|Online version
Genetische Diversiteit - 5 oktober 2021 - editie 19
CGN website

Bossen spelen een belangrijke rol in onze samenleving. In deze tijden van corona zoeken we massaal het bos op. Bossen vervullen ook andere functies, zoals een bijdrage aan de klimaatdoelen, aan biodiversiteit, het reguleren van de watervoorziening of het leveren van hoogwaardig hout. Omdat de omvang en kwaliteit van onze bossen onder druk staat, heeft Nederland een Bossenstrategie. Belangrijke ambities van de bossenstrategie zijn meer bos, vitaler en diverser bos en meer bomen buiten het bos. Dit betekent een grote behoefte aan plantmateriaal de komende decennia. Genetische diversiteit is essentieel om aan alle eisen te voldoen die we stellen aan dit plantmateriaal: gezond, robuust, groeikrachtig, langdurige CO2-opslag, klimaatbestendig.
 
CGN zet zich samen met anderen in voor behoud en gebruik van genetische diversiteit voor meer diverse en gezonde bossen, zodat bossen ook in de toekomst hun ecosysteemdiensten kunnen blijven leveren waarvoor we ze zo waarderen. In deze nieuwsbrief leest u meer over oogst van autochtone zaden, buitenlandse herkomsten en nieuwe boomsoorten voor meer diversiteit in het Nederlandse bos en landschap. Daarnaast hebben we voor u een video over de appelcollectie van het CGN, een gebundeld onderzoek over inteeltdepressie bij landbouwhuisdieren en meer. Veel leesplezier!
 
Joukje Buiteveld
Hoofd CGN Genetische Bronnen Boom

 

Opschaling zaadoogst uit de genenbank

Jaarlijks oogst Staatsbosbeheer duizenden kilo’s zaden van inheemse bomen en struiken. Deze zaden worden geplukt in het wild, in zaadopstanden die erkend zijn door de Rassenlijst Bomen en in de genenbank Roggebotzand. Uit de zaden wordt plantmateriaal opgekweekt voor de aanleg van nieuwe bossen en landschapselementen met een hoge biodiversiteitswaarde.
Lees over inheemse bomen en struiken
 

Video: de CGN-appelcollectie in de boomgaard

Het appelseizoen is in volle gang! In deze video nemen we een kijkje in de Randwijkse boomgaard waar de appelcollectie van het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) staat. Hoe beheer je zo’n veldcollectie en waarom kun je appelrassen eigenlijk niet als zaden bewaren?
Bekijk de video over de CGN-appelcollectie
 

Factsheets minder bekende boomsoorten

Vanuit klimaatslim bosbeheer wordt onderzocht welke minder bekende boomsoorten geschikt zijn om aan te planten in het Nederlandse bos. Om de kennis over deze boomsoorten te vergroten, zijn in het kader van een LNV-project factsheets ontwikkeld voor de elsbes, gewone zilverspar, tamme kastanje, walnoot en ratelpopulier.

Minder bekende boomsoorten in de schijnwerper
 

Nieuwe software voor genetisch beheer in (kleine) populaties

Als dieren dezelfde voorouders hebben kan dat gezondheidsproblemen opleveren voor het ras of de populatie. Een te snel oplopende inteelt leidt tot mindere prestaties (inteelt depressie), verlies aan diversiteit en het plotseling te voorschijn komen van genetische gebreken. CGN heeft gebruikersvriendelijke computerprogramma’s ontwikkeld om beheerders van populaties en onderzoekers te helpen.
Nieuwe programma’s om populaties te analyseren
 

Nieuw in de CGN-gewassencollectie

Regelmatig worden de collecties van het CGN aangevuld met nieuw materiaal. Daarnaast wordt materiaal uit de collecties beschreven en geëvalueerd, en die gegevens worden via de CGN website openbaar gemaakt. Hier een overzicht van de nieuwe accessies en gegevens.
Bekijk nieuwe accessies in de plantengenenbank
 

Nederlands rapport over stand van zaken genetische bronnen bomen

Om duidelijkheid te geven over hoe het staat met de genetische bronnen op de wereld, publiceren landen die lid zijn van de FAO zogeheten ‘State of the World’-landenrapporten over biodiversiteit en genetische bronnen van planten, bomen, visserij, en dieren voor voedsel en landbouw. Recent is het tweede Nederlandse rapport over genetische bronnen van bomen gepubliceerd.
Wat is de stand van zaken?
 

Het effect van inteelt op de prestatie van landbouwhuisdieren: een meta-analyse van 30 jaar onderzoek

Meer ingeteelde dieren presteren minder. Dit wordt inteeltdepressie genoemd. Maar hoe groot is het effect van inteelt? En zijn er verschillen tussen productie-, vruchtbaarheids- en gezondheidskenmerken? Om deze vragen te beantwoorden, analyseerden onderzoekers van Wageningen University & Research 30 jaar aan wetenschappelijke publicaties.
Hoe groot is het effect van inteelt?
 

Herkomstenonderzoek van gewone esdoorn in Nederland

Kunnen herkomsten van gewone esdoorn uit Duitsland en België worden aanbevolen voor aanplant in Nederlandse bossen? Om dit te onderzoeken is in 2004 een toets gestart waarin Nederlandse, Duitse en Belgische herkomsten van de esdoorn worden vergeleken. Een onlangs verschenen CGN-rapport presenteert de resultaten en aanbevelingen.

Over het belang van herkomsten
De Nieuwsbrief Genetische Diversiteit wordt samengesteld door het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) in samenwerking met Groen Kennisnet en de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). Reacties op de nieuwsbrief zijn van harte welkom! Je kunt mailen naar CGN.

Groen Kennisnet hecht belang aan de bescherming van je privacy en het transparant, persoonlijk en betrouwbaar maken van onze diensten. Ons  privacyreglement geeft een duidelijke omschrijving hoe wij met je data omgaan.
Contactpersonen
Noortje Bas - CGN
Rita Hoving - CGN
Nonja Remijn - SZH
Rob van Genderen - Groen Kennisnet
Renée Bekx - Groen Kennisnet
Remko Lette - Groen Kennisnet

Disclaimer | Don't want to receive anymore email? Go to Unsubscribe.