ZuivelZicht, nummer 6, juni 2012

Page 26

markt

tiny brouwers

Duitse deelstaat noordrijn-westfalen:

Ouders meer bij EU-schoolmelk betrekken De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen verandert zijn strategie bij de verstrekking van schoolmelk vanuit de EU-programma’s. Voortaan worden ouders meer betrokken bij de voorziening van deze melk aan hun kinderen, zo is de boodschap van het ministerie van Landbouw van de deelstaat.

Joachim Hartung van het ministerie voor Milieu, Natuurbescherming, Landbouw en Consumentenbelangen van NoordrijnWestfalen in Düsseldorf bezocht onlangs een opleidingsbijeenkomst van plattelandsvrouwen. Deze vrouwen, zo’n 50 in getal, geven voedingsvoorlichting op basisscholen en in het voortgezet onderwijs in de deelstaat. Kinderen leren bijvoorbeeld een ontbijt samenstellen met daarin veel aandacht voor zuivelproducten, of ze leren in de klas om zelf boter te maken. De opleidingsdagen zijn bedoeld om de voorlichters voor te bereiden op het schooljaar 2012/13 en om praktische ervaringen uit te wisselen. Jaarlijks bezoeken zij zo’n 500 scholen.

Schoolmelk belangrijk Voor NRW is de verstrekking van schoolmerk belangrijk. In heel Duitsland wordt jaarlijks 34.000 ton gesubsidieerde melk- en producten geleverd aan scholen vanwege het EUschoolmelkprogramma. Volgens Hartung neemt NRW daarvan met 16.000 ton zo’n 47 procent voor zijn rekening. Op de tweede plaats komt Nedersaksen met 3.000 ton. Hartung wees naar de uitkomsten van het grote onderzoek ‘Schoolmelk in Focus’, dat vorig jaar is uitgevoerd en dat bijna 10 miljoen euro heeft gekost. “Eindelijk zijn de resultaten bekend. We moeten vaststellen dat in heel Duitsland de schoolmelkconsumptie terugloopt ondanks dat de reclame-inspanningen ervoor zijn geïntensiveerd. In NRW daalt deze afzet gemiddeld 10 procent per 26

418962.indd 26

Joachim Hartung van het ministerie van Landbouw in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

jaar. Dat komt enerzijds door het feit dat scholen steeds minder deskundig personeel voorhanden hebben. Steeds minder mensen staan voor een steeds breder pakket taken en daardoor komt de schoolmelkvoorziening vaak in het gedrang. En natuurlijk neemt door de demografische ontwikkeling het leerlingenaantal verder af”, benadrukte hij.

Ouders betrekken De beide NRW-ministers Johannes Remmel (Groenen en Landbouw) en Sylvia Löhrmann (Groenen en Onderwijs) hebben hun consequenties getrokken uit ‘Schoolmelk in Focus’.

Het resultaat is een reeks maatregelen en aanbevelingen die zijn gebundeld in een handzame brochure over het EUschoolmelkprogramma in NRW. Hartung: “De allerbelangrijkste maatregel is dat vanaf het schooljaar 2012/13 ook de ouders van schoolgaande kinderen bij het EUprogramma worden betrokken. Ze krijgen deze brochure met de nodige informatie over de achtergronden van dit EUprogramma en over de diverse inhoudsstoffen van melk die belangrijk zijn in de gezonde voeding van hun kind. Zo willen we de ouders interesseren voor schoolmelk”. zuivelzicht / 20 juni 2012

19-6-2012 12:19:02


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.