Drie wolven dolen misschien nog steeds door het Noorden

Foto: Archief DvhN

Foto: Archief DvhN

In het voorjaar hebben drie wolven het Noorden aangedaan en diverse schapen aangevallen. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van Wageningen Universiteit.

Zes wolven uit Duitse roedels zijn in maart en april op bezoek geweest in Nederland en misschien nog steeds hier. Het gaat om drie vrouwtjes en drie mannetjes, waaronder twee broers, stelt het onderzoeksinstituut WENR van Wageningen Universiteit. Een wolf met een zender verblijft in Vlaanderen. Een ander exemplaar is daar doodgereden.

De vrouwtjeswolf die in maart onder meer in Benneveld en Tiendeveen/Oosterhesselen schapen doodbeet, komt uit de Schneverdingen-roedel in Nedersaksen.

 De mannetjeswolf die in maart en april in Zuidwolde, Alteveer, Zwinderen, Sellingen, Veeningen/Alteveer, opnieuw in Zuidwolde en in Drogteropslagen meerdere schapen heeft gedood is van onbekende oorsprong. De vrouwtjeswolf die in april in het Friese Boijl toesloeg is afkomstig uit de Daubitz-roedel in de deelstaat Saksen.

Geen roedel

Het onderzoek heeft betrekking op de eerste vier maanden van dit jaar. Het Wageningse instituut onderzoekt de DNA-bijtmonsters van gedode schapen om inzicht te krijgen in het aantal wolven, hun geslacht, locaties en herkomst. Veehouders kunnen zodoende rekening houden met de aanwezigheid van een wolf.

De drie wolven die in de noordelijke provincies schapen hebben doodgebeten zijn volgens Hugh Jansman van Wageningen Universiteit ‘zwervende wolven’. ,,Voor zover wij weten zijn het geen wolven die in een roedel leven.’’

Hond of vos

Uit een lijst die is opgesteld door het Bij12-Faunafonds zijn de meeste gedode schapen die de afgelopen jaren zijn onderzocht slachtoffer geworden van een wolf. (tekst loopt door onder de illustratie)

In enkele gevallen bleek een hond of een vos de dader. De laatst 12 maanden zijn er 30 gevallen geweest met in totaal 81 doodgebeten schapen, waarvan DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat de dader een wolf was.

Van de schapen die zijn gedood vanaf mei 2018 is het DNA-onderzoek nog gaande. In het Noorden betreft het de schapen die zijn gedood in De Knipe (4 stuks), Ekehaar (2), Langezwaag (6), Marum (11), Marum (1), Zevenhuizen (3), Rinsumageest (1), Driesum (2) en Oldelamer (2).

Draaiboek Wolf Fase 1

In 2016 verscheen het Draaiboek Wolf Fase 1, opgesteld door onder meer het Interprovinciaal Overleg en het ministerie van Economische Zaken. Volgens dit draaiboek is er nu nog sprake van de wolf als incidentele zwerver. Inmiddels werken overheden deze zomer aan de volgende fase: de wolf vestigt zich hier, als eenling, paar of roedel.

Uit het toenemend aantal doodgebeten schapen die worden toegeschreven aan wolven concludeert ook Jansman dat steeds meer wolven uit Duitsland deze kant op komen. ,,Het lijkt een trend. De populaties in Duitsland groeien nog steeds. Er worden meer jongen geboren, die ook Nederland aandoen.’’

Meer dan duizend meldingen

Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland kijkt er niet van op. ,,Alleen al het laatste half jaar hebben we meer dan duizend meldingen van wolven gehad. Dat zijn lang niet allemaal wolven geweest, maar het is veel meer dan de vijfhonderd meldingen die we in de 2,5 jaar daarvoor hebben binnengekregen. Dat aantal neemt alleen maar toe.’’

Zwervende wolven kunnen zich ook ergens vestigen zonder dat ze behoren tot een roedel, zegt Jansman. ,,Als een mannetje en vrouwtje elkaar ontmoeten gaan ze niet automatisch een roedel stichten. Het moet wel klikken. Wolven zijn persoonlijkheden die een sterke voorkeur hebben.’’