Controle is altijd nodig
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Controle is altijd nodig

  • 08 september 2015
  • Door: Marianne Kootstra

Hond-en kateigenaren zien liever dat zijzelf ziek zouden worden van voedsel dan hun huisdier. De dieren kunnen tenslotte niet vertellen waar het aan scheelt. Daarom wordt diervoeding zorgvuldig gecontroleerd, van grondstof tot eindproduct in de winkel. Food- en feedlaboratorium NutriControl ondersteunt organisaties in de hele keten.

Partner in Petfood in Ittervoort produceert blikvoedsel voor honden en katten, hoofdzakelijk voor private labels in Nederland, Duitsland, Scandinavië, België, Frankrijk en Engeland. De blikjes bevatten paté of brokjes, in gelei of saus. Er rollen 200.000 blikjes per dag en circa 9 miljoen blikjes per maand van de band. Jaarlijks is dat 65 ton blikvoer. Het is dus zaak om op ieder moment in het proces vinger aan de pols te houden.

Hoogwaardige voeding

QA-manager van Partner in Petfood Kees Timmermans: “We werken met 30 verschillende grondstoffen waar vervolgens 100 verschillende recepturen diervoeding van gemaakt wordt. Elk recept voldoet aan specifieke eisen op het gebied van samenstelling of smaak, zoals dieetvoeding voor zieke, jonge, oude of te zware dieren. Onze nutritionist stelt het op maat samen voor de klant. Huisdieren hebben een hoge emotionele waarde in onze maatschappij. Daarom is er naast de gebruikelijke certificeringen die wij ook hebben, zoals de BRC, IFS, MSC, Skal, een extra Europese richtlijn opgesteld door de FEDIAF. Hierin zijn fabrikanten van 26 Europese landen vertegenwoordigd die ervoor willen zorgen dat dieren hoogwaardige en verantwoorde voeding krijgen. De eisen daarvoor zijn strikter dan die van Nederlandse overheid.”

Afbreukrisico

Om te zorgen dat ieder product daadwerkelijk voldoet aan alle eisen en volledig veilig is, werkt Partner in Petfood samen met NutriControl. Wim Peter van Panhuis, salesmanager van NutriControl: “De vleessector ligt al een tijdje onder een vergrootglas en klanten willen zeker weten dat het product in orde is. Het afbreukrisico in de voedselindustrie is erg groot, daarom kun je er beter voor zorgen dat de kans op afwijkingen in het product zo klein mogelijk is. Controle is altijd nodig; mensen kunnen fouten maken en het is voedsel.” Daarom is er een gedetailleerd controleplan opgesteld voor Partner in Petfood, dat regelmatig door Kees en Wim Peter geëvalueerd wordt.

NIR technologie

Alle grondstoffen die binnenkomen worden gecontroleerd op juistheid van de opgegeven specificaties. Ook de aan het vlees toe te voegen premixen met mineralen, vitaminen en metalen worden steekproefsgewijs geanalyseerd. Kees: “Tijdens het produceren nemen we uit iedere partij monsters die door onszelf gecontroleerd wordt met behulp van infraroodtechnologie (NIR). Hiermee kunnen we zien of de voedingswaarde goed is. Referentiemonsters van dezelfde partij sturen we op naar het laboratorium in Veghel. Na twee weken komt de uitslag binnen waaruit de precieze hoeveelheid vocht, vet, eiwit en ruwe as blijkt. Als het goed is, komen onze analyse en die van het laboratorium overeen.” De productiehal van Partner in Petfood is vergaand geautomatiseerd. Kees: “Aan één lijn werken maar vijf mensen. Op verschillende punten in het proces wordt gecontroleerd, zoals de temperatuur van de voeding in het blikje nadat het in de autoclaaf is geweest.” Alle controle- en testapparatuur van Partners en Petfood wordt door NutriControl ingesteld en gecontroleerd.

‘Ook diervoederproducenten willen goed voedsel’

Aantoonbaar

NutriControl voert zo’n 600.000 analyses per jaar uit, voornamelijk op het gebied van diervoeding en zuivel. Wim Peter: “We voeren de meeste analyses in huis uit, waardoor we snel kunnen werken en één op één contact met de klant hebben.” Het lab is onafhankelijk en garandeert volledige geheimhouding naar alle klanten toe. “We werken bijvoorbeeld ook voor retailers, die de producten op hun beurt laten analyseren. Waar het bij iedere klant om gaat is dat de kwaliteit van de voeding aantoonbaar goed is en de samenstelling zo constant mogelijk. Katten zijn bijvoorbeeld erg gevoelig voor schommelingen.” Naast voedselanalyses voeren ze ook analyses van drinkwater, mate van vermenging (homogeniteit) en versleping in de apparatuur uit. Met deze data kan dat de fabrikant vervolgens rekening houden in zijn proces. NutriControl ontwikkelt zich doorlopend. Wim Peter: “Wij beschikken over een eigen NIR (Nabij Infra Rood)-afdeling. We werken eraan om de gegevens op afstand te kunnen uitwisselen en zo ook de apparatuur te kalibreren.”

'Analyses garanderen overeenkomst etiket met inhoud'

Beste moment

Kees Timmermans: “Het voordeel van deze samenwerking is dat zij alle expertise in huis hebben, zowel op het gebied van processen als analyses. Daarnaast zijn ze altijd op de hoogte van meest actuele regelgeving. Daardoor kan Wim Peter ons gericht adviseren over de analyses die nodig zijn en het beste moment daarvoor. Uiteraard rekening houdend met de efficiency. Als wij alles zelf zouden moeten doen, houden we geen tijd over om te produceren.”

www.nutricontrol.nl

Bron: © Nutricontrol