BIOBASED Update juni 2020

Page 8

OVER GRASGOED Met het Interreg-project ‘GrasGoed - Natuurlijk Groen als Grondstof’ geven natuurbeheerders, bedrijven en ennisinstellingen in de grensregio Vlaanderen en Nederland natuurgras een tweede leven als duurzaam product. Heel wat graslanden worden jaarlijks gemaaid. Maar vooral bij het beheer van natte natuurgebieden wordt het maaisel niet altijd nuttig ingezet en bijgevolg bestempeld als afvalstof. Met GrasGoed maken we het verschil. Door middel van raffinage halen we verschillende waardevolle bestanddelen uit het gras, zoals vezels, eiwitten, mineralen en fosfaten. Hier kunnen allerlei producten van worden vervaardigd. Zo wordt de hernieuwbare grondstof natuurgras een duurzaam alternatief voor eindige grondstoffen, en gaan we van gras naar goed. Maar, een rendabel resultaat is alleen mogelijk door verschillende schakels in de keten - gaande van aanbod, inzameling en verwerking tot afzet - beter op elkaar aan te laten sluiten door deze kritisch te evalueren en te verbeteren.

EindGoed GrasGoed Het GrasGoed project is succesvol ten einde gekomen en wij delen graag de resultaten met je. Centre of Expertise Biobased Economy heeft in dit project veel betekend op het gebied van inventarisatie, LCA, LCC, GIS, economische analyses

Van de tool zijn drie uitvoeringen beschikbaar: • • •

Tool op basis van de SNL-typologieën Tool op basis van de BWK-typologieën Tool op basis van de VM-typologieën

en online leermodules.

MILIEUEFFECTEN BIOBASED GRASGOED PRODUCTEN

Bij aanvang van het project kregen we al snel een beeld van de soorten en hoeveelheden reststromen die vrijkomen in de projectgebieden (Grenspark Kalmthoutse Heide, AltenaBiesbosch en Vlijmens Ven, Dommeldal en Vallei van de Zwarte Beek). CoE BBE deed deze inventarisatie die op deze kaart te bekijken is. Je kunt ook het rapport hiervan lezen.

In het project GrasGoed zijn verschillende producten uit natuurmaaisel ontwikkeld. Zo is er natuurmaaisel verwerkt tot vezels voor isolatiemateriaal en is natuurmaaisel geraffineerd om te dienen als veevoer. Het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool heeft onderzocht wat de milieu-impact over de gehele keten is en heeft dit vergeleken met conventionele alternatieven. Hier is een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) van gemaakt die terug te vinden is in de onderzoeksrapporten.

KOSTEN-BATENMODEL GRASVERWAARDING Ook ontwikkelden wij het ‘kosten-batenmodel grasverwaarding’ . Dit is een tool waarmee zowel aanbieders als afnemers van natuurgras een inschatting kunnen maken van de financiële kosten en baten van hun product over de gehele keten (maaien, transport, verwerking). Zowel natuurbeheerders, transporteurs als verwerkers kunnen gebruik maken van het model. De tool is bedoeld om een grove inschatting te kunnen maken van de financiële haalbaarheid van een product op basis van natuurgras. Omdat ieder type gras andere eigenschappen heeft en daarmee een andere businesscase, kan per type gras worden aangegeven wat de beschikbare hoeveelheid gras en de mogelijke toepassing is. In veel gevallen zullen niet alle parameters precies bekend zijn; daarom heeft de gebruiker de keuze om zelf case-specifieke waarden in te vullen of om te kiezen voor een ‘default-waarde’. Deze default-waarden zijn gebaseerd op de ervaring en kennis van de verschillende GrasGoed-partners.

Er zijn twee producten onderzocht, isolatiematten van natuurgras en eiwitten uit natuurgras. Deze zijn vergeleken met isolatiematten van steenwol en eiwitten uit soja. In deze vergelijking is gekeken naar de verschillen qua impact op het gebied van schade aan menselijke gezondheid, schade aan ecosystemen en schade aan de beschikbaarheid van grondstoffen. Uit dit onderzoek is gebleken dat eiwitten uit gras, die bestemd zijn voor kippenvoer, op alle drie de gebieden beter scoort dan soja eiwitten. Ook scoren isolatiematten van natuurgras op alle drie de gebieden beter dan isolatiematten van steenwol. Zo blijkt dus dat het nuttig toepassen van maaisel positief is voor het milieu. Meer gedetailleerdere informatie over de onderzoeken is beschreven in LCA rapporten en weergegeven op infographics. Environmental life cycle costing (LCC) is een methode om de milieu effecten gerelateerde kosten ten aanzien van een product of service te berekenen. Deze methode is vergelijkbaar met het concept van levenscyclusanalyse (LCA), echter minder gebruikelijk en minder ver ontwikkeld.

Centre of Expertise Biobased Economy - 8


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.