boomblauwtje - primair

Blauwtje in je tuin? Boomblauwtje!

De Vlinderstichting
16-APR-2018 - Het vlindervoorjaar is begonnen en de popoverwinteraars komen massaal tevoorschijn. Er komen bij De Vlinderstichting veel meldingen binnen van vliegende blauwtjes in de tuin die men niet op naam kan brengen. Dat is nu echter geen probleem, want het boomblauwtje is het enige blauwtje dat nu actief is.

De kleine stipjes en het ontbreken van oranje tekening maken boomblauwtje onmiskenbaarHet boomblauwtje is een algemene vlinder. Je ziet hem veel in het stedelijk gebied en in tuinen en ook op heidevelden en in bosgebieden komt hij voor. Hoewel het vliegend inderdaad moeilijk is om details te zien en hem op naam te brengen, als je hem zittend te zien krijgt is hij heel herkenbaar. De bovenzijde is prachtig lichtblauw en in de witte franje zijn hier en daar kleine zwarte streepjes aanwezig. Als hij dicht zit, zie je de prachtig zilverwitte onderzijde met hele kleine zwarte stipjes, als inktspetters. Er zijn geen grote zwarte stippen met lichte omranding, die vrijwel alle andere Nederlandse blauwtjes hebben en ook is er geen oranje aanwezig wat bij bijvoorbeeld icarusblauwtje, bruin blauwtje en heideblauwtje wel opvallend is. Ook het feit dat het blauwtje in de tuin vliegt, geeft al een duidelijke aanwijzing. Het icarusblauwtje is een echte graslandvlinder, die bijvoorbeeld veel in bloemrijke bermen vliegt. Datzelfde geldt voor het bruin blauwtje, terwijl het heideblauwtje zijn naam eer aan doet en vooral in (vochtige) heiden te zien is. Maar de vliegtijd maakt nu dat elke verwarring wordt uitgesloten. Het boomblauwtje is de enige die nu vliegt.

De bovenkant van boomblauwtjes is prachtig fel lichtblauwBoomblauwtjes hebben twee generaties per jaar. De vlinders die vanaf nu tot ongeveer eind mei vliegen, planten zich voort en uit de eitjes die in die periode worden afgezet, komt in de loop van juli een tweede generatie. De rupsen van het boomblauwtje zijn niet erg kieskeurig. Tenminste, wat betreft de soort boom of struik waarvan ze leven. Wel willen ze alleen maar bloemknoppen eten en dus zullen de eitjes van de nu vliegende vlinders op andere planten worden afgezet dan die in augustus vliegen. Nu hebben bijvoorbeeld vuilboom en hulst bloemknoppen en deze worden nu door de boomblauwtjes gebruikt. In augustus zijn er volop bloemknoppen in de klimop en dat is dan de belangrijkste waardplant. Als je zowel in voor- als najaar de juiste struiken in de tuin hebt staan, kunnen boomblauwtjes zich blijvend in je tuin vestigen. Dan is je tuin niet alleen een kroeg, maar ook een kraamkamer voor de blauwtjes, want ze planten zich er ook in voort.

Al je tuinwaarnemingen, ook van het boomblauwtje, kun je doorgeven via de Jaarrond Tuintelling.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting