BIOBASED Update juni 2020

Page 14

CurCol - curcumin based sustainable colour Het Interreg NWE project CurCol wil economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in verpakkingen aantonen; het project beoogt 3 pilots voor kleurstofproductie en -toepassing in verpakkingen, door definitie van barrières, business cases en actieplannen. Europa produceert ca. 87 miljoen ton verpakkingsafval per jaar. Voor biobased verpakkingsmaterialen, zoals PLA, wordt vaak (industriële) compostering gebruikt. Bij het composteren komen de niet-biologisch afbreekbare, synthetische kleurstoffen vrij. Vele bevatten toxische componenten die zich in het milieu ophopen. Bij het recyclen van papier komen deze kleurstoffen ook in afvalwater terecht.

introductie van een waardevol gewas in de kasindustrie en identificatie van nieuwe supply chains, resulterend in groei van banen en economische activiteit. Nieuwe kennis en transnationale partnerschappen ondersteunen de overgang naar een circulaire economie. CurCol richt zich op verpakkingen, maar toepassing in bv. textiel en cosmetica is ook mogelijk.

TRANSITIE De weinige beschikbare biologisch afbreekbare kleurstoffen voldoen niet aan de kwaliteitscriteria, zodat de verpakkingsindustrie deze nu niet als alternatief voor op fossiele grondstoffen gebaseerde kleurstoffen kan inzetten. Kurkumine, een gele natuurlijke kleurstof, wordt al wel gebruikt in voeding en farmaceutische producten. Brede toepassing is belemmerd, voornamelijk door de slechte UVstabiliteit. Recent onderzoek toont aan dat het mogelijk is de UV-stabiliteit te verbeteren én andere kleuren te genereren (ook rood en blauw).

CurCol

LANGE TERMIJN Het doel van het project is valorisatie van biobased kleurstoffen in biologisch afbreekbare verpakkingen, Centre of Expertise Biobased Economy - 14

Meer weten? Bas Koebrugge Projectleider CurCol b.koebrugge@avans.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.