Doorgaan naar artikel

Pas op de plaats in bladplukproef tomaat

Het bladplukken uit de kop van Brioso is tijdelijk gestopt in de proef ‘tomatenproductie sturen van blad naar vrucht’ bij Wageningen UR Glastuinbouw. Het is de bedoeling om via bladplukken meer vruchtgroei te realiseren in de winter, maar de trossen kwamen te zwak te staan.

De gewasontwikkeling verloopt duidelijk anders dan vorig jaar. De controlebehandeling, waarbij 33 % van de jonge blaadjes wordt weggenomen (11-12 bladeren aangehouden), staat er nu duidelijk het beste bij. De behandelingen waarbij tot en met week 2 steeds 55 % van de blaadjes uit de kop werd gehaald (8-9 of 10-11 bladeren aangehouden), lieten nu al veel eerder dan vorig jaar zien dat er te weinig blad was aangehouden. De zich ontwikkelende trossen zijn te zwak en hebben dunne trosstelen. De vruchtgrootte is in alle behandelingen onvoldoende. Maar de controle staat er het beste op, aldus onderzoeker Jan Janse van Wageningen UR Glastuinbouw.

Anders dan vorig jaar

In overleg met de BCO is besloten een aantal weken geen blaadjes te verwijderen. “Dit jaar is duidelijk heel anders dan vorig jaar. We moeten intern nog de discussie voeren waar dat aan ligt.” De buitentemperaturen zijn in ieder geval veel hoger geweest, wat ook in de praktijk aanpassingen vraagt om het gewas in balans te houden. “Het gewas in de proef herstelt zich nu razend snel, dus we gaan volgende week waarschijnlijk weer rustig opstarten door net als bij de standaard 1 blaadje uit de kop te halen”, verwacht Janse.

Meer licht onderin

Het idee achter het verwijderen van jonge blaadjes is om in de winter een opener gewas te creëren waardoor het licht dieper doordringt en de onderste bladeren meer blijven assimileren. Bovendien daalt de onderhoudsademhaling van het gewas zodat er meer assimilaten overblijven voor de vruchten. Een derde voordeel is dat het kleinere bladvolume minder verdampt en dus minder energie vraagt. Tot nu toe zijn er in de proef van dit jaar geen productieverschillen waar te nemen. Wel is duidelijk dat de planten zelf en het overgebleven blad korter blijven als 55% blad in een jong stadium is verwijderd. “De plant compenseert het verwijderen van blad dus niet met grotere bladeren. Het is dus echt zo dat er relatief meer assimilaten naar de vruchten gaan, al uit zich dat nog niet in grotere vruchten”, zegt Janse.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin