ZuivelZicht, nummer 12, december 2012

Page 26

markt

yves de groote

HIE 2012 toont trends in gezonde voeding en zuivel

Gezonde eigenschappen eiwit en vet onder de aandacht Vier ingrediënten sprongen tijdens de laatste ingrediëntenbeurs HIE 2012 in Frankfurt in het oog: gezonde vetzuren en vetten, melkeiwit en stevia. De race naar de meest eiwitrijke drank lijkt begonnen en de natuurlijke zoetstof is ook steeds meer in zuivel te vinden. Leveranciers toonden diverse concepten voor de zuivelindustrie, die de keuze voor een ingrediënt makkelijker maken.

De beurs Health Ingredients Europe (HIE) die vorige maand in Frankfurt plaatvond gaf weer een mooi overzicht van de veelbelovende gezondheidsbevorderende ingrediënten voor de zuivel- en voedingsmiddelenindustrie. Het strikte goedkeuringsbeleid van de Europese voedselveiligheidautoriteit EFSA was merkbaar: opvallend was dat exposanten op hun stand terughoudend waren met gezondheidsbeweringen. In het verleden was dit wel eens anders. Een bezoek aan de beurs was daarom niet minder interessant. Integendeel, want innovaties op het vlak van ingrediënten en zuivel- en andere producten gaan immers gewoon door. Advertentie

26

468960.indd 26

Excellence award melkeiwit Het Franse bedrijf Ingredia Nutritional won met haar 100 procent melkeiwit ‘Prodiet Fluid’ de Excellence Award in de categorie ‘Physical Performance Innovation of the Year’. Door een zelf ontwikkeld proces, waar productmanager Aurélie Vromaine geen details over kwijt wilde, is het mogelijk niet-gedenatureerd melkeiwitisolaat (mpi) te produceren dat 88 procent minder visceus is dan standaard mpi. Bij neutrale pH is dit bestand tegen UHT. Dit is natuurlijk interessant voor productontwikkeling van gezonde melkeiwitrijke langhoudbare (zuivel)dranken. De ingrediëntenleverancier stelde als concept een 250 milliliter flesje Tone Up sportdrank voor, dat niet minder dan 35 gram melkeiwit bevat, ofwel 14 procent in plaats van de doorgaans 8 tot 10 procent, aldus de productmanager. Het drankje smaakte uitstekend en was vlot drinkbaar. Volgens Ingredia is het ingrediënt ook uitstekend geschikt voor zoete dranken voor senioren en mensen die een dieet volgen. Voor deze doelgroepen heeft het

bedrijf diverse recepturen ontwikkeld.

Nog meer eiwit Ook zuivelbedrijf Arla presenteerde een tweetal nieuwe veelbelovende, ook al goed smakende eiwitingrediënten voor diverse markten. De eerste was Hydro.365, een nieuw wei-eiwit voor sportdranken, repen of als ‘shot’ gewoon in poedervorm. Dit herstelt de spieren binnen een dag na het sporten. Door de samenstelling, aminozuren en 60 procent kleine peptiden (minder dan 6 aminozuren) en de goede oplosbaarheid van dit ingrediënt is een eiwitgehalte van niet minder dan 40 gram per 100 ml mogelijk, legde voedingskundige Erik Adamsen uit. Door de pH- en hittestabiliteit kan het ook in UHTproducten worden gebruikt. Volgens Euromonitor groeide de Europese markt voor eiwitgebaseerde sportvoeding tussen 2006 en 2011 met 59 procent tot 4,13 miljard euro. Nieuw van Arla is verder haar 100 procent wei-eiwit Lacrodan DI-7017, dat bestand is tegen UHT-temperatuur. Dit maakt het hoogwaardige ingrediënt interessant voor gebruik in vloeibare klinische voeding. De smaak was goed. Tot dusver werd vooral caseïne als alternatief gebruikt, maar dit is voedingskundig minder hoogwaardig dan wei-eiwit, aldus Adamsen. Deze markt zou in Europa en de VS een omvang hebben van 3 miljard euro. zuivelzicht / 19 december 2012

18-12-2012 11:31:37


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.