Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Resultaten eerste reeks behandelingen bloei-inductie gepresenteerd

Begin september zijn bij de bijeenkomst van de begeleidingscommissie van het onderzoek ’Zomerlicht bij Phalaenopsis’ de resultaten van de eerste reeks behandelingen gepresenteerd. In dit project wordt onderzocht of met behulp van lichtspectrum, aangepast temperatuurregime of daglengte energie bespaard kan worden op de koeling voor de bloei-inductie. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij drie cultivars: Cambridge, Springtime en Snowball.



Uit de resultaten bleek dat 8 weken koeling (19°C, positieve referentie) het hoogste en 8 weken hogere temperatuur (22°C, negatieve referentie) het laagste aantal meertakkers opleverde. De behandeling met temperatuurwisseling van 3 weken 22°C, gevolgd door 5 weken 19°C, leverde een hoeveelheid meertakkers af, die tussen de positieve en negatieve referentie lag. Bij Cambridge waren het zelfs net zo veel meertakkers als bij de 8 weken 19°C. De omgekeerde wisselbehandeling met eerst 3 weken 19°C en daarna 5 weken 22°C leverde bij Cambridge minder meertakkers op dan de eerste wisselbehandeling. Twee behandelingen gericht op bevordering van de bloei-inductie bij een temperatuur van 22°C met behulp van rood licht, leverden net zo veel meertakkers af als 22°C zonder rood licht. Bij de tweede ronde van behandelingen zijn daarom aanpassingen gemaakt om meer en langer rood licht te geven.

Verder was er een vergelijking tussen SON-T en LED lampen voor belichting tijdens de koelfase in de winter. Daarvoor is in twee kassen met behulp van schermen de daglengte van het natuurlijk licht beperkt tot 8 uur, het niveau van het natuurlijk licht in de overgebleven 8 uur beperkt tot winterlichtniveau en aanvullend met SON-T of LED lampen tot maximaal 15 uur per etmaal bijbelicht zoals gebruikelijk in een winterperiode in de praktijk. De luchttemperatuur is in de kas met LED lampen iets verhoogd zodat de planttemperatuur in beide kassen gelijk was. De belichting met LED lampen leverde net zo veel meertakkers op als met SON-T lampen. Daarmee kan energie bespaard worden in de koelfase in de winter. Op 20 juni is een tweede ronde behandelingen gestart en bij deze behandelingen worden vanaf volgende week de eindtellingen uitgevoerd.

Bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: