Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gera van Os op bodemsymposium PRP Benelux:

Organische stof en ziektewering: maak gebruik van het natuurlijke bodemleven

Begin maart heeft PRP Benelux zijn eerste bodemsymposium georganiseerd voor een grote groep verdelers, onderzoekers en afgevaardigden van talrijke officiële instellingen uit België en Nederland. Eén van de aanwezige gastsprekers, Mevr. Gera Van Os van de universiteit Wageningen gaf hierbij een boeiende uiteenzetting over het verband tussen organische stof en ziektewering. Hieronder enkele belangrijke feiten uit haar presentatie.

“Zonder organisch materiaal is er geen bodemleven”

Bodemleven bestaat vooral uit bacteriën en schimmels, die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Het belang van dit bodemleven wordt helaas vaak onderschat.
Eén gram grond, een koffielepeltje vol, bevat zo’n 16 000 soorten bacteriën of 1 à 5 miljard bacteriën in totaal en 10 tot 500 meter schimmeldraden. Deze zijn allemaal actief in het afbreken van organisch materiaal tot voedingsstoffen voor de gewassen en de vorming van actieve humus. Ze dragen ook fundamenteel bij aan het vormen van de bodemstructuur door middel van aggregaatvorming (zie figuur). Onder het bodemleven zijn onvermijdelijk een aantal ziekteverwekkers aanwezig, maar tezelfdertijd zijn er ook een aantal ziektewerende factoren en organismen aanwezig.

“Een ziektewerende grond = grond waarin weinig of geen aantasting optreedt in een vatbaar gewas, ondanks de aanwezigheid van een ziekteverwekker”.
De mechanismen hiervoor zijn de volgende:
• Bodemleven: concurrentie om voedsel en ruimte
• Specifieke ziektewering: via productie van antibiotica en giftige stoffen, predatie of parasitisme onderdrukt bodemleven ziekteverwekkers.
• Via resistente planten.

Dat voldoende bodemleven de sleutel is naar een grond die weinig gevoelig is voor ziekten en parasieten is overduidelijk. Het is dus zaak te zorgen voor voldoende bodemleven. Organische resten zijn de basis voor het bodemleven. We moeten dan ook maximaal gebruik maken van de bemestingsnormen om organisch materiaal (mest, compost) aan te brengen. Daarnaast dient ingezet te worden op groenbemesters om extra organisch materiaal voor het bodemleven te creëren. Toevoegen van nieuw bodemleven (preparaten, geënte compost, ...) lukt meestal niet omwille van de massale aanwezigheid van natuurlijke antagonisten, die de nieuwkomers verdringen. Stimuleren van het natuurlijke bodemleven is efficiënter en wordt door PRP-technologie reeds meer dan 40 jaar toepast.



Toepassing in mei: nu toepassen op grasland is ideaal, 150 – 250 kg/ha.
Toepassing in het voorjaar: Suikerbieten: 3 x 1,5 l/ha; Ui: 3 x 2 l/ha; Mais: 1 x 4 l/ha;Spinazie: 1 x 2L/ha i.c.m. herbicide bespuiting; Aardappelen: 4 x 2 l/ha; Groente/Sla: 2 l/ha per toepassing. is met herbiciden, fungiciden en bladmeststoffen mengbaar.

Voor meer informatie:
Jonas Klinkert
Accountmanager PRP Benelux
M:+31 612865501
E:jklinkert@prp-technologies.nl
I.:www.prp-technologies.eu


Publicatiedatum: