30 mei 2016 | Categorie: experiment, in de media, mars

Sperziebonen met aardappelen

Door Wieger Wamelink

To boldly grow where no plant has grown before...

De eerste fase van het grote experiment is volop onderweg en voorlopig is de ster de sperzieboon. Het mooie van bonen is altijd dat als ze kiemen er ook heel snel al een behoorlijke plant staat met flink wat bladoppervlak. Op Mars en maan simulant was de kieming uitstekend, met vaak drie van de drie zaden die kiemden. Alleen op de Aardse controle was er een van de vijf potten waar geen zaad was gekiemd, die is inmiddels vervangen door een reserve pot. Een deel van de sperziebonen lijkt last te hebben van een identiteitscrisis. Volgens het pakje hebben we stamslabonen, maar een deel van de bonen heeft besloten dat het liever stokslaboon is. Reiken ze naar de maan of Mars? Het noopte ons wel tot improvisatie, elke pot heeft een stok gekregen waarlangs we de bonen kunnen opbinden. Ook de potten waar de bonen niet direct omhoog gingen groeien hebben een stok gekregen om het experiment niet te beïnvloeden. Inmiddels staan de bonen volop in bloei en zijn de eerste boontjes al aanwezig. De eerste oogst zit er al aan te komen. Wie eet er straks mee, bonen geteeld op Mars of maan bodem simulant en hoe zullen ze smaken?

Sperzieboon op maan bodem simulant

Sperzieboon op maan bodem simulant

Sperzieboon met bloemen op Mars bodem simulant

Sperzieboon met bloemen op Mars bodem simulant

 

De aardappel

Niet alleen de sperziebonen zijn gekiemd, ook de wortels, tomaten en de aardappels staan boven de grond. Ook in de potten met tomaten zijn vaak meerdere zaden gekiemd, over een paar weken wordt de grootste plant geselecteerd per pot en de andere eruit geknipt om een goede plant per pot over te houden. Ook de wortels, nu nog dicht gezaaid, worden later gedund. De aardappels zien er ook goed uit al valt hier wel op dat op de aardse controle duidelijk hogere planten heeft dan de planten op Mars en maan simulant. Is dit een reëel verschil of is dit over een paar weken verdwenen? Als je de eerste scheuten vergelijkt met de aardappels uit de film de Martian, dan zien ze er vergelijkbaar uit. Nu ze verder doorgegroeid zijn zien ze er voller uit dan in de Martian, maar de bladeren staan net zo omhoog. De eerste bloemen en knoppen zijn ook hier al aanwezig. Maar anders dan bij de bonen gaat het hier toch vooral om wat er onder de grond gebeurd. Hopelijk zijn de eerste aardappels zich al aan het vormen. Dan kan een van onze belangrijkste en meest energierijke voedingsgewassen ook op Mars als voedingsbron worden gebruikt. Frietjes van Mars, wie wil ze niet?

Aardappel

De eerste bloeiende aardappelplant op de controle potgrond.

De mijten voor de bestrijding van de trips.

De mijten voor de bestrijding van de trips.

 

Trips

De planten groeien goed, toch is er ook een probleem. Een van de meest gevreesde insecten in de kas heeft weer zijn intrede gedaan; de trips. Deze nauwelijks zichtbare insecten prikken in het blad van onze planten en zuigen de celvloeistof met daarin voedingstoffen op. Dat gaat ten koste van de plant en dus de groei van de plant en het beïnvloed ons experiment, iets wat we niet willen. Dus wordt de trips bestreden. Niet met chemicaliën, zoals vroeger veel gebeurde, maar door biologische bestrijding met roofmijten (Amblyseius swirskii; een spinachtige, dus met acht poten). Hij eet niet alleen trips, maar ook spint en witte vlieg die ook voor plagen in de kas kunnen zorgen. Dit geeft maar weer aan dat als we met zaadgoed naar de maan of Mars gaan die echt ziektevrij moeten zijn, want als je daar een uitbraak van trips of witte vlieg zou krijgen dan is het leed niet te overzien, mijten invliegen kost dan toch minimaal 6 maanden.

AFP

Het Franse persbureau AFP is in de kas geweest om te filmen. Zij hebben een mooie reportage gemaakt die onder andere bij RTL te zien is. Er zijn ook stukken verschenen in Franstalige kranten over de hele wereld en ook in het Belgische ‘nieuwsblad’. Binnenkort komt ZAPP ook filmen, daarover later meer.

De eerste sperziebonen op Mars bodem simulant. Rechts beneden strooisel van zemelen, met daarin mijten die de trips moeten gaan bestrijden.

De eerste sperziebonen op Mars bodem simulant. Rechts beneden strooisel van zemelen, met daarin mijten die de trips moeten gaan bestrijden.

Meer foto’s van het experiment.
Filmpjes van de experimenten.
Twitter: Wamelink_wieger

Door Wieger Wamelink

To boldly grow where no plant has grown before

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.