Til-Aqua wereldspeler in tilapia-industrie

Voor Til-Aqua, producent van uitgangsmateriaal voor tilapia-kwekers in de hele wereld, is het opengaan van de grens van Mexico een belangrijke doorbraak. Mexico is namelijk een van de grootste producenten van tilapia. Het bedrijf hoopt binnen afzienbare tijd toestemming te krijgen om ook naar Colombia te exporteren.

De onderhandelingen tussen Nederland en Mexico nam bijna drie jaar in beslag. Het ministerie van EZ, de NVWA en de landbouwraad in Mexico hebben hier veel energie in gestoken. En natuurlijk ook Eric Bink en Hanneke van den Dop, de twee eigenaren van Til-Aqua uit het Brabantse Someren.

Focus op Afrika en Midden-Oosten

Mexico kan nu worden toegevoegd aan het groeiende aantal landen rond de evenaar waar Til-Aqua naar exporteert. Het bedrijf focust zich op afzet naar Afrika, Midden-Oosten en Midden-Amerika. Afgelopen jaren is ook geleverd aan grote tilapiakwekers in onder meer Canada, Verenigde Staten, Spanje en Duitsland.

Uitgangsmateriaal
Beeld: ©Til-aqua / Til-aqua
Productie van tilapia in Nigeria

Louter mannelijke nakomelingen

Jarenlange kruising heeft geleid tot de productie van ouderdieren die vrijwel alleen (99%) mannelijke nakomelingen produceren, de zogeheten Natural Male Tilapia. Dit gebeurt zonder gebruik te maken van hormonen en GMO-technologie.

Tilapiakwekers willen alleen mannelijke jonge vissen, omdat deze sneller groeien dan vrouwelijke exemplaren. De voederconversie is gunstiger, ofwel de kwekers hebben minder voer nodig om dezelfde hoeveelheid kilo’s te produceren.

Til-Aqua exporteert, afhankelijk van de vraag, ouderdieren (drie weken oud met een gewicht van circa 0,2 gram) en, in veel grotere aantallen, de Natural Male Tilapia. Deze laatste zijn dan ruim een week oud, met een gewicht van 0,03 gram per stuk. Het product wordt per vliegtuig getransporteerd. Til-Aqua levert overigens niet alleen uitgangsmateriaal, maar ook teeltsystemen en biedt begeleiding aan hun afnemers, indien gewenst op de eigen productielocaties in Brabant.

Mondiaal voorloper

Til-Aqua is mondiaal voorloper in zijn sector. Vrijwel alle producenten van mannelijk uitgangsmateriaal voor de tilapia-industrie maken gebruik van het hormoon testosteron. Gebruik van hormonen heeft volgens Hanneke van den Dop grote nadelen. “Testosteron verzwakt het immuunsysteem van de vis en leidt dus tot een lagere productie. Misschien nog belangrijker, de werknemers worden bij onzorgvuldig gebruik blootgesteld aan de hormonen Bovendien is de kans groot dat de hormonen in het milieu terechtkomen met alle consequenties van dien.”

Hormoongebruik ter discussie

Mede-eigenaar Eric Bink constateert dat het gebruik van hormonen in de visindustrie steeds meer ter discussie staat. Er komt meer aandacht voor duurzame productiemethoden, waaronder de YY-technologie van Til-Aqua. “Er is dus alle reden om de markt actiever te benaderen met onze Natural Male Tilapia. Dat doen we bijvoorbeeld binnenkort op de mondiale vakbeurs van de World Aquaculture Society die in juni  in Zuid-Afrika wordt gehouden. Met producenten van visvoer en van teeltsystemen staan we daar in een Nederlandse stand.”

Voorkeur voor tilapia

Als het gaat om voedselzekerheid groeit de belangstelling voor visproductie. Dat geldt zeker voor landen in Afrika. Tilapia krijgt daarbij vaak de voorkeur boven andere vissoorten, omdat bij de productie van deze vissoort relatief weinig vismeel nodig is. De door Til-Aqua gebruikte YY-technologie is overigens nog niet succesvol bij andere belangrijke kweekvissen, zoals de zalm.

Uitgangsmateriaal
Beeld: ©Til-aqua
Productieruimte van Til-Aqua in De Rips

Het openen van de grenzen voor afzet van uitgangsmateriaal neemt veel tijd in beslag, zegt Van den Dop. “De eisen zijn streng. Wij moeten vaak bewijzen dat ons uitgangsmateriaal vrij is van ziekten die in ons recirculatiesysteem absoluut niet voor kunnen komen. Dat leidt tot vertraging in de toelatingsprocedure en ook tot hoge onderzoekskosten wat onze concurrentiepositie verslechtert. Het is een kwestie van veel geduld, maar uiteindelijk lukt het vaak toch wel om toestemming voor export te krijgen, zoals nu naar Mexico.”

Meer informatie over Til-Aqua