Bewustwording duurzaamheid en recycling
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Bewustwording duurzaamheid en recycling

  • 05 maart 2019
  • Door: Harry van Brandenburg

De markt wenst minder verpakkingsmateriaal. De focus ligt op milieuvriendelijke verpakkingen en composteerbare folies. “Wij stimuleren het gebruik van mono-materialen. Nieuwe ontwikkelingen vereisen ook aanpassingen aan verpakkingsmachines. Om de foodwaste te beperken leveren wij hersluitbare oplossingen.”

De voedingssector is zich ervan bewust dat het verbruik van plastic verpakkingen flink moet dalen. Fabrikanten vragen oplossingen die voldoen aan minimale verpakkingseisen. “Wij dagen onze klanten uit om samen het totale foliepakket onder de loep te nemen, met diktevermindering als doel,” aldus Salesmanager Dick Kuperus van Global Flexibles. “Dankzij onze kennis en ervaring testen wij mogelijke oplossingen in het gehele proces. Ook overwegen we telkens de inzet van recyclebare monomaterialen. Onze Apet-R dieptrekfolie is bijvoorbeeld gemaakt van maximaal 80% gerecycled materiaal. Voor broodzakken zetten wij Bio-PE in.”

“De politiek moet de eisen vaststellen. De industrie denkt na over de ontwikkeling van een product. En hoe zorg je ervoor dat de consument bijvoorbeeld een composteerbare verpakking herkent?” De leverancier van verpakkingsfolies geeft prioriteit aan duurzaamheid en probeert voortdurend de mindset in de sector positief te beïnvloeden. “Wij stimuleren de bewustwording bij onze relaties. De ontwikkeling van recyclebare verpakkingen heeft een boost nodig. Politiek en bedrijfsleven moeten samen flink aan de slag.”

Procesbegeleiding

Global Flexibles levert rollen verpakkingsfolies aan de foodindustrie, zowel transparante als bedrukte folies. Voorheen bestond 90% van de afzet uit transparante folies. Inmiddels is het aandeel bedrukte folie opgelopen tot meer dan 50%. Deze kentering stelt veel hogere eisen aan de procesbegeleiding. “Mijn klant levert aan de retail die een verpakkingsontwerp aanlevert. In de eerste plaats bepalen wij op basis van de toepassing de juiste foliestructuur, rekening houdend met onder andere stabiliteit, gewenste houdbaarheid en uitstraling. Het aangeleverde artwork controleren wij nauwkeurig. Wij passen het eventueel aan en maken het gereed voor het bedrukkingsproces: flexo, koperdiepdruk of digitaal. Zo begeleiden wij het gehele traject. Elke klant krijgt een eigen ruimte in het klantenportaal. Per artikel beschikt hij altijd over alle data en documenten.”

Voorraad houden

De ontzorging gaat nog een stap verder. Global Flexibles houdt ook voorraad voor de klant. In Krimpen aan den IJssel staat het nieuwe magazijn met 700 tot 800 palletplaatsen. Extern zijn nog 1.500 plaatsen beschikbaar. “Een belletje en wij leveren. Wij denken met de klant mee over zijn productieplanning. Op basis van verbruik schatten we samen de week- of maandbehoefte in. Zo voorkomen we dat zijn product droogloopt. Ofwel we zorgen dat zijn productieproces niet stagneert”, licht Dick toe. De vergaande betrokkenheid heeft deze prominente speler op de Nederlandse markt een gestage groei in tien jaar tijd opgeleverd. Steeds meer fabrikanten en verwerkers in kaas, vlees, vis, brood en koffie waarderen hun ontzorgingsconcept. De praktijk leert dat wanneer een retailer tevreden is over de oplossing en service, er ineens tientallen producten kunnen volgen. Dick: “In alle Europese supermarkten vind je producten die verpakt zijn in onze folies.”  

Betrouwbaarheidswens

Wat elke voedingsproducent zoekt, is betrouwbaarheid. Dick: “Het nakomen van afspraken en op tijd leveren is essentieel. Soms heeft een klant per direct een materiaal nodig, bijvoorbeeld voor de start van een nieuwe toepassing. Naast de partners die wij vertegenwoordigen, raadpleeg ik dan ons grote netwerk. Voor transparante folies lukt het meestal om alsnog snel te leveren. Bedrukte folies hebben vier tot zes weken levertijd.” Wat zijn aanpak kenmerkt? “Zeer goed luisteren naar ieders wensen vormt de basis. De juiste vertaalslag naar de voedselproducent voorkomt miscommunicatie”. Soms treedt Dick direct in contact met de ontwerpafdeling van een grote retailer als Lidl en Albert Heijn. En begin februari begeleidde hij in Litouwen nog het drukproces van de folie op verzoek van een koffiebranderij. “Dan ga ik heel graag mee. We willen de risico’s voor onze klanten beperken.”

Gemaksconsument

De consument wenst steeds meer gemak. Het aantal gemaksproducten voor ontbijt, lunch en tussendoor neemt dan ook snel toe. Het gevolg is dat de retail steeds meer kleine verpakkingsvarianten aanbiedt. “Sinds kort hebben we een nieuwe snelgroeiende klant die online kant-en-klaar maaltijden verkoopt”, vertelt Dick. Ook hier is juist advies over verpakkingskeuzes van groot belang. Want de maaltijd moet niet alleen vers blijven, maar ook voldoende beschermd worden tijdens het vervoer. Behalve een breed assortiment folies biedt de verpakkingsoplosser ook zakken aan. Ruim 30 jaar aan verpakkingservaring en kennis over processen helpen de foodproducent bij het maken van efficiënte en (maatschappelijk) verantwoorde keuzes.

www.globalflexibles.com

Beeld: Dick Kuperus, Salesmanager bij Global Flexibles

Bron: © Vakblad Voedingsindustrie 2019