Lees verder
De biobased economy in het noorden krijgt er weer een aantal splinternieuwe innovatiefaciliteiten bij: de Innovatiehal van de Zernike Advanced Processing Facility (ZAP) en het Innovatiecentrum van Avebe, met daarin het Innolab Agrifood. De volgende stap wordt alweer gepland.
Pierre Gielen

Daarmee groeit de Zernike Campus Groningen, die nog geen vijf jaar geleden van start ging, in hoog tempo door. Een ’toonbeeld van de Groningse manier van samenwerken’ noemt gedeputeerde Patrick Brouns het.

ZAP Innovatiehal

Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, wordt de ZAP Innovatiehal officieel geopend. De faciliteit biedt ruimte voor bedrijven om processen met biomassa die in het lab zijn ontwikkeld, op te schalen naar pilotschaal (van grammen naar kilo’s). Zoals BioBTX, dat al op 13 september een nieuwe pilotplant binnen de Innovatiehal in gebruik nam voor het winnen van chemische bouwstenen uit vloeibare biomassa en gerecyclede plastics.

Naast ruimte met voldoende hoogte voor installaties, biedt de Innovatiehal de nodige technische voorzieningen die daarbij horen: perslucht, krachtstroom, gassen, etc. Het gebouw bevat een kwaliteitslab met de nodige apparatuur en diverse vergaderruimtes. Naast de hal staat ook nog een voorbereidingsruimte. Daar kan grof agrarisch materiaal worden voorbewerkt, verkleind en korte tijd gekoeld worden opgeslagen.

Complete voorzieningen

Rob van Linschoten, directeur ZAP: ‘We bieden dus complete voorzieningen voor het optimaliseren van processen in de groene chemie. Dat kan een basispakket zijn aan apparatuur en faciliteiten die wij ter beschikking stellen. Maar bedrijven kunnen ook hun eigen installaties opbouwen binnen de Innovatiehal, zoals BioBTX dat heeft gedaan. Een belangrijk voordeel is dat alle vergunningen al door ZAP zijn geregeld.’

Volgens Van Linschoten is er veel belangstelling voor de nieuwe hal. ‘We hebben contact met grote partijen die meerjarige contracten afsluiten. Nu gaan we de acquisitie ook richten op kleinere en korter lopende projecten, waarbij we de lectoren en de studenten meer kunnen betrekken.’ Dit project wordt mede gefinancierd door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), Ruimtelijk Economisch Programma.

ZAP XL

De volgende stap in de schaalvergroting en professionalisering van de noordelijke innovatieketen is inmiddels gezet: naast Chemiepark Delfzijl komt de nieuwe Chemport Industry Campus, die voorheen de werktitel ZAP XL droeg. Deze campus gaat grootschalige testfaciliteiten bieden voor het ontwikkelen van duurzame chemische producten of processen op industriële schaal. Ook talentontwikkeling binnen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven krijgt hier een belangrijke plek. Op die manier zal de Chemport Industry Campus, samen met de innovatiefaciliteiten op de Zernike Campus Groningen, bijdragen aan het stimuleren van de groei van de groene chemie en hernieuwbare energie, zoals geformuleerd in de Industrie Agenda Eemsdelta.

Innovatiecentrum Avebe

Het Groningse aardappelzetmeelconcern Avebe, ook partner van ZAP, opende eind september het Innovatiecentrum op de Zernike Campus. In het nieuwe pand zijn de afdelingen Innovations, Sales en Marketing van Avebe gevestigd, met ruim 100 medewerkers. Daar wordt onder meer onderzoek gedaan naar de toepassing van zetmeel of eiwit in specifieke recepten en ‘clean-label’-oplossingen (ingrediënten zonder e-nummers). Het nieuwe innovatiecentrum krijgt ook een rol in het zichtbaar maken van deze innovaties. Zo kan het atrium worden gebruikt voor trainingen, evenementen, presentaties en workshops voor klanten, leden, studenten en andere stakeholders. Daarnaast is er een ruimte ingericht voor start-ups in de agrifoodsector, onder de noemer Innolab Agrifood. Daar gaat Avebe samen met de Rijksuniversiteit Groningen aan open innovatieprojecten werken. Het gaat voornamelijk om de prille beginstadia van onderzoek en ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van zetmeel, stevia en fermentatietechnieken.

Volgens Marnix Pool, managing director van het Innolab Agrifood, wordt de nieuwe faciliteit ingericht volgens dezelfde formule als het succesvolle Innolab Chemie, dat al sinds 2014 bestaat en is opgezet in samenwerking met het chemiebedrijf Syncom. ‘We faciliteren hier startende ondernemingen die voortkomen vanuit de Rijksuniversiteit Groningen of de Hanzehogeschool. In het Innolab Agrifood krijgen ze de beschikking over een volledig ingericht microbiologisch- of biotechlab. Daarnaast kan Avebe de start-ups ondersteunen met specialistische apparatuur en/of analisten.’ Pool verwacht dat in de toekomst op de campus soortgelijke Innolabs voor Engineering en Product Design zullen verrijzen.