Andere bladplukstrategie in tomatenproef ingezet

Anne Elings, Arie de Gelder en Jan Janse (Wageningen UR Glastuinbouw)

Dit jaar bleek dat 55% van de blaadjes wegnemen uit de kop van Brioso te veel van het goede is. Daarom is in de proef bij tomaat met het bladplukken een pas op de plaats gemaakt en is besloten om in de komende maanden een andere bladplukstrategie te volgen.

In de teelt met het ras Brioso in de proef ‘Tomatenproductie sturen van blad naar vrucht’ is in de maanden januari en februari stevig ingegrepen in de bladplukstrategie. De planten in de behandelingen met 55% bladpluk bovenin stonden er met weinig blad te zwak bij, met zwak ontwikkelde trossen, dunne trossteeltjes en kleine vruchten. Er is daarom besloten om in deze behandelingen tijdelijk bovenin geen blad te verwijderen, onderin het blad later te plukken en de trossen iets eerder te oogsten om het de planten wat gemakkelijker te maken. Hierdoor is de groeikracht van de gewassen behoorlijk hersteld om goed gebruik te maken van de toenemende hoeveelheid licht.

In de begeleidingscommissie (BCO) is recent flink gediscussieerd over de proefopzet naar de zomer toe. De standaard bestaat nog steeds uit 33% bladpluk in de kop en het aanhouden van 11-12 bladeren. Eén behandeling bestaat uit geen bladpluk in de kop en het aanhouden van blad onderin de plant op dezelfde hoogte als de standaard. Hierdoor zit er ongeveer een derde extra bladeren aan de plant. De andere behandeling bestaat ook uit geen bladpluk in de kop. Dit wordt gecombineerd met 66% bladpluk vanaf de vierde à vijfde tros, waardoor er meer licht op de vruchten valt en ze warmer en grover zouden moeten worden. Het bladaantal is hier ongeveer gelijk aan dat van de standaard.

Verschil met vorig seizoen
Een voorlopige analyse van de resultaten van verleden jaar en het lopende jaar wijst uit dat het grootste deel van de verschillen tussen beide jaren zijn toe te schrijven aan verschillen in licht (zon + lampen), de LAI en daarmee aan de onderschepte hoeveelheid licht. Daarnaast was het in de laatste maanden van 2015 warmer dan in 2014, waardoor het gewas bij de standaard een generatievere stand had. Later wordt in meer detail geanalyseerd en kan de nieuwe gewasopbouw ook worden meegenomen.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken.

Lees via onderstaande link meer over dit project.

Meer nieuws

EnergiekEvent op 2 juli

Kas als Energiebron organiseert op dinsdagmiddag 2 juli weer het EnergiekEvent 2024. Dit evenement is de ideale gelegenheid om kennis op te doen van…

Lees meer