20-jarige Vlaamse nieuwkomer bouwt stal voor 54.000 uitloophennen

De 20-jarige Maureen Van Ginhoven houdt sinds kort 54.000 vrije uitloop hennen op het familiebedrijf in het Vlaamse Ravels. Bij de dagelijkse werkzaamheden krijgt ze hulp van verstandelijk gehandicapten. „Met kippen en een zorgboerderij komen mijn beide passies samen. Bovendien passen vrije-uitloophennen perfect naast ons akkerbouwbedrijf”, stelt Van Ginhoven.

Beeld: ©Agrio / Susan Rexwinkel
Dat ze al op 20-jarige leeftijd haar eigen leghennenbedrijf runt, maakt haar niet uit. "Mijn ouders hebben me met de paplepel ingegoten om jong zelfstandig te zijn en dingen te doen die je leuk vindt," zegt de enthousiaste Van Ginhoven

Omgeven door aan de ene kant een vleeskuikenbedrijf en aan de andere kant een bos staat sinds kort de fraaie leghennenstal op het akkerbouw- en leghennenbedrijf van familie Van Ginhoven in het Vlaamse Ravels. De familie bouwde een nieuwe stal voor 54.000 vrije-uitloophennen. Vader Dirk (47) en moeder Katleen (41) houden zich bezig met de akkerbouwtak op het familiebedrijf. Hun 20-jarige dochter Maureen neemt de verantwoordelijk op zich voor de pluimveetak die ze ook nog eens combineert met een zorgboerderij.

Perfecte combinatie

Dirk: „Vrije-uitloophennen passen perfect naast ons akkerbouwbedrijf omdat we zelf maïs en andere granen telen die we in de toekomst aan de hennen kunnen voeren. Ook houden we ruim voldoende energie over, die de zonnepanelen op onze akkerbouwschuren produceren. Die elektriciteit gebruiken we bij de leghennen. Daardoor zijn we op beide bedrijven energieneutraal. Daarnaast was het rendement met vrije-uitloophennen de afgelopen jaren goed en ziet de toekomst er ook rooskleurig uit. Tenslotte heeft ons akkerbouwbedrijf een grote huiskavel van ons voormalige melkveebedrijf. Door die grote ruimte is dit de ideale plek om te starten met vrije-uitloophennen.” De uitloop bedraagt 23,5 hectare. Dat betekent dat er ruim 1 hectare ruimte is per 2.500 kippen.

De familie zocht een tweede tak omdat ze als akkerbouwer erg afhankelijk zijn van het weer. „Om qua inkomen minder afhankelijk van het weer te worden, zochten we een tweede tak die we goed met ons akkerbouwbedrijf kunnen combineren”, legt Dirk uit.

Beeld: ©Agrio / Vepymo

Haken en ogen aan biologisch

Hoewel het rendement met biologische leghennen de afgelopen jaren ook goed was, overwoog de familie dit niet. „In België mag je nieuw maximaal voor 10.000 tot hooguit 15.000 biologische hennen bouwen. Door de grote huiskavel kunnen we hier veel meer hennen in de uitloop huisvesten. Bovendien is onze akkerbouwtak niet biologisch zodat we niet zelf het voer voor de hennen kunnen produceren”, verklaart Maureen.

De familie wilde in eerste instantie een bedrijfsleider zoeken voor hun nieuwe pluimveetak. Maar vanaf het moment dat duidelijk werd dat er een nieuwe stal voor vrije-uitloophennen zou komen, gaf Maureen aan dat zij dat graag wilde doen. „Ik wilde van jongs af aan iets met dieren en zorg doen. Een zorgboerderij met leghennen is voor mij de perfecte combinatie waar mijn beide passies samenkomen”, zegt Maureen met een twinkeling in haar ogen. Ook vader Dirk is blij. „Mijn dochter moet doen wat haar passie is. Akkerbouw is niet echt haar ding, maar verzorgen van dieren en begeleiden van zorgbehoevenden wel.”

Maureen rondde een zorgopleiding af. Haar studie was gericht op de verzorging van kinderen. Maar tijdens haar eindstage begeleidde ze volwassen mensen met een verstandelijke beperking. Dat vond ze erg leuk om te doen. Na haar studie werkte ze een jaar mee bij een naburige pluimveehouder met leghennen in scharrel- en koloniehuisvesting om ervaring op te doen met het verzorgen van leghennen.

Vergunning snel binnen

Dat ze al op 20-jarige leeftijd een eigen leghennenbedrijf runt maakt haar niet uit. „Mijn ouders hebben me met de paplepel ingegoten om jong zelfstandig te zijn en dingen te doen die je leuk vindt”, zegt de enthousiaste Van Ginhoven. Begin 2017 besloot de familie dat zij een leghennenstal voor vrije-uitloophennen wilde bouwen. Nadat Maureen en haar vader meerdere stallen en volièresystemen bekeken, diende hun adviseur in februari vorig jaar de vergunning in. Deze werd al binnen zes maanden goedgekeurd zodat de familie in augustus vorig jaar kon starten met de bouw van de stal.

„We denken altijd goed mee met de gemeenschap. Zo maken we na werkzaamheden op het land de weg altijd direct schoon zodat weggebruikers hier geen hinder van ondervinden”, vertelt vader Dirk. „Ook stellen we onze wagens en tractoren beschikbaar voor de kermisoptocht in het dorp en in het naburige dorp”, vult moeder Katleen aan. „Bovendien sluit de stal goed aan bij de bosrijke omgeving door de geïmpregneerde grenenhouten planken", zegt Dirk.

Beeld: ©Agrio / Vepymo
De familie koos voor ledverlichting vanwege het lage energiegebruik. "Mocht er pikkerij optreden, dan kunnen we overschakelen naar rood licht," vertelt Maureen

Huisverkoop in eigen eierdoosje

Door de goede marktvooruitzichten van vrije-uitloopeieren en het stevige onderpand ging hun bank snel akkoord met de financiering. De familie verkocht de eieren voor één ronde aan een Nederlandse afnemer. Ook wil Van Ginhoven een deel van de eieren aan huis verkopen in speciaal daarvoor zelf ontwikkelde eierdoosjes.

Maureen: „Ik ben sterk geïnteresseerd in de korte keten. Dat zorgt voor een beter contact met de plaatselijke consument. Alle inwoners van Ravels mogen zien dat we hier vrije-uitloophennen houden en moeten weten waarom we hiervoor kiezen.”

Transparantie

De familie wil graag transparant zijn. Zo is het eierlokaal voorzien van een kijkersruimte waar geïnteresseerden de eierrobot en de rondlopende kippen op afspraak kunnen bekijken. Ze gaan hier nog informatieborden plaatsen.

De ruimte boven het eierlokaal wil de leghennenhoudster benutten als vergaderruimte voor externe bedrijven. Onderin zit een kleine kijkersruimte waar een deel van het volièresysteem staat met een raam waardoor bezoekers de hennen in de overdekte uitloop kunnen zien. In deze ontvangstruimtes wil Maureen kinderen en andere groepen zoals ambtenaren uitleg geven over de Vlaamse pluimveesector en de werkzaamheden op een pluimveebedrijf. „Door ons verhaal te vertellen, wil ik de agrarische sector en in bijzonder de pluimveesector op een positieve manier presenteren.” Ook maakt ze zo gebruik van de vaardigheden die ze leerde tijdens haar studie.

Bovenin de ontvangstruimte maakte ze geen ramen met uitzicht op de hennen in de stal. „Als bezoekers op een raam kloppen, kunnen de hennen schrikken en stress krijgen. Dat willen we niet.”

Zorgboerderij

Maureen wil het ondernemen in de pluimveehouderij combineren met een maximum aan sociale contacten. „Nadat de hennen zijn gearriveerd, wil ik op korte termijn starten met een zorgboerderij waar ik zorgbehoevenden kan tewerkstellen.” Zo wil ze verstandelijk gehandicapten laten helpen bij afdraaien van de eieren en rapen van de grondeieren.

In de toekomst wordt er voor de nieuwe pluimveestal nog een schuur gebouwd die ze deels inrichten als kinderboerderij voor kinderfeestjes. „Zoals je kunt zien, is het echt onze bedoeling om ons toe te leggen op mensen met een beperking, kinderfeestjes en het ontvangen van externe bedrijven. Maar daarnaast willen we zeker de focus leggen op scholen. Zo willen we verschillende pakketten aanbieden zoals een middag langskomen om iets te leren over de kippen of een volledige dag waarbij we het informatieve combineren met onder andere knutselen, spelen in de kinderboerderij en een eitje eten tijdens de lunch. Zo kunnen kinderen op een speelse manier leren op de boerderij.”

De jonge leghennenhoudster heeft dus voorlopig plannen genoeg. „Van mijn ouders heb ik geleerd hard te werken. Dat is ook niet erg als je dingen kunt doen die je leuk vindt.”

Beeld: ©Agrio / Susan Rexwinkel

Van Ginhoven wil het voer voor de hennen deels zelf telen

Familie Van Ginhoven wil het voer voor haar leghennen deels zelf telen. Naast aardappelen en bieten telen ze mais, tarwe en gerst. De eerste ronde ontvangt Van Ginhoven compleet voer van een voerfabrikant. „Ik wil het houden van hennen eerst onder de knie krijgen, voordat ik me verdiep in het samenstellen van voer", zegt Maureen. In de nabije toekomst wil de familie graag eigen mais, tarwe en gerst bijmengen door het kernvoer. „Bijmengen van eigen grondstoffen door het voer verlaagt de druk op het milieu en de kostprijs van het voer", verklaart Maureen. De familie hecht veel waarde aan een lage milieudruk. Zo investeerden ze in een droogtunnel om de mest in te drogen tot een drogestofpercentage van 95 procent. Hierdoor zijn minder transportbewegingen nodig om de mest af te voeren. Ook koos de familie voor ledverlichting vanwege het lage energieverbruik. Bij pikkerij kan Van Ginhoven overschakelen op rood licht. De leghennenhoudster hoopt met Q-Perch-zitstokken het aantal vogelmijten in toom te kunnen houden zonder bestrijdingsmiddelen. Een laagvermogen spanning op twee draadjes onder de zitstokken, waarmee de kippen niet in aanraking kunnen komen, doodt vogelmijten.

De familie gaat werken met gelijkdrukventilatie. „De kans op tocht is kleiner dan bij onderdrukventilatie”, motiveert Maureen.

Dit verhaal is het resultaat van een samenwerking tussen Agrio en het Ministerie van LNV en kan eerder zijn gepubliceerd in een of meerdere uitgaven van Agrio. Op het gebruikte beeld rust copyright.