het oosten te vinden. In de tussentijd hebben ze ons links laten liggen en ging alle aandacht naar het westen en kregen wij het etiket  "krimpregio".
  • Sander

    4 jaar geleden
    De zeespiegel wordt al ongeveer 300 jaar gemeten. Afgaande op gemiddelden gaat het dan over ca. 25 cm per eeuw. De laatste paar jaar zien we een lagere waarde van ca. 1,6-1,8 mm per jaar. In alle gevallen is het geen probleem. Dijken en keringen zijn er voor de stormen zoals 1953 (Storm + springtij), niet voor zeespiegelstijging. Je kan het zelf zien als je zoekt op NOAA sea level trends. Oostkust USA lijkt meer, maar dat komt door landdaling. Dat wordt in de uiteindelijk cijfers gecompenseerd.
  • Bndnstd

    4 jaar geleden
    Jaag de huizenprijzen vooral verder op met zo’n artikel. Het is nu al niet te betalen voor brave werkende belastingbetalende inwoners van Gelderland.
  • Fietser

    4 jaar geleden
    Over een paar jaar heeft de grond in de Achterhoek het hardst van alle grond in Nederland water nodig. Die bredere rivieren komen dan goed van pas. Er zijn zo’n 164 beschreven effecten van klimaatverandering voor NL. Het rijzen van water is er daar maar 1 van.Water vasthouden wordt nog een kunst. Elke Achterhoekse zandgrond boer weet dit.
  1. Hotel was bomvol en niemand zag dat ook Pieter Omtzigt en Ronald Plasterk er dineerden: hoe kan dat?
    PREMIUM
    1

    Hotel was bomvol en niemand zag dat ook Pieter Omtzigt en Ronald Plasterk er dineerden: hoe kan dat?

    Pieter Omtzigt en Ronald Plasterk zaten een week geleden in het diepste geheim aan tafel in hotel De Wilmersberg in De Lutte om te bezien of de in opspraak geraakte Plasterk toch premier kon worden. Eigenaar Boudewijn van Vilsteren is trots dat hij erin slaagde zijn speciale gasten ongezien naar binnen te krijgen. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? „Ze waren in ieder geval niet vermomd. Ik herkende ze meteen.”
    De Lutte