Lees verder
Soms lijkt het alsof het in de biobased economie vooral draait om start-ups en grote bedrijven. Maar de werkelijke motor van de biobased economie is het midden- en kleinbedrijf. Hier ontstaan de meeste tastbare innovaties. De leden van de Biocooperative Noord-Nederland bewijzen het dagelijks.
Pierre Gielen

Neem Hempflax, dat onder meer materialen van hennep maakt voor de auto-industrie; dit bedrijf is al 25 jaar biobased. Of KNN, dat al bijna 20 jaar bioplastics ontwikkelt. Bioclear Earth zet al 30 jaar biologische kringloopprocessen in voor bodem en waterkwaliteit en voor de toepassing van organische reststromen. Terwijl Ecostyle en Donkergroen zich allebei al 50 jaar bezighouden met de duurzame verwaarding van bodem en biomassa.

Hier is met andere woorden geen sprake van een hype of trend; biobased ondernemen is voor deze bedrijven dagelijkse kost. Zij weten hoe je van het ontwikkelen van een groen initiatief moet komen tot een volwaardig product/dienst; het blijft niet hangen in de pilot fase, maar levert echte business op.

Gericht ondersteunen

De gemeenschappelijke noemer van al die uiteenlopende leden in de BioCooperative? “Het zijn allemaal bedrijven die druk pionieren met nieuwe producten en nieuwe toepassingen”, zegt Sytze Keuning, directeur van Bioclear Earth en bestuurder van de BioCooperative. “Dat kost tijd, geld en doorzettingsvermogen. Daarom is het belangrijk dat ze een omgeving hebben die ze gericht ondersteunt. Die zich inzet voor een gunstig klimaat voor innovatie, aangepaste regelgeving, een launching customer en subsidies om de kloof te overbruggen van eerste concepten naar marktrijpe toepassingen.”

Partijen als de BioCooperative in Groningen, maar ook Vereniging Circulair Friesland in Friesland en N.I.C.E. in Drenthe, behartigen de belangen van al die ondernemers. “We zijn gesprekspartners van de overheid en de kennisinstellingen. We pakken zaken op waar afzonderlijke mkb-ondernemers niet aan toekomen, doordat de operationele gang van zaken in hun bedrijf de aandacht opeist.” Deze organisaties geven het mkb een stem en helpen in de professionalisering, bijvoorbeeld bij het zoeken naar investeerders.

Kruisbestuiving

Hoewel de BioCooperative vanuit het praktisch perspectief van het mkb te werk gaat, wil dat niet zeggen dat de deelname beperkt is tot kleinere bedrijven. Sytze Keuning: “Mkb is een breed begrip. Ook grotere bedrijven in de regio, zoals Avebe, de Suiker Unie en de chemiebedrijven binnen Chemport Europe passen uiteindelijk prima binnen de BioCooperative, met zijn focus op innovatie en ondernemerschap. Onze volgende stap is dat we contacten gaan leggen met die bedrijven, om de interactie te versterken en een kruisbestuiving tot stand te brengen. Mogelijk ligt hier de sleutel om door te schakelen naar een hogere versnelling in de weg naar een biobased economie.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BioCooperative Noord-Nederland.