Hygiëne en procesoptimalisatie sterke pijlers
Ondernemers sociëteit voedingsindustrie
B2B Communications
Wallbrink Crossmedia
Kijk ook eens op

Hygiëne en procesop­ti­ma­lisatie sterke pijlers

  • 10 februari 2015
  • Door: Jeroen van der Bijl en Susan Dijkhuizen

Habasit is volledig thuis in de vleessector. “Niet alleen door onze kennis van de sector,” verklaart Jan-Willem Geurds, “maar ook de door talloze uitdagingen die de markt biedt. De vleessector speelt een belangrijke rol in de foodketen en staat, met het oog op maatschappelijke ontwikkelingen, vaak aan de basis van acties of marktconcepten. Wij kunnen hierin een sterke partner zijn.” Met name het internationale karakter speelt hierin volgens hem een onmiskenbare rol.

Kennisuitwisseling

Het bedrijf ontstond in 1946, toen Fernand en Alice Habegger hun bedrijf en het merk Habasit registreerden. De bedrijfsnaam is een combinatie van Habegger, Basel en Bakelit. Anno 2015 is Habasit wereldwijd marktleider in de proces- en transportbandenindustrie.

De onderneming - nog steeds eigendom van de familie Habegger – heeft een omzet van ruim CHF 600 miljoen - telt meer dan 3.600 medewerkers, verdeeld over 38 vestigingen en aanwezigheid in ruim 70 landen. Geurds: “Met elkaar wisselen we onze ervaringen uit over processen en trends. Dat biedt ons gigantisch veel mogelijkheden; bijvoorbeeld voor het snel inspelen op marktontwikkelingen, kennisuitwisseling en technische ondersteuning.”

Hygiëne en reiniging

De transport- en kunststof modulaire banden van Habasit worden al jarenlang succesvol ingezet in de vleessector. “Ze zijn robuust, solide en zorgen voor een probleemloos proces. Doorslaggevend zijn de langere levensduur en de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bovendien dragen de producten bij aan waterbesparing, minder productafval en lagere onderhoudskosten,” vertelt Geurds. Hij geeft een voorbeeld: “Onze Cleandrive homogene transportbanden hebben we ontwikkeld voor hygiëne-kritische toepassingen. De banden hebben een glad oppervlak, zijn hydrolysebestendig en geheel gesloten waardoor bacteriën niet kunnen binnentreden. Hierdoor is hij eenvoudig en snel te reinigen, wat een aanzienlijke besparing oplevert in waterverbruik en onderhoudsuren. De Cleandrive transport­banden zijn verstevigd met aramide-koorden. Die maken de band rekvrij en zijn volledig ingebed en verdelen de krachten over de gehele band. Dat geeft ze een topstabiliteit en waarborgt een zekere ingrijping in de aandrijfwielen, zonder hulpmiddelen.”

‘Nieuwe productielijnen moeten steeds sneller, efficiënter en compacter worden’

Engineering support

Omdat transportbanden in direct contact met vlees staan, is het een vereiste dat ze voldoen aan de internationale voedingsregelgeving. “We hebben daarom een team van specialisten dat zich specifiek hiermee bezig houdt, zowel op het hoofdkantoor in Basel als in Nederland. Onze kennis van regelgeving delen wij graag, onder andere via ons blog (www.habasit-blog.com).” Dankzij de gedetailleerde kennis en ervaring van uiteenlopende productieprocessen wordt Habasit vaak al tijdens de ontwerpfase ingeschakeld. Geurds: “Anno 2015 vraagt elke grote fabrikant om maximale toegevoegde waarde van zijn leveranciers. Wij kunnen een prima sparringpartner zijn voor de afdeling Engineering of Reseach & Development. Denk aan de vaak erg lastige bandkeuze of aan het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe productielijnen die steeds sneller, efficiënter en compacter ontworpen moeten worden.”

Continuïteit van bedrijfsprocessen

Met het oog op de grote concurrentie binnen de vleessector zoeken bedrijven constant naar manieren om zich te onderscheiden, merkt Geurds. “Enerzijds staat een snelle en flexibele dienstverlening hoog op de agenda, anderzijds de continuïteit van bedrijfsprocessen. Met het oog daarop hebben wij voor producerende bedrijven een tool ontwikkeld die inzicht geeft in de onderhoudskosten en standtijd van de transportbanden. Via deze tool hebben zij 24/7 toegang tot de onderhoudsgegevens, dus óók bij een onverwachtse productiestilstand. Daarnaast hebben wij diverse onderhoudsprogramma’s om processen te optimaliseren en kosten te besparen.”

VION Duitsland

VION Duitsland bijvoorbeeld zocht voor haar uitbeen-lijnen een oplossing om beter en efficiënter te kunnen reiniging. Na testen met verschillende oplossingen koos VION voor de gepatenteerde Habasit HyCLEAN kunststof modulaire banden in combinatie met het CIP (Cleaning-in-Place)-reinigingssysteem. De resultaten waren al snel zichtbaar. Geurds: “Extra reiniging met de hand is niet meer nodig, wat niet alleen tijd, maar ook veel water en chemische middelen bespaart. Normaal wordt gereinigd met een waterdruk tussen 20 en 40 bar, maar met ons CIP-systeem is 5 tot 7 bar voldoende. Klanten die met dit CIP-systeem werken, spreken al van waterbesparingen tot 70% procent. Niet alleen economisch aantrekkelijk, maar het past ook perfect in maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Het systeem is onlangs gecertificeerd door de EHEDG (The European Hygienic Engineering & Design Group).

www.habasit.nl

Bron: Habasit