Lees verder
Pectines uit suikerbietenpulp zijn zeer geschikt als biobased ingrediënt voor (vaat)wasmiddelen en in de productie van leer.
Redactie / Wageningen

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Food & Biobased Research, samen met Cosun, (vaat)wasmiddelenfabrikant Dalli de Klok en leerverwerkend bedrijf Smit & Zoon.

In vaatwasmiddelen dienen de pectines als functionele vervangers van niet afbreekbare polymeren. Ze verhogen het aandeel biobased ingrediënten en zorgen voor een beter afbreekbaar product. Dezelfde pectines zijn ook goed bruikbaar in het natte productieproces van de leerproductie. Ze kunnen bijvoorbeeld de kleurintensiteit beïnvloeden. Dalli de Klok en Smit & Zoon zien dit als een belangrijke stap in hun transitie naar een duurzamer productieproces.

Proeffabriek

Cosun heeft inmiddels bekengemaakt een nieuwe proeffabriek voor pectines uit bietenpulp te willen gaan bouwen. “Dit is duidelijk een win-win situatie; wij verwerken onze reststroom bietenpulp zo hoogwaardig mogelijk en de chemische industrie heeft een duurzame oplossing”, zegt Harry Raaijmakers, chemicus bij Cosun R&D. Eerder onderzocht Cosun de mogelijkheden voor toepassing van bietenpulp in wasmiddelen, personal care producten, verven en coatings, composietmaterialen en hoogwaardige plastics.

Jacco van Haveren, programmamanager bij Wageningen Food & Biobased Research: “Dit is een mooi voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe biobased ingrediënten. Zij zijn cruciaal voor verduurzaming van de chemische industrie, want ze zorgen voor minder CO2-uitstoot en meer biologisch afbreekbare producten op de lange termijn dan één op één bestaande chemische ingrediënten vervangen door een biobased alternatief. Bovendien zijn deze volledig nieuwe ingrediënten minder toxisch. Ze dragen daarmee bij aan vermindering van milieu- en gezondheidsrisico’s.”