Deze website gebruikt cookies. Ik ga akkoord met de privacy policy
OK
Filter
Milieu Sociaal Gezondheid Dierenwelzijn

Hoe werkt dat, zo'n tracé?

In een tracé volg je al scrollend de weg die een product aflegt, van de teelt tot afval. In de menubalk bovenaan klik je op de verschillende stadia in het tracé om meteen te springen naar het stadium waarin je interesse hebt. 

Linksboven staan de vier categorieën Milieu, Sociaal, Gezondheid en Dierenwelzijn. Je kunt de informatie filteren op die categorieën.

Tijdens het scrollen kom je de knop 'Laad meer info over ...'. Druk daarop om alle informatie binnen een stadium te laden.

Tussen de informatieblokjes kom je ook artikels tegen waarin onze journalisten dieper ingaan op een opmerkelijk aspect binnen het tracé van het product. 

Onderaan deze pagina kun je reacties plaatsen over de informatie die je hebt gelezen. Ook op de Community-pagina vind je mogelijkheden om je mening, aanvulling, of compliment te geven.

Veel plezier met dit tracé!

sluiten

Tracé van Zeewier

hoe werkt dit?
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn
Milieu
Sociaal
Gezondheid
Dierenwelzijn

Tracé van Zeewier

Intro

artikel

Van slijmerige sliert tot sushi

Zeewier zou je kunnen bestempelen als superfood, maar daarvoor is het bij ons nog te onbekend. In Azië hoort zeewier bij het traditionele voedsel.

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé

Teelt

Zeewier gehecht aan rotsen bij het Filipijnse eiland Palawan.

‘Zeewier’ is een algemene naam voor ‘mariene macro-algen’, plantachtige wezens die meestal leven in de kustzone en zich vasthechten aan een rots of aan een andere harde ondergrond. Het woord ‘macro’ plaatst het meercellige zeewier tegenover de eencellige ‘microalgen’: microscopisch kleine algen die afzonderlijk niet met het blote oog zichtbaar zijn en uit één cel bestaan (al dan niet met een zwemstaartje).

Sociaal

In de toekomst kan zeewier een antwoord bieden op het voedselvraagstuk. Zout water bedekt niet minder dan 70 procent van het aardoppervlak, en momenteel benutten we het nauwelijks. Naar schatting is er wereldwijd 48 miljoen vierkante kilometer zee geschikt om zeewier te telen: bijna drie keer de oppervlakte van Rusland! Zeewier eist bovendien geen schaarse hulpbronnen op, zoals zoet water, en in tegenstelling tot andere gewassen is bij zeewier zo goed als alles eetbaar. 

Gezondheid

In deze TED talk legt onderzoeker Willem Brandenburg (Universiteit van Wageningen) uit waarom hij gelooft dat zeewier hét voedsel voor de toekomst is.

Zeewier bij de kust van Noorwegen.

Wier is geen plant. Of toch?

Net als planten doen zeewieren aan fotosynthese, waardoor ze voedingsstoffen kunnen aanmaken met behulp van licht en CO2. Taxonomen delen hen in bij uiteenlopende groepen. Ze worden gezien als deel van de algen en sommige behoren tot de planten, andere weer niet. Wat wel zeker is, is dat de landplanten afstammen van een soort wier.

Bij de Spaanse provincie Austurië verzamelen ze roodwier om er het bindmiddel agar agar uit te onttrekken.

Van de ongeveer 12.000 bekende soorten zeewier, gebruiken we er slechts 221 commercieel. 145 daarvan eten we in hun geheel op, 110 dienen voor de productie van verdikkingsmiddelen (fycocolloïden) voor in voeding of medicijnen.

Laad nog meer info over Teelt

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Teelt.

Verwerking

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un inspecteert de nori-verwerkingsfabriek in Pyongyang.

Na de oogst wordt de nori eerst gewassen in zeewater, daarna in zoet water. De fabrikant snijdt het wier in stukjes en droogt het in vierkante vellen.

Chinese fabrieksarbeiders sorteren de getoaste norivellen.

Van verse nori tot sushirol

De norivellen worden verpakt en versneden, en zijn klaar voor een transformatie tot sushirol. Vaak is nori ook getoast in de oven: die is net zo geschikt voor sushi als niet-getoaste nori. Tijdens het toasten verandert de kleur van diep paars-rood naar groen.
Sociaal

Zout bemoeilijkt verwerking

Om zeewier te verwerken, moet het zout eerst weggewassen worden. Dat maakt het proces ingewikkeld en duur. Britse onderzoekers vonden een oplossing: een nieuwe verwerkingsmethode die gebaseerd is op katalysatoren (chemische stoffen) die het zeewier afbreken zonder dat wassen en drogen nodig is. Deze innovatie biedt mogelijkheden voor het grootschalig verwerken van zeewier.

Credit: Alison Marras

Zeewier klaarmaken

Zeewier koop je vers of in de gedroogde vorm. Gedroogd kan je het gebruiken als een smaakmaker die je in snippers over je gerecht strooit. Je kan het wier ook opnieuw hydrateren door het onder te dompelen in water. Vers of gerehydrateerd zeewier past goed in een salade of een soep. Je kan het ook eten als snack of verwerken tot een drankje of dessert.

In een nieuw jasje

De jongste jaren verschijnen er steeds meer producten met zeewier in de rekken. Een greep uit het gamma: kelp noodles, sea bacon en zeewierthee. Een Nederlands bedrijf bedacht de Dutch Weed Burger: een vegetarische burger van bonen en kombu.

Laad nog meer info over Verwerking

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Verwerking.

Transport

in Plouenan, vlak bij de de Franse kust wordt zeewier in een fabriek verwerkt.
Sociaal

In Europa bevinden de verwerkingsfabrieken zich dicht bij de plaatsen waar het zeewier groeit.

Zeewier ligt klaar om verwerkt te worden in een opslagplaats in Lantic, Noord-Frankrijk.
Sociaal

Europa: Korte weg van zee naar fabriek

Door de fabriek dicht bij de plaats te zetten waar het zeewier groeit, beperkt de industrie de kosten voor het transport van nat wier.  En ze wordt zo niet weggeconcurreerd door de import van gedroogd zeewier.

Poedervormig zeewier wordt meestal per schip vervoerd naar Europa.

Bindmiddel in containers

Gedroogd zeewier en het poedervormige bindmiddel (agar, carrageen, alginezuur) wordt meestal per boot vervoerd in zakken, gestapeld in een container.

Consumptie

Een man verkoopt verschillende soorten zeewier in zijn kraam op de wereldberoemde Tsukiji-vismarkt in Tokio.
Sociaal

Vooral in Azië komt zeewier in zijn geheel op het bord, als ‘groente uit de zee’. In Japan, de grootste consument, eet een gemiddelde persoon dagelijks vier tot acht gram zeewier (droog gewicht). Het gaat vooral over kombu (Japanse kelp), nori en wakame.

Laverbread heeft weinig te maken met brood. Om laverbread te maken kook je zeewier, dan hak of pureer je het. Soms voegen ze nog havermout aan de laver toe en bakken ze het.
Sociaal

Groenten uit de zee

In Europa eten vooral de Fransen zeewier als een groente in gerechten. Voorbeelden zijn ‘Kombu Breton’ en zeesla (Ulva sp.). Van oudsher wordt het roodwier ‘dulse’ (Palmaria palmata) gegeten in IJsland, Ierland en Schotland. Laverbread is een traditioneel Welsh gerecht, gemaakt met laver (Porphyra umbicalis), een soort nori.

Agar agar is een extract van rood zeewier en kun je gebruiken als plantaardig alternatief voor het bindmiddel gelatine dat gebruikt wordt in confituur en desserts. Gelatine wordt gewonnen na het uitkoken van beenderen en visgraten
Sociaal

Minder succesvol in Europa

Hoewel de interesse voor zeewier stijgt, is het in Europa nog steeds ongebruikelijk om zeewier te eten. Wel zit het vaak in bewerkte voeding als verdikkingsmiddel: alginezuur (alginaat), agar of carrageen. Omdat zeewier niet ingebakken zit in onze cultuur, is het voorlopig nog onduidelijk hoe groot de zeewierconsumptie kan worden in de toekomst. Dat ondanks het label van ‘superfood’, dat zeewier al jaren draagt.

artikel

Microalgen zijn de biefstuk en de omega 3-pil van de toekomst

Ze bevatten meer eiwitten dan biefstuk en meer ijzer dan spinazie. Bovendien groeien ze ook in zout water, verdubbelen ze dagelijks in omvang en slorpen ze CO2 op. Toch zijn ze als voedingsproduct nog niet echt doorgestoten. Algen bezitten een enorm potentieel, maar willen we ze wel op ons bord?

Melissa Vanderheyden

Journalist en ex-coördinator van Eos Tracé
BRON: Netalgae
Sociaal

Gebruik van zeewiersoorten in Europa

Deze tabel toont de toepassingen voor verschillende soorten zeewier:

  • Landbouw: bemesting en veevoer (‘agricultural supplies’)
  • Cosmetica en medicatie (‘health and well-being’)
  • Verse voeding (‘seaweed vegetable’)
  • Verwerking van voeding en chemie (‘food processing and chemistry’)
Laad nog meer info over Consumptie

Een ogenblikje ...
We laden meer info over Consumptie.

Afval

Bij de Wageningen UR ontwikkelen ze plastic gemaakt van zeewier.
Milieu

Het biologisch afbreekbare plastic PolyLactic Acid (PLA), kan gemaakt worden op basis van maïs, bieten, tarwe of suikerriet. Dankzij onderzoek van de Universiteit van Wageningen, kan het nu ook op basis van zeewier. PLA kan je na gebruik recycleren of composteren.

Het roodwier Euchemia spinosum. Credit: Thorkild Amdi Christensen
Gezondheid

Nuttige stoffen gaan verloren

Een Deens bedrijf dat carrageen produceert, vindt het jammer dat er tijdens de productie zoveel andere nuttige stoffen verloren gaan. Het bedrijf importeert het roodwier Euchemia spinosum en onttrekt er het bindmiddel aan, maar de eiwitten, natuurlijke kleurstoffen en antioxidanten worden niet gebruikt. Daarom ontwikkelde het bedrijf een methode om ook die stoffen uit het zeewier te halen. De bedoeling is om ze op termijn te verwerken in voedingsproducten en veevoeder.

Milieu

In Indonesië ontwikkelt een 26-jarige man met zijn start up Evoware verpakkingen en bekers van zeewier in plaats van plastic.

artikel

Milieu

Vijf vragen over zeewier als duurzaam textiel

Een sjaal geverfd met zeewierpigment, een tapijt dat bestaat uit zeewiergaren en visnetten? Het textiel van de toekomst komt recht uit de zee. Tenminste, als het afhangt van Nienke Hoogvliet, een Nederlandse ontwerpster die onderzoek doet naar het potentieel van zeewier in kledij en decoratie. ‘Binnenkort zou iedereen kunnen rondlopen in zeewierkleren.’ Hoe? Dat legt Hoogvliet uit in de vijf vragen die ik haar voorleg.

Sarah Vandoorne

Journalist - schrijft vooral over fairtrade en duurzaamheidslabels

Bronvermeldingen