Zuivelzicht februari 2012 nummer 2 jaargang 104

Page 26

markt

t e k s t r e n é va n b u i t e n e n f o t o a l e x d e h a a n

Melkveehouderij levert steeds meer eigen energie

Zuivelketen blijkt groene motor De inzet van de zuivelketen om verder te verduurzamen werpt vruchten af. De melkveehouderij blijkt meer en meer een leverancier van groene energie. Zij levert vooral aan haarzelf. De melkveehouderij produceert inmiddels meer dan de helft van de energie die zij nodig heeft zelf. Uit gegevens van Agentschap NL en CBS blijkt dat de melkveehouderij in 2009 4,6 PetaJoule aan duurzame energie produceerde. Dat jaar gebruikten de melkveehouders gezamenlijk 7,9 PetaJoule aan energie. De berekeningen zijn gemaakt op het oog op het convenant Schone en Zuinige Agrosectoren, dat de overheid in 2008 met het agrarisch bedrijfsleven sloot. De Energieen Klimaatmonitor die onlangs aan de hand van gegevens van Agentschap NL en het CBS is samengesteld laat de voortgang zien die de diverse agrarische sectoren de afgelopen jaren hebben geboekt. Op basis van gegevens van ruim 200 gespecialiseerde melkveebedrijven blijkt dat de melkveehouderij vooral veel duurzame energie produceert met behulp van windmolens, zonnepanelen en biovergisters. Met naar schatting onder andere 29 procent van het aantal windmolens en 56 procent van het aantal (co-)vergisters heeft de melkveehouderij een groot aandeel in de winning van hernieuwbare energie in de landbouw. Overigens is de gehele landbouw al sinds 2007 een netto-elektriciteitsproducent.

Melkrobot Uit het onderzoek blijkt ook dat de variatie van energieverbruik op melkveebedrijven nogal verschilt. Er zijn vele factoren die het 26

398340.indd 26

Steeds meer stallen worden voorzien van zonnepanelen. De melkveehouderij is een belangrijke leverancier van duurzame energie aan het worden.

energieverbruik beïnvloeden. Kenmerkend voor melkveebedrijven die relatief weinig energie (minder dan 40 MegaJoule per 100 kilogram melk) gebruiken is dat zij over traditioneel melkwinningssysteem beschikken, gebruik maken van een voorkoeler, en één à twee keer per dag melken. Ook blijken deze bedrijven veel loonwerkers in te huren. De bedrijven die meer dan 100 MegaJoule per 100 kilogram melk nodig hebben, hebben vaak een melkrobot, gebruiken geen voorkoeler en melken twee tot drie keer per dag. Zij schakelen nauwelijks de loonwerker in.

Energie-efficiency met vier procent verbeterd De energie-efficiency van de melkveehouderij is in 2009 met vier procent verbeterd ten opzichte van 2003. “Opvallend is dat de efficiency van het aardgasgebruik ongeveer een kwart is verbeterd, terwijl de efficiency van elektra en diesel ongeveer gelijk is gebleven”, merken de samenstellers van de

Energie- en Klimaatmonitor op. Zij constateren dat met name verdergaande mechanisatie en zwaardere tractoren het effect van besparende maatregelen teniet hebben gedaan. Ook het toenemend gebruik van melkrobots zorgt voor een hoger gebruik van elektriciteit.

Voertuigen De melkmachine is met 38 procent niet de grootste energieslurper. Het grootste aandeel in het energieverbruik op een gemiddeld melkveebedrijf hebben de voertuigen die op het bedrijf worden gebruikt (45 procent). De rest van het energieverbruik gaat op aan onder andere mestverwerking, verlichting, ventilatie, voeren en reiniging. Het gebruik van beregeningsinstallaties is buiten beschouwing gelaten omdat niet alle melkveehouders daar gebruik van maken. De melkveehouderij en de zuivelindustrie verbruiken samen 25,5 PetaJoule. De doelstelling van de Duurzame Zuivelketen om in 2020 energieneutraal te zijn, was in 2009 voor 18 procent bereikt. Inclusief veevoer- en kunstmestproductie, transport, detailhandel en consumptie ligt het energieverbruik in de zuivelketen op 82 PetaJoule. zuivelzicht / 15 februari 2012

14-2-2012 13:23:27


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.