Sneeuwklokje. Fotograaf: Iris Wijngaarden, GNU-licentie

Sneeuwklokjes in december

De Natuurkalender
11-DEC-2009 - Het is nog geen winter geweest en u ziet nu al sneeuwklokjes bloeien. Is dit weer een teken dat de natuur van slag is door de warme novembermaand? Niet noodzakelijk. Waarschijnlijk zijn het geen gewone sneeuwklokjes die u nu ziet, maar andere soorten. Deze kunnen al tot twee maanden eerder in bloei staan.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 11 december 2009

Het is nog geen winter geweest en u ziet nu al sneeuwklokjes bloeien. Is dit weer een teken dat de natuur van slag is door de warme novembermaand? Niet noodzakelijk. Waarschijnlijk zijn het geen gewone sneeuwklokjes die u nu ziet, maar andere soorten. Deze kunnen al tot twee maanden eerder in bloei staan.

De bloeitijd van het algemeenste sneeuwklokje in Nederland, het Gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis), begint in februari en met zachte winters al in januari. Hierdoor is het plantje symbool geworden voor het vertrek van de winter en de komst van de lente. Gewoon sneeuwklokje vindt zijn oorsprong in het Zuiden en Zuidoosten van Europa en is in de Middeleeuwen naar onze streken gebracht door rondreizende edelen en geestelijken. De uit het Grieks afgeleide naam Galanthus betekent "melkwitte bloem", maar eigenlijk is de bloem kleurloos. Luchtbelletjes tussen de bladcellen weerkaatsen het invallende licht in alle richtingen, waardoor wij het als wit waarnemen.

In de loop van de tijd zijn er ook andere soorten sneeuwklokjes in Nederland verschenen. Enkele van deze gecultiveerde soorten die nu al in bloei kunnen staan, zijn het Kaukasisch sneeuwklokje (Galanthus caucasicus) en Galanthus reginae-olgae. Het Kauskasisch sneeuwklokje is te herkennen aan zijn grotere bladeren en kan in december al in bloei staan. Galanthus reginae olgae is een Griekse soort die in 1876 voor het eerst is beschreven en vernoemd is naar de toenmalige koningin Olga van Griekenland. Het is een opvallend sneeuwklokje met bijzonder smal blad (ongeveer 5 millimeter breed) en een duidelijke centrale lijn in het midden. Dit plantje kan zelfs al in oktober bloeien.

Sneeuwklokjes worden steeds populairder. In België, Nederland, Duitsland en Engeland worden zelfs sneeuwklokjesbeurzen georganiseerd. België heeft zijn ‘Sneeuwklokjeszondag’, Nederland zijn ‘Sneeuwklokjesfeest’ in de Boschhoeve en Duitsland organiseert de ‘Schneeglöckchentage’ in Oirlich. Het grootste evenement is in Engeland met het Galanthus Gala, waar ook steeds meer vastelanders naar toe trekken.
Sneeuwklokjes in december, ze zorgen in ieder geval voor een witte kerst.

Bronnen:
Wilde bloemen, uitgegeven en bewerkt door Pamela Bristow, naar een tekst van Zdenka Podhajska
www.galanthus.be
www.wikipedia.nl

Tekst: Lysanne Snijders, De Natuurkalender
Foto: Iris Wijngaarden, GNU-licentie