Schakel in Succes nr. 4 - december 2015

Page 1

SCHAKEL IN SUCCES MAGAZINE VOOR AGRARISCH ONDERNEMERS, NR 4, DECEMBER 2015

DUTCH FARMING: WAARIN EEN KLEIN LAND GROOT KAN ZIJN PAGINA 14

EXTRA: AGRIFIRM INVESTEERT IN DE TOEKOMST PAGINA 25

LELIE-EXPORTEUR EN -KWEKER JACOB LANGELAAN

“ALLES DRAAIT NU OM SCHOON UITGANGSMATERIAAL” PAGINA 6


2

VOORAF

KRACHT IN DE KETEN ‘Kracht in de keten’ is één van de thema’s binnen Dutch Farming. Een thema naast ‘slim voeden’ en ‘gezonde bodem, gezonde planten, gezonde dieren’. Een prachtige term, maar over de andere twee praten en schrijven we makkelijker. Daar zijn we namelijk al heel goed in. De kennis en kunde daarover ligt van oudsher in onze roots. Daarmee zijn alle Agrifirm-medewerkers dagelijks aan het werk. Bezig te zorgen dat het bij ons op het bedrijf nog beter gaat; beter met de bodem, met de planten en de dieren. Maar die kracht in de keten? Gaan we dan terug naar de tijden van Cehave en Cebeco? Moeten we deelnemen in slachterijen, ons inkopen bij zaadveredelaars? Dat deden we toch? En hoe succesvol was dat? Kritische vragen die opborrelen. En terecht. U hebt gelijk, met ‘kracht in de keten’ is in Noord- en Zuid-Nederland veel leergeld betaald. En daar moeten we niet naar terug. Doen waar je goed in bent en dat nog beter… Dat geldt op onze boerenbedrijven, dat geldt voor Agrifirm. Daarbij is ‘kracht in de keten’ een hele belangrijke. Misschien wel de allerbelangrijkste binnen Dutch Farming. Want als we nog zo efficiënt, duurzaam en veilig produceren, maar hebben de kracht(verdeling) in de keten niet op orde, kunnen we stoppen met boeren! Daarom staat er ‘kracht’ in de keten’, geen ‘macht’ in de keten. Daar ligt de uitdaging. Niet met macht de hele keten willen reguleren, maar met kracht een onmisbare schakel zijn. Eigendom

hoort daar niet expliciet bij. De nieuwe tijd met data en

netwerken biedt veel kansen om los van elkaar tot een

maximale samenwerking te komen. Coöpereren dus!

Coöpereren met als doel veilig voedsel met een eerlijk

rendement voor alle deelnemers in de keten. Dat is

Dutch Farming!

Theo Koekkoek

VOORZITTER RAAD VAN COMMISSARISSEN

AGRIFIRM GROUP

VOLLUK! PAGINA 9


3

MOOI WERK PAGINA 4

Akkerbouwer ontmoet pluimveehouder PAGINA 22

Agrifirm investeert in de toekomst PAGINA 25

Verder in dit nummer 6 Interview Jacob Langelaan | 10 Innovatie | 13 &CO: teler en restauranthouder | 14 Waarin een klein land groot kan zijn 18 3600 | 25 Extra: Agrifirm investeert in de toekomst | 33 Over Agrifirm | 36 De grote stap van Willem Pijnenburg


WIE? Adrie Peeters WAAR? Halsteren (Noord-Brabant) WANNEER?

MOOI WERK

26 oktober 2015 WAT? Koeien scheren. Het melkveebedrijf van Adrie Peeters telt 80 stuks melkvee en 60 stuks jongvee. WAAROM? In het najaar scheert Adrie de wintervacht van zijn koeien. Op stal kunnen ze daardoor beter hun warmte kwijt. Een natte vacht van transpirerende koeien veroorzaakt verkoudheid of schurft. Adrie houdt er bovendien van dat zijn koeien er netjes en verzorgd bij staan.



6


7

INTERVIEW

Lelie-exporteur en -kweker Jacob Langelaan

“ ALLES DRAAIT NU OM SCHOON UITGANGSMATERIAAL” Volgens directeur en mede-eigenaar Jacob Langelaan zijn de kwaliteitseisen die worden gesteld aan de producten van Zabo Plant erg hoog. Dankzij grote inspanningen kan aan die eisen worden voldaan. “Maar de normen moeten wel werkbaar blijven. Je kunt niet elke bol afzonderlijk toetsen.”

strenge eisen kunnen voldoen. Dan is het jammer dat er door gebrek aan begrip en communicatie tussen de Nederlandse Voedsel- en Waren- autoriteit (NVWA), de kwekerij en de handel soms onwerkbare normeringen afgesproken zijn. Hoe kunnen we ooit een virus op 0% garanderen, zolang we met steekproeven werken? Theoretisch moet je dan elke bol toetsen. Omdat we als sector steeds beter laten zien wat we doen, kan de NVWA beter naar buiten treden. Het ketenregister, waarbij partijen traceerbaar worden, was een grote stap. Dit biedt de NVWA

HOE HOOG ZIJN DE KWALITEITSEISEN

handvatten om over de grens uit te

VOOR JULLIE PRODUCT?

leggen wat we doen en de bereidheid is

“Erg hoog. We zijn er de afgelopen jaren

ook zeker aanwezig. Ik weet zeker dat we

helaas niet goed in geslaagd om aan-

hier werkbare normeringen voor terug-

sluiting te houden met werkbare normen

krijgen. Een 0% normering zou dan

voor het telen van een natuurproduct.

0,8% kunnen worden, waar we als vak

Er is niets mis met hoge kwaliteitseisen,

100% achter staan.”

maar normen moeten wel werkbaar blijven. Dankzij enorme inspanningen

HOE WAARBORGEN JULLIE DIE

van de bollenkwekers die aan ons leveren,

CONSTANTE KWALITEIT?

ligt de lat voor de kwaliteit van onze

“We kunnen als kopende partij helaas

leliebollen erg hoog, zodat we aan hele

niet veel doen aan de kwaliteit van het


8

INTERVIEW

ONDERNEMER Jacob Langelaan, directeur en mede-eigenaar BEDRIJF Zabo Plant BV, wereldwijde exporteur en kweker van leliebollen. Exporteert jaarlijks circa 100 miljoen leliebollen naar meer dan 30 landen. Vestigingen in ’t Zand (Noord-Holland) en Pittsburgh (VS). Ook zijn er belangen in

belangrijk dat dat wij als leliekwekers

bollen die wij ontvangen alleen voor

een leliekwekerij in Valdivia in Chili,

het garanderen van schoon uitgangs­

afbroei worden gebruikt, krijgt het virus

zodat de aanvoer van verse bollen

materiaal serieus en snel hebben opgepakt,

niet de tijd om de bloem aan te tasten.

het hele jaar rond gegarandeerd is.

de ramp was anders niet te overzien

Toen het PlAMV net opkwam, waren we

geweest. Drie jaar geleden bouwden we

daar heel bang voor. We beseffen dat

bij Zabo 5.000 m2 koelcellen om onze

de tijd die wij het product bij ons geven

bollen optimaal te bewaren. Door de

om ‘uit te ademen’ zeer belangrijk is om

uitgangsmateriaal bij onze leveranciers.

ruime inpakcapaciteit kunnen kunnen

PlAMV verspreiding tegen te gaan. Maar

We praten veel met leveranciers om

onze medewerkers het moment van

we hebben altijd al zo gewerkt.”

bewust­wording te kweken. De meeste

inpakken en invriezen nog beter bepalen.

lelie­kwekers beseffen heel goed wat er

Er moet veel gebeuren in korte tijd en een

WAT IS UW VISIE OP DE SECTOR?

speelt rondom virusbesmetting, maar de

leliebol is kwetsbaar op het moment dat

“Slagvaardig blijven, open blijven staan

in­spanningen en investeringen vergen

deze wordt gerooid. Heel veel inpakken

voor onze omgeving en stappen blijven

enorm veel van de sector. De lelieteelt

in korte tijd is het enige dat telt. Dat Zabo

maken. Ik hoor dagelijks de frustratie bij

is binnen vijf jaar op zijn kop gezet. Alles

een vermogen stopt in een machine die

jonge kwekers over hoe eenzijdig negatief

draait nu om schoon uitgangsmateriaal.

maar drie weken per jaar draait, doet er

ons bollenvak naar buiten komt.

Ben je aan de bron schoon, dan lever je

niet toe.”

Waarom komt er nooit in het nieuws dat

lelies af die niet of slechts licht besmet

ons oppervlaktewater steeds schoner

zijn. Bij dit ‘nieuwe telen’ is de vraag hoe

HOE GAAT ZABO PLANT OM

wordt en dat we steeds minder chemie

schoon de bron is en voor hoe lang. Als

MET BESMETTINGEN ALS HET

gebruiken in onze teelt? Op langere

exporteur zitten we tussen twee vuren.

PlAMV-VIRUS?

termijn moeten we het kwaliteitsstreven

Aan de ene kant de leliekwekerijen die

“Wij werken met twee inpaklijnen en

‘zeg wat je doet en doe wat je zegt’ voor

er alles aan doen en aan de andere kant

verversen het bad tweemaal per etmaal.

ogen houden. We zijn als leliesector zeker

onze klanten wereldwijd die bijna niks

Meer kunnen we niet doen. Gelukkig

op de goede weg, maar meer openheid

meer accepteren. Jaar na jaar konden

valt het in de praktijk erg mee met de

en communicatie leveren begrip en

we uitleggen dat we er alles aan doen,

kruisbesmetting. Bij bollen die we planten

acceptatie op. Voor ‘rommelkonten’ is er

maar het geduld raakt op. Het is daarom

is dit uiteraard heel anders. Doordat de

wat mij betreft geen plaats meer!” <


9

VOLLUK!

ERFBETREDERS OVER HUN ROL OP HET BOERENERF

Albert Kingma uit Dokkum (Fr.) is chauffeur bij JCL Logistics. Hij bezorgt zakgoed van Agrifirm bij particulieren, boeren en Welkoop-winkels door heel Nederland. “JCL is de hoofdvervoerder van zakgoed van Agrifirmproducten. Ik rijd met een grote zeilwagen en heb een Kooiaap achterop. Deze Kooiaap gebruik ik om de pallets te lossen. Het is mijn taak om alles netjes en op tijd af te leveren bij de klant. Die klant is heel divers: het kan een

“ AFLEVEREN ZOALS JE HET ZELF OOK ZOU WILLEN ONTVANGEN”

veehouder zijn, maar ook een winkel. Mijn motto is: de producten afleveren zoals je het zelf ook zou willen ontvangen. Dat betekent voor mij: de bezorging netjes en correct afhandelen. We zijn als chauffeurs niet in dienst van Agrifirm, maar we zijn wel een visitekaartje van het bedrijf naar de klanten toe. Dat is een taak die ik heel serieus neem. Het lossen gebeurt soms op de meest krappe weggetjes en afgelegen plaatsjes. Dat maakt mijn werk erg mooi en uitdagend. Soms moet je echt creatief zijn om het lossen tot een goed einde te brengen. Als chauffeur moet je je blijven bijscholen. Met cursussen en trainingen houd ik mijn kennis en vaardigheden op peil. Met de bijscholing verdien ik punten voor Code 95. Deze aantekening in het rijbewijs is verplicht voor elke beroepschauffeur.” <


INNOVATIE

Bert Rijk van Aurea Imaging, één van de drie ‘eBee-piloten’ die samenwerken met Agrifirm, presenteert de eBee tijdens de bijeenkomst in Nieuwehorne.

“ WET- EN REGELGEVING STRUIKELBLOK VOOR INNOVATIEVE LANDBOUW” Wet- en regelgeving staan de

Verschillende loonbedrijven en toeleveranciers toonden de technologieën die ze hebben

ontwikkeling en toepassing van

ontwikkeld om percelen en gewassen met behulp van data naar behoefte te bemesten,

precisielandbouw in de weg, zo is

te bekalken of te bespuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Ze deden een oproep

de overtuiging van Christel Thijssen,

aan Lodders en Huitema om de innovaties door loonwerkers met gerichte subsidies te

eigenaar van Loonbedrijf Thijssen in

ondersteunen. Loonwerkers grijpen nu naast de zogenoemde POP-subsidiegelden, omdat

het Friese Nieuwehorne. Samen met

deze alleen bestemd zijn voor agrariërs. “Precisielandbouw is geen toekomst, het is er

collega Rien Stuut uit het Groningse

al. Wij als loonbedrijven investeren fors en moeten boeren overtuigen van het nut. De

Zevenhuizen organiseerde hij eind

overheid zou innovatieve loonbedrijven moeten helpen”, aldus Thijssen. Collega Anne Dijk

september een bijeenkomst om dit

van loonbedrijf Us Belang: “Er is sprake van oneerlijke concurrentie tussen loonwerkers en

thema onder de aandacht te brengen

boeren die investeren in innovatie. De overheid zou daar iets aan moeten doen.”

van VVD-kamerlid Helma Lodders en Europarlementariër Jan Huitema van

Ook Agrifirm wordt door regelgeving belemmerd bij innovatieve ontwikkelingen, stelt

dezelfde partij.

Aaldrik Venhuizen van Agrifirm Plant. “Door onze omvang mogen wij geen innovaties opstarten met het midden- en kleinbedrijf. Dat is jammer want juist in die samenwerking kan innovatie plaatsvinden.” Michiel Pouwels, directeur belangenbehartiging van Cumela Nederland stelt dat ingezet moet worden op de beschikbaarheid van snelle internetverbindingen in het buitenland, en wetgeving rondom eigendom van data. Peter Millenaar, algemeen directeur van Agrifac, bestreed het laatste: “Laten we alsjeblieft geen patiënten dossierdiscussie opstarten. Als iedere boer z’n data voor zichzelf houdt, schieten we er niets mee op.” <


INNOVATIE Melkpoeder voor effectieve en duurzame kalveropfok

Bemestingsonderzoek asperges resulteert in Asperge Monitor

Agrifirm Feed en Nutrifeed, onderdeel van FrieslandCampina

Met het in kaart brengen van verschillende bemestingseffecten

Ingredients, hebben eind oktober het eerste resultaat

op asperges, wordt gewerkt aan een methode om telers te

gepresenteerd van hun samenwerking: Kalvolac Unlimited,

helpen bij het opstellen van een bemestingsstrategie.

een melkpoeder speciaal ontwikkeld voor onbeperkte

De monitor laat zien hoe het beste kan worden voldaan aan de

melkverstrekking.

bemestingsbehoefte van de asperge in verschillende periodes. Het resultaat is een bemestingsplan, van opkweek tot productie.

Sinds het verdwijnen van het melkquotum staat de melkvee-

De informatie komt voort uit een onderzoek naar de ideale

houderij voor de uitdaging om een balans te vinden tussen

bemesting van asperges, dat Agrifirm Plant startte op het

een gezonde, economische bedrijfsvoering enerzijds en

proefveld in Rolde, van PPO Marwijksoord. <

aspecten als een goede mineralenefficiĂŤntie en diergezondheid anderzijds. Dit vraagt om innovatieve concepten die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de melkveehouderij. Kalvolac Unlimited kan onbeperkt worden verstrekt en is speciaal ontwikkeld om kalveren effectiever op te fokken en het genetisch potentieel optimaal te benutten. De behoefte

Onderzoek naar restproduct Vitens in legpluimveevoer

van het kalf wordt beter gedekt en het sluit beter aan bij het

Drinkwaterbedrijf Vitens en Agrifirm Feed hebben op de

natuurlijke drinkgedrag. De verhoogde opname van melkpoeder

internationale watervakbeurs Aquatech een samenwerkings-

zorgt voor een betere beginontwikkeling van het kalf. Deze

contract ondertekend. Agrifirm Feed onderzoekt de komende

groei zorgt weer voor een hogere opname van kracht- en

periode of Vitens kalkkorrels, een restproduct van drinkwater-

ruwvoer op het moment van spenen. <

productie, gebruikt kunnen worden in legpluimveevoer. Bij een positieve uitkomst van de proeven zal Agrifirm Feed de huidige kalksteentjes in het voer vervangen door de Vitenskorrels. Het drinkwaterbedrijf zal dan vanaf 1 januari 2016 tot 14 miljoen kilo kalkkorrels gaan leveren aan Agrifirm Feed. De samenwerking draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van beide ondernemingen. Namens Vitens bekrachtigde directievoorzitter Lieve Declercq de voorgenomen samenwerking, namens Agrifirm Feed was Jan Kamphof – directeur Verkoop, Innovatie & Marketing aanwezig. <


INNOVATIE

IN

SPIRATIE

INNOVATIES VAN BUITEN DE AGRARISCHE SECTOR

Bodem Resetten voor buitenteelten Het vervolgonderzoek naar Bodem Resetten, een duurzame grondbehandelingsmethode tegen bodemziekten, is in volle gang in buitenteelten en zal in 2016 worden voortgezet. Er wordt

Alternatief voor arbeidsintensief garnalen pellen

gewerkt aan apparatuur die het middel Herbie® in één handeling

Het pellen van garnalen met de hand is erg arbeidsintensief

in de grond werkt, en de grond vervolgens afdekt met een coating.

en wordt nu vaak gedaan in Marokko. Maar Garnalenpel-

In 2014 is gestart met onderzoek naar de toepassing van Herbie®

centrum (GPC) Kant doet het liever zelf, machinaal en hier

in de buitenteelten. Daarbij is gekeken naar de effectiviteit van

in Nederland.

het middel tegen bodemziekten, zoals aaltjes en schimmels. Voor de buitenteelten is het belangrijk dat de ge­middelde bodem­

Al sinds 1990 is GPC Kant bezig om een goede pelmachine te

temperatuur minimaal 16 graden is en dat de folie onbeschadigd

ontwikkelen voor de Hollandse garnaal. In 2014 behaalde Kant

blijft om de grond in te kuilen. Het nadeel van een afdekking met

de tweede prijs met zijn machine in de MKB Innovatie Top 100

folie is echter dat deze windgevoelig is en daardoor kwetsbaar.

en inmiddels heeft het bedrijf een goed werkende garnalen-

Een verspuitbare coating die hecht aan de grond zou dit probleem

pelmachine. De snelheid van de machine levert misschien wel

kunnen oplossen. Een natuurlijke coating is op kleine schaal

de grootste voordelen op. Doordat de garnalen niet eerst naar

getest en bleek even goed af te sluiten als een folie. Met het

Marokko hoeven, kan een garnaal die gisteren nog in de zee

vervolgonderzoek wordt ook onderzocht in welke lagere

zwom, morgen al bij de consument liggen. Daarnaast verliest de

dosering de vloeibare Herbie 87® het meest effectief is. <

garnaal minder kleur, geur en smaak. “Door de snelheid hoeven we ook minder conserveermiddelen toe voegen, maar in de toekomst willen we kijken of we helemaal zonder conserveermiddelen kunnen”, aldus Alfred Kant van GPC Kant. De uitdaging van het machinaal pellen van garnalen zit vooral in de vorm waarin de garnaal binnenkomt. Krom, recht, hard, slap, glad. Elke garnaal is anders. Inmiddels kunnen de machines goed overweg met de garnalen, al moeten partijen bij de inkoop nog kritisch worden geselecteerd. De voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk kromme garnalen. Op de huidige locatie in Leens wordt ongeveer 25 ton garnalen gepeld per week. In april 2016 wordt de nieuwe locatie op Lauwersoog in gebruik genomen, waar twintig pelmachines komen te staan. In 2016 kan er naar verwachting 100 ton garnalen per week gepeld worden. Daarmee is GPC Kant goed voor 20

Een onderzoeker dekt grond af met een verspuitbare coating.

procent van alle, voor de Nederlandse handel gepelde garnalen. <


&CO

13 ONDERNEMERS OVER HUN SAMENWERKING

“ WE ONTPLOOIEN REGELMATIG NIEUWE INITIATIEVEN” Gilbert Sweep uit Etten-Leur (N.Br.) levert zijn asperges en

De Santspuy in Etten-Leur. Mijn vader deed al zaken met de vader

wijnen al jaren aan Restaurant De Zwaan. Samen komen ze

van Gilbert Sweep, de huidige eigenaar. De kwaliteit van hun

regelmatig tot ideeën voor nieuwe producten.

producten staat buiten kijf. Maar de korte lijnen en de betrouwbaarheid vind ik net zo belangrijk. De asperges staan hier alleen in het

Restaurant De Zwaan in Etten-Leur heeft een naam hoog te

seizoen op het menu als ze direct uit de koude grond komen.

houden. Niet alleen omdat het restaurant bekend staat om zijn

Maar hun wijnen en likeuren staan het hele jaar door op de kaart.”

eigentijdse en originele gerechten, maar vooral omdat het dit

Gilbert is behalve aspergeteler ook melkveehouder en wijnboer.

jaar voor de 20e keer is onderscheiden met een Michelin ster.

“Toen ik het bedrijf overnam wilde ik de druiven opgeven”, lacht hij.

“Ik stel hoge eisen aan mijn producten en werk het liefst met

“Die waren nog een erfenis van mijn vader, die in de Dordogne het

duurzame streekproducten”, zegt eigenaar Roland Peijnenburg.

‘wijnvirus’ had opgelopen. Uiteindelijk ben ik ook besmet geraakt.

“Zo werk ik ruim 25 jaar samen met wijn- en aspergeboerderij

De kwaliteit wordt stap voor stap beter. Samen met Roland hebben we een cuvée samengesteld, een blend van drie oudere rassen. We leveren deze wijn ook aan de lokale Albert Heijn.” De samenwerking levert Gilbert

Gilbert Sweep (l) en

en Roland meer op dan goede

Roland Peijnenburg (r).

zaken alleen. “We ontplooien regelmatig nieuwe initiatieven. Een mooie vorm van co-creatie die nieuwe kansen biedt.” <


16 14

ONDERNEMEN

Reacties op Dutch Farming visie van Agrifirm

WAARIN EEN KLEIN LAND GROOT KAN ZIJN Onder de titel Dutch Farming laat

De term Dutch Farming roept veel

technologie en vakmanschap. Boven-

Agrifirm zien hoe agrarisch onder-

herkenning op. Frans Stortelder, COO

dien hebben telers begrepen dat je een

nemers samenwerken in de keten

Pork bij VION Foods, associeert het met

vehikel nodig hebt als je succesvol wilt

om tot betere resultaten te komen.

vooruitstrevende landbouw. “Wij staan

exporteren. “Daarom bestaat Agrico.

Is Dutch Farming herkenbaar en is dit

erg goed bekend in de hele wereld.

Hiermee zorgen onze leden ervoor dat

concept bruikbaar om de Nederlandse

Dat wordt in eigen land vaak onderschat.

ze logistiek de zaak goed voor elkaar

land- en tuinbouw vooruit te helpen?

Maar als je kijkt naar de varkensketen

hebben. In combinatie met onze grote

We spraken met vier bestuurders in

dan zijn we, samen met Denemarken,

havens kunnen we efficiënt exporteren”,

verschillende agroketens. En we legden

wereldwijd top of the bill”, aldus de man

aldus Van Hoogen.

deze vragen voor aan Louise Fresco,

die sinds dit voorjaar verantwoordelijk

sinds ruim een jaar voorzitter van de

is voor de varkensslachterij- en verkoop-

PRODUCTIVITEIT

raad van bestuur van Wageningen UR.

activiteiten bij de grootste Nederlandse

Stortelder ziet dat vooral de schaalgrootte

vleesonderneming.

en productiviteit van de varkensbedrijven in Nederland aan de basis staan van het

LOGISTIEK

succes. “Daarmee halen we goede resul-

Jan van Hoogen bevestigt dit. Hij is

taten, ook op het punt van dierenwelzijn

algemeen directeur van aardappel-

en diergezondheid. Ik ben enthousiast

coöperatie Agrico. “De hele wereld kent

over iedereen die daar positief aandacht

ons hoge niveau van werken. Dat helpt

aan besteedt.”

enorm om internationaal zaken te doen”, zegt hij. Van Hoogen schrijft het succes

Bernard Oosterom, ondernemer in

toe aan de combinatie van kennis,

potplanten en bestuurlijk actief bij onder


15

ONDERNEMEN

andere veiling FloraHolland, is positief

wikkelen die inspelen op de toenemende

maar plaatst een kanttekening. “Ik denk

vraag, inclusief de eis dat je het duurzaam

dat we inderdaad heel wat gepresteerd

produceert. Dus bijvoorbeeld dichter bij

hebben in dit kleine landje. Daar trots

de consument produceren dan alleen

over vertellen, staat voor de meeste

maar exporteren uit Nederland.” In die

de Nederlandse land- en tuinbouw toe

ondernemers niet bovenaan het lijstje.”

zin is Dutch Farming misschien wel het

aan de goede infrastructuur: kennis,

Toch zijn we internationaal absoluut

nieuwe exportproduct. Gevraagd naar

coöperaties die zorgen voor aanvoer

een gidsland, zeker ook in de sierteelt,

een voorbeeld wijst Oosterom op

van grondstoffen en andere coöperaties

zo merkt Oosterom. Maar volgens hem

een grote Nederlandse kweker van

die de afzet ter hand nemen. Het is er

moeten Nederlandse agrarische onder-

Phalaenopsis (een orchidee-soort),

allemaal. “Ik spreek wel eens boeren die

nemers ook op tijd de bakens verzetten.

die een samenwerking startte met een

naar het buitenland emigreren en dan

Amerikaanse teler om de markt in de VS

versteld staan van wat ze allemaal zelf

te ontwikkelen. “De teelt vindt daar plaats,

moeten regelen.”

maar de Nederlandse partij brengt kennis en ervaring in en deelt zo mee in het

VAN LAND NAAR KLANT

mogelijke succes ter plaatse”, licht

Het Dutch Farming model blijkt niet

Oosterom toe.

zomaar te kopiëren in het buitenland. Van Hoogen van Agrico noemt als

PRIJSSCHOMMELINGEN

voorbeeld de pootgoedteelt in Canada.

Ook Stortelder ziet groeimogelijkheden

“Daar zijn wij als Agrico ook actief.

op internationale markten. Hij wijst op

De financiële resultaten zijn lager. Maar

Jan van Hoogen, algemeen directeur

het, voor de Nederlandse varkenssector

belangrijker is dat de logistiek minder

van aardappelcoöperatie Agrico.

specifieke, fenomeen van heftige prijs-

goed is dan bij ons. De kosten om van

schommelingen. “Dat is voor ons lastig,

land naar klant te komen, zijn beduidend

“Nederland is een duur land en we krijgen

omdat grote buitenlandse afnemers

hoger dan in Nederland.” Op dit punt

te maken met steeds meer regeltjes. Ik

graag lange termijn contracten afsluiten.

ziet Oosterom ook kansen, onder andere

geloof in verdere internationalisering.”

Dan kunnen we niet uit de voeten met

voor zijn ‘eigen’ FloraHolland.

prijzen die van week tot week kunnen INTERNATIONALE SAMENWERKING

schommelen. Daarom proberen we als

Daarmee bedoelt hij niet nog meer

VION hier een beter systeem voor op te

exporteren, maar vooral internationaal

zetten”. Of meer internationale samen-

ondernemen. “Samenwerking is het

werking het toekomstbeeld is voor alle

sleutelwoord. Wij zijn nogal eens geneigd

Nederlandse agrarisch ondernemers, staat

om eigenzinnig te zijn als ondernemer

te bezien. Want er zijn ook mogelijkheden

en alles zelf te willen doen. Als we onze

om de productie juist toe te spitsen op

kennis en ervaring echt tot waarde willen

de Nederlandse maatschappelijke eisen.

brengen in de wereld, moeten we meer

Die ervaring heeft Eric Hulst, algemeen

Bernard Oosterom, ondernemer in

open staan voor samenwerking. Om met

directeur van kaascoöperatie CONO in

potplanten en bestuurlijk actief bij

internationale partners concepten te ont-

West Beemster. Hij schrijft het succes van

o.a. veiling FloraHolland.

>


16

ONDERNEMEN

> “Het is onze strategie dat we op meerdere

zijn specifieke smaak, die een premie

ontwikkeling van de productie binnen de

plekken in de wereld partijen kunnen sa-

oplevert in de markt. “Dan kun je ook

specifiek Nederlandse omstandigheden.

menbrengen om invulling te geven aan

meer investeren in een goede relatie

Dat sluit groei niet uit. CONO legt geen

de vraag. Nederlandse coöperaties en

met je omgeving”, legt Hulst uit.

grenzen op aan de bedrijfsomvang.

agrarisch ondernemers hebben daar

“Dat is de beslissing van elke individuele

mooie kansen, mits we bereid zijn ons aan

ondernemer”, aldus Hulst. Van Hoogen

te passen aan lokale omstandigheden.”

is het hiermee eens. “De voorop lopende telers in Nederland gaan hun kostprijs

TELER-BURGER

verder verlagen met behulp van smart

Naast zo’n internationale exploitatie van

farming. Toepassen van sensoren en

kennis en ervaring, zulken we er ook voor

precisielandbouw zorgen er ook voor

moeten zorgen dat we in Nederland

dat er nog grotere bedrijven komen.

kunnen blijven produceren. Dat het niet

De kleinere telers gaan zich vooral

alleen om schaalgrootte gaat, maar ook

toeleggen op speciale markten”.

om ”produceren op maat” zoals Agrifirm

Eric Hulst, algemeen directeur van

dat omschrijft, onderstreept Van Hoogen.

kaascoöperatie CONO.

“Dat speelt bij ons natuurlijk vooral bij consumptieaardappelen. Het is een van

KAASFABRIEK

de redenen waarom wij ook actief zijn in

Een mooi voorbeeld hiervan is de nieuwe

biologische aardappelen. En we investeren

kaasfabriek van CONO. Die is recent

in de relatie teler-burger. Mensen willen

gebouwd in droogmakerij De Beemster,

recreëren op het platteland. Dan moet je

door Unesco als werelderfgoed aan-

ook zorgen voor wederzijds begrip, dus

gemerkt. Hoe kun je daar een nieuwe

we doen mee met open dagen van telers.

fabriek bouwen? Door te zorgen voor

En we zijn mede-organisator van het

een ontwerp dat past bij de historie en

pieperfestival: ook om burgers te laten

het landschap. “We kregen complimenten

ervaren hoe de aardappelteelt in elkaar zit.”

van de autoriteiten, onze nieuwe fabriek is

Frans Stortelder, COO Pork bij VION Foods.

een verrijking van het landschap”, vertelt VOORLOPER

Hulst niet zonder trots. De discussie over

Tenslotte wijst de Agrico-directeur op

Als het gaat om ‘produceren op maat’ is

landschappelijke inpassing speelt ook

een ander aspect van Dutch Farming,

CONO een voorloper. Deze onderneming

voor de CONO-melkveehouders. “We

dat zeker in de aardappelteelt van belang

zette weidegang als een van de eersten

stellen de ideeën van onze architecten

is. “Je ziet dat de teeltkosten in Oost-

op de kaart en ontwikkelde het program-

nu ook voor hen beschikbaar. We hebben

Europa lager zijn dan in Nederland.

ma Caring Dairy voor de melkveehouderij.

al meer dan tien boeren die deze gaan

Toch verplaatst de teelt zich niet, omdat

Ook in de kaasproductie neemt de

toepassen bij hun nieuwe stal. Zodat

ze daar niet de hectare-opbrengsten

coöperatie duidelijk stelling. Hulst:

hun investering ook als verrijking van

halen die onze telers wel van het land

”Wij kiezen bewust voor lokale kwaliteit

het landschap wordt ervaren.”

halen. Dat komt door het specifieke

en authentieke producten met smaak.”

klimaat in ons land. Dat is een voordeel

De bekende Beemster kaas is daar het

GROEI

dat we altijd zullen hebben en dat ook

resultaat van. Internationaal erkend om

CONO kiest hiermee voor verdere

niet te kopiëren is.” <


17

“ Zoek nieuwe manier om kennisbasis te versterken” ZIJN ER IN UW OGEN GEMEENSCHAPPELIJKE KWALITEITEN IN DE LAND- EN TUINBOUW WAARMEE DEZE ZICH KAN PROFILEREN ALS ‘DUTCH FARMING’? De Nederlandse land- en tuinbouw kenmerken zich door een

Louise Fresco, Voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR

goede samenwerking binnen de keten en tussen ondernemers onderling. De beperkende factoren, zoals dure grond, energie

onder druk. Ik zou de ondernemers willen oproepen om – van-

en arbeid zijn een aansporing geweest om tot innovatieve

uit de markt – te zoeken naar een nieuwe moderne manier om

oplossingen te komen. De Nederlandse land- en tuinbouw

gezamenlijk de kennisbasis onder de sector vast te houden en

blijven zich ontwikkelen dankzij een goed klimaat voor

te versterken.

kennisontwikkeling, waarbij overheid, ondernemers en kennisinstellingen nauw samenwerken. Dat heeft geleid tot

TOEKOMSTIGE VOEDSELPRODUCTIE OP SCHAAL EN OP

slimme en hoogtechnologische oplossingen en een sterke

MAAT, IS HET DEVIES VAN AGRIFIRM. KENT NEDERLAND

concurrentiepositie. Efficient gebruik van hulpmiddelen, zoals

DAARTOE VOLDOENDE INNOVATIEKRACHT?

mest, voer en water, zorgen voor lage emissies en voor hoge

Nee! De innovatiekracht en creativiteit zijn geweldig en

opbrengsten. Dat is de kracht van ‘Dutch Farming’: verantwoord

krachtig aanwezig bij onderzoekers of ondernemers. Maar

en duurzaam produceren met oog voor de afnemers en de

de overheid, die wel het belang van innovatie onderschrijft

maatschappij als geheel.

kan hier vaak onvoldoende middelen tegenover stellen. We moeten ons goed realiseren dat stilstand achteruitgang is.

AGRIFIRM BESCHRIJFT DUTCH FARMING AAN DE HAND

VAN DRIE PIJLERS: A) SLIM VOEDEN, B) GEZONDE

WAT VERWACHT U VAN DE INVOERING VAN SMART

BODEM, PLANTEN EN DIEREN EN C) KRACHT IN DE

FARMING BIJ DE SPELERS OP DE WERELDMARKT?

KETEN. HERKENT U DEZE ALS SPECIFIEK VOOR DE

Ik ben net terug uit Amerika waar ik de uitreiking van de World

NEDERLANDSE LAND- EN TUINBOUW?

Food Prize heb bijgewoond. Het valt mij op dat we als Neder-

Dit zijn thema’s die overal ter wereld van belang zijn.

landse sector internationaal goed op de kaart staan. Maar

In Nederland zijn we al heel ver met het implementeren van

vergis je niet: die positie ben je zo kwijt als je de nieuwe

oplossingen voor deze thema’s. Daarmee lopen we voorop

ontwikkelingen niet goed bijhoudt. In de Verenigde Staten

en dat biedt kansen in het bijdragen aan voedselzekerheid,

zie je dat straks alle gegevens over bodem, klimaat en ras van

voedselveiligheid en voedingswaarde elders in de wereld.

letterlijk alle akkers in kaart zijn gebracht en dat de ondernemers maatwerk teeltadviezen kunnen krijgen, waarbij heden,

WAT BETEKENT HET VOOR TELERS EN VEEHOUDERS

verleden en toekomst meegewogen kunnen worden. Zover

ALS ZIJ DAAR (NOG MEER) INHOUD WILLEN GEVEN?

zijn we in Nederland nog lang niet, maar we zouden in staat

Dat betekent dat ze voortdurende een open oog en oor

moeten zijn om ook op dit terrein een belangrijke speler te zijn.

moeten hebben voor vernieuwing en innovatie. Tegelijkertijd

Precision agriculture gebaseerd op big data heeft de toekomst,

doet het een beroep op hun ondernemerschap, want ze

net als geïndividualiseerde voedingsadviezen. Daarvoor is

werken in een concurrerende omgeving, waarbij de collega’s

intensieve en goede samenwerking nodig. Samenwerking met

in binnen- en buitenland ook niet stilzitten en de consument

nieuwe partijen, zoals de IT- en electronica-industrie biedt

soms in verwarring is en wantrouwend staat tegenover de

daartoe geweldige kansen. Ook de chemie is een nieuwe

sector. Het lastige is dat door het wegvallen van de gemeen-

partner als het gaat om nieuwe biobased materialen. Als we in

schappelijke investering in kennisontwikkeling via de product-

Nederland die nieuwe verbanden een kans geven en aangrijpen

schappen is weggevallen. Dat zet het Nederlandse systeem

om te komen tot vernieuwen kunnen we voorop blijven lopen.


FRUITBEDRIJF MASTELING, MARKNESSE Cees en Oda Masteling, 60 hectare appel- en perenboomgaarden.

360

O

BEDRIJFSONTWIKKELING: VERLEDEN, HEDEN, TOEKOMST

De Noordoostpolder is een gebied met veel buien en hagelschade. Daarom dekt Masteling de nieuwe, duurdere rassen af met hagelnetten. “Op dit moment staan hier Junami en Rubens appelen en nieuwe Elstar mutanten.“

“Hier staan Conference peren, die net wat vroeger zijn in hun herfstontwikkeling dan de appels. Op dit moment hebben we zo’n 25 hectare perenbomen en 35 hectare appelbomen. Uiteindelijk willen we naar een fifty-fifty verdeling, omdat op peren een betere marge zit dan op appels.”

Op het moment van de foto was de oogst in volle gang. “Dat zie je ook aan het grote aantal auto’s voor de deur. In de oogstperiode hebben we zo’n 70 extra medewerkers uit Polen. De rest van het jaar hebben we 3 vaste medewerkers.”

In deze schuur, die in 2004 werd gebouwd, is achterin ruimte voor een Ultra Low Oxygen koelsysteem. Voorin wordt het fruit verpakt. “We vinden het belangrijk dat onze producten onze eigen naam dragen. Zo zijn we herkenbaar voor de afnemers en de consument.”


Masteling teelt traditionele rassen als Jonagold, Elstar en Conference, maar Mastelings ouders streken in 1956 neer op

de consument wil ook wel eens wat

deze locatie in de Noordoostpolder. Vader

anders eten, vertelt de teler. “We zetten

Freek startte als tuinder, maar schakelde in

10% van ons perceel in voor nieuwe

1962 over naar de fruitteelt. “Het werken met

rassen en innovaties. Bijblijven met

fruit ligt ons goed. De hele cyclus van bloei

vernieuwingen is belangrijk. Vroeger

tot oogst is prachtig.”

wilde ik als eerste finishen, nu neem ik genoegen met een plaats in de kopgroep.”

In deze opslagschuur staan naast fust ook de trekkers en de spuitmachine. We spuiten de spuitmachine slechts af en Op jaarbasis zet Masteling zo’n drie

toe schoon en nooit bij een afvoerput,

miljoen kilo fruit af. Hij regelt zelf de

maar altijd op het land. Uitspoeling naar

verkoop via verschillende afzetkanalen

het grondwater wordt daardoor zo veel

en heeft een winkel aan huis. “Mijn vader

mogelijk voorkomen. De gewasbescher-

is daar al mee begonnen. Bij het stalletje

mingsmiddelen zijn namelijk al afgebro-

aan de weg kunnen mensen voor 2 euro

ken voordat ze door de bodem het

een zak appels of peren kopen.”

grondwater bereiken. “De natuur gaat me aan het hart. Je werkt er de hele dag mee en ik wil het graag doorgeven aan een volgende generatie. Komend voorjaar doen we een emissie-scan. We denken dat we goed bezig zijn, maar er zijn altijd verbeterpunten.


20

OPINIE

WET- EN REGELGEVING STRUIKELBLOK VOOR INNOVATIEVE LANDBOUW

“Laten we nieuwe wetten en regels maken”

A rie Furm

NIEUWE KENNIS GEWASBESCHERMING MOET PRAKTISCH TOEPASBAAR ZIJN Het werken met gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw

er mee aan de slag kunnen. We doen daarom niet alleen

staat altijd hoog op de publieke agenda. Daarmee is het een veel-

tientallen praktijkonderzoeken per jaar, maar hebben ook een

besproken onderwerp in Den Haag en heeft het ook de kritische

100-tal goed opgeleide adviseurs die telers bij het efficiënt

belangstelling van burger en consument. Voor de sector is een

toepassen van gewasbeschermingsmiddelen ondersteunen.

open houding daarom belangrijk. Daarmee laten we zien dat met

Om het voor telers mogelijk te maken om op elk moment

de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen zorgvuldig wordt

inzicht te hebben in bijvoorbeeld weersomstandigheden en

omgegaan.

infectiedruk, worden ook software applicaties ontwikkeld.

Bij het zorgvuldig inzetten van gewasbeschermingsmiddelen zijn

In de adviezen die we geven, wordt preventie steeds

twee zaken van belang. In de eerste plaats is het belangrijk dat

belangrijker. We kijken niet alleen naar een efficiënt gebruik van

alleen gebruik wordt gemaakt van goedgekeurde middelen.

gewasbeschermingsmiddelen, maar ook hoe de noodzaak om

Hierop wordt bij de toelating door de Europese en Nederlandse

middelen in te zetten kan worden verkleind.

overheid een strenge selectie toegepast. Daarnaast zorgt het

Bodemvruchtbaarheid en sterke, weerbare

toepassen van beslissingsondersteunende middelen ervoor dat

gewassen spelen daarom een steeds

gewasbescherming alleen wordt ingezet wanneer dit echt nodig is.

grotere rol in onze adviezen. Ziekte zal,

Dat is ook vanuit kostenperspectief belangrijk.

net als bij mensen, nooit helemaal verdwijnen. Er blijven dus middelen nodig

Het verduurzamen van de toepassing van gewasbeschermings-

voor behandeling. Maar voorkomen is ook

middelen is een collectieve verantwoordelijkheid. Agrifirm Plant ziet

hier beter dan genezen.

daarbij een duidelijke rol voor zichzelf weggelegd in het praktisch toepasbaar maken van nieuwe kennis. Het ontwikkelen van nieuwe

Aaldrik Venhuizen

technologieën is één ding, maar uiteindelijk moeten de telers

manager R&D Agrifirm Plant


VIJF VRAGEN, VIJF ANTWOORDEN

5

21

HELMA LODDERS OVER STEUN UIT BRUSSEL Om de melkvee- en varkenssector te steunen heeft Nederland 29,9 miljoen euro uit Brussel gekregen, bovenop de 50 miljard die de Nederlandse land- en tuinbouw ontvangt aan jaarlijkse Europese subsidies en hulpgelden. Is die steun wenselijk? Helma Lodders, lid van de tweede kamer namens de VVD, is stellig: het huidig Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is failliet. 1. IS FINANCIËLE STEUN UIT BRUSSEL

3. WAT MOET DE SECTOR ZELF DOEN

Innovatieve toepassingen met behulp

WENSELIJK VOOR DE NEDERLANDSE

OM ERVOOR TE ZORGEN DAT HET

van drones en data, dát vind ik duurzame

LAND- EN TUINBOUW?

GELD GOED WORDT BENUT?

oplossingen die kunnen zorgen voor

Nee, wat mij betreft moet het worden

De sector stemt ermee in om de 30

economische stabiliteit, voor het duur-

afgeschaft. We houden slechts afhankelijk-

miljoen subsidie in te zetten voor duur-

zaam voeden van de wereldbevolking

heid in stand. Maar afschaffen kan alleen

zame stallen en kruidenmengsels voor

en voor het behouden van onze

als ook de beperkende productiemaat-

weidevogels. Dat verbaast me enorm.

concurrentiepositie.

regelen verdwijnen. Onze hoogproductieve

De sector draait aan de verkeerde knop-

landbouw wordt daarmee klem gezet.

pen. Ondernemers moeten zélf aan tafel

5. HOE KAN DE SECTOR KOPPOSITIE

Het is ondernemers pesten.

zitten. Zij zijn de innovators. Ze moeten

BEHOUDEN NA INVOERING VAN HET

samenwerkingsverbanden aangaan en

TRANS-ATLANTISCH VRIJHANDELS-

2. WORDEN EUROPESE SUBSIDIES OP

met een collectieve visie komen om de

EN INVESTERINGSVERDRAG TTIP?

EEN GOEDE MANIER BENUT VOOR DE

concurrentiepositie te verbeteren.

TTIP biedt veel kansen voor de landbouw.

SECTOR?

De standaarden voor voedselkwaliteit

Ik wil toe naar een beleid dat is gericht

4. OP WELKE MANIER KUNNEN PRO-

blijven gehandhaafd. We zijn in veel

op innovaties. Voor ontwikkelingen die

BLEMEN VAN VEEHOUDERS EN TELERS

sectoren de tweede voedselexporteur

de concurrentiepositie versterken, kan

DUURZAAM WORDEN OPGELOST?

van de wereld. Het is mijn ambitie om

een kortdurende subsidie een aanjaag-

Verschillende politieke partijen en ook de

op de eerste plaats te komen. Dat kan

functie hebben. Prima. Maar belangrijker:

sector zelf, denken bij duurzaam vooral aan

met een vitale primaire sector die gericht

wet- en regelgeving moet ruimte bieden

dierenwelzijn en koeien in de wei. Ze laat

is op innovatie. Met minder méér produ-

om innovaties te kunnen ontwikkelen en

de oren hangen naar een paar NGO’s als

ceren. Laten we in Nederland innovatie

toe te passen.

Wakker Dier en Natuur & Milieu.

gebruiken om daar op in te zetten. <


22

“ WETEN WAT JE WILT EN DICHT BIJ JEZELF BLIJVEN”


23

SPIEGEL

AKKERBOUWER ONTMOET PLUIMVEEHOUDER

‘Stilstand is achteruitgang’, is een bekend gezegde. Maar betekent dat ook dat groei altijd nodig is voor een gezonde bedrijfs­ voering? Akkerbouwer Paul Roost en pluimveehouder Tonnie van Sleeuwen wisselen hierover van gedachten. Hoewel akkerbouwer Paul Roost en

was niet zijn ding. “Ik had liever -letterlijk-

pluimveehouder Tonnie van Sleeuwen in

het stuur in handen. Akkerbouw paste

hele verschillende sectoren ondernemen,

veel beter bij mij en zodoende ben ik uit-

zien ze veel raakvlakken als het gaat om

eindelijk in deze sector terecht gekomen.

groei. Roost, afkomstig uit het Limburgse

Inmiddels run ik het huidige bedrijf samen

Hunsel, teelt in maatschap met zijn zoon

met mijn zoon.” Weten wat je wilt en

op 342 hectare de groenteconserven

dichtbij jezelf blijven. Zo zou de strategie

erwten, bonen en wortelen, maar ook

van Roost in het kort samengevat kunnen

waspeen, winterpeen, bieten, uien, tarwe

worden. “Op het moment dat je ziet dat je

en maïs. Daarnaast ruilt Roost grond met

zoon er daadwerkelijk iets voor voelt om

een lelieteler. Hij is aangeschoven aan de

in het bedrijf verder te gaan, dan ga je gas

keukentafel van Van Sleeuwen, die in het

geven”, vertelt Roost gedreven. “Maar wel

Brabantse Boekel een gangbaar pluim-

op een manier die bij je past. Zo werken

veebedrijf runt met 24.000 vleeskuiken­

we bijvoorbeeld liever niet met vast

ouderdieren.

perso­neel. We runnen het bedrijf nu dan ook met z’n tweeën en zorgen voor een

DICHT BIJ JEZELF

up-to-date machinepark, want dat is dan

Van huis uit komt Roost van een melkvee-

wel een voorwaarde.” Ook volgens Van

bedrijf. De agrarische sector heeft hem

Sleeuwen speelt bedrijfsopvolging een

altijd wel getrokken, maar koeien melken

rol in de keuze om het bedrijf wel of niet

Tonnie van Sleeuwen (l) en Paul Roost (r).


24

SPIEGEL

te laten doorgroeien. “Ik heb een zoon

je daarvoor ontvangt?” vraagt Roost zich

dit jaar 42 cent. Daarom kiezen we voor

van 14 jaar en hij vindt het leuk om mee

af. “Ik heb een contract met een broederij,

een grote bedrijfsomvang. De prijzen zijn

te werken. Dat is voor nu prima. Of hij

die mij uitbetaalt op het aantal bevruchte

over het algemeen veel te laag en met

later in het bedrijf verder wil, laat ik geheel

eieren dat ik aan hem lever”, legt Van

342 hectare verdienen we gewoonweg

aan hem over. Dat daar nu nog niets over

Sleeuwen uit. “Daarbij stel ik mijn manage­

meer dan met zestig hectare. Uiteraard is

bekend is, maakt wel dat ik mijn huidige

ment in op het behalen van een hoge

ook het rendement van het machinepark

bedrijfsomvang mooi vind. Zou ik nu in

eiproductie èn een hoog bevruchtings­

hoger bij een grotere bedrijfsomvang.”

aantal dieren uitbreiden, dan blijft er wel-

percentage. Wat betreft de prijs hebben

licht veel werk liggen. Dat zou gevolgen

we de laatste jaren weinig schomme­

VOORUIT DENKEN

hebben voor het technisch resultaat van

lingen.” Daarin ziet Roost duidelijk een

Roost en zijn zoon willen verder groeien

mijn bedrijf en dat is absoluut zonde”,

verschil met zijn sector. “Ook wij werken

tot een bedrijfsomvang van 400 hectare.

concludeert Van Sleeuwen.

met contracten en zijn afhankelijk van de

“Groeien is een algemene tendens waarin

markt. Maar de schommelingen zitten er

we willen meegaan. Daarmee volgen we

MANAGEMENT

bij ons wel degelijk in. Waar we het vorig

ook de vraag van de fabrieken”, verklaart

“Hoe uit het technisch resultaat zich in de

jaar nog met 6 à 7 cent per kilo voor onze

de akkerbouwer. “Die willen graag werken

afzet van jouw producten en de prijs die

wortelen moesten doen, ontvingen we

met grotere partijen. Maar het past ons ook. We kunnen het bedrijf dan prima met z’n tweeën blijven runnen en het levert ons het meeste rendement op.” Voor Van Sleeuwen is bedrijfsuitbreiding op dit moment niet aan de orde. Inves­ teren in zijn stallen is zijn strategie. “Dierwelzijn is in Nederland een belangrijk item. In dat kader mogen de snavels vanaf de tweede helft van 2018 niet meer worden behandeld. Dat zet je aan het denken over te nemen maatregelen op je bedrijf. Door bijvoorbeeld te zorgen voor dimbaar licht, kan ik pikkerij beter in de hand houden. Uiteindelijk wil ik zo veel mogelijk uit mijn dieren halen. Daarbij speelt management een belangrijke rol en daarin kun je blijven groeien. Bovendien”, zo sluit hij af, “heb je er met goede resultaten ook het meeste plezier van.” <


25

AGRIFIRM INVESTEERT IN DE TOEKOMST Op deze pagina’s leest u welke plannen er op stapel staan en waar we de afgelopen tijd hebben geïnvesteerd in efficiëntie en capaciteitsvergroting. Zo zorgen we voor kwaliteitsverbetering, service, gemak en verduurzaming. U leest bijvoorbeeld hoe we bij de productielocatie in Veghel bouwen aan het varkensvoer van morgen (p 26) en hoe we de fabriek in Drachten hebben gemoderniseerd en uitgebreid (p 32). We presenteren bovendien de gloednieuwe fabriek van Nuscience in het Belgische Drongen (p 25). Ook Agrifirm Plant zet in op modernisering en efficiëntie. In Emmeloord kent de verwerking en levering van zaaizaad een volledig nieuwe aanpak (p 30) en de nieuwe ‘af erf’ service van Graansloot Kampen maakt de graanoogst gemakkelijker (p 31).

Nuscience opent nieuwe fabriek in Drongen De Nuscience Group produceert vanaf

productielocaties in Drongen en Baasrode

begin september in de gloednieuwe

en verdubbelt tegelijk de capaciteit tot

fabriek in Drongen (B.). Op hetzelfde

meer dan 10.000 ton per maand. Andere

moment werd Johan de Schepper

afzetgebieden, zoals het Oostblok, China

CEO van Nuscience. De nieuwe fabriek

en Zuid-Amerika hebben eigen productie-

vormt een stevige basis voor de hoog-

eenheden beschikbaar.

waardige productie van premixen, concentraten, nutritionele concepten

De nieuwe fabriek kan het volledige

en functionele voederingrediënten.

assortiment van Nuscience op één

Johan de Schepper, CEO Nuscience

locatie produceren, wat een belangrijke “Als wereldwijde producent in de markt

verbetering en dus besparing in de

van premixen, concentraten, mineraal-

logistiek betekent. “De locatie is uniek

Met de nieuwe man aan de leiding

mengsels, voeding voor jonge dieren en

dankzij de ver doorgevoerde automa-

zal Nuscience de innovatie-gedreven

additieven voor de diervoedingsindustrie

tisering en procesvernieuwingen, mede

instelling verder uitbouwen. “Daarmee

staat onze thuisbasis nu weer als een

dankzij verschillende “best practices” en

zijn we in staat om duurzame en

huis”, aldus Johan de Schepper trots.

innovaties uit andere sectoren”, vertelt de

economisch haalbare oplossingen te

“Van hieruit bedienen we de markten

Schepper. De bouw startte eind 2013 als

leveren voor de efficiënte productie

dichtbij en ver weg zoals Amerika en

onderdeel van de strategie om te komen

van diervoeders en diervoedergrond-

Afrika.” De nieuwe fabriek vervangt de

tot verder internationale uitbouw.

stoffen”, aldus De Schepper. <


26

GROOTSCHEEPSE MODERNISERING VARKENSVOERPRODUCTIE IN VEGHEL Agrifirm Feed investeert fors in modernisering van de productielocatie in Veghel. In de fabriek wordt de productie van voer voor zeugen en biggen gescheiden van die voor vleesvarkens en dragende zeugen. Samen met de installatie van volledig nieuwe productiefaciliteiten, is de fabriek over ruim anderhalf jaar één van de modernste in zijn soort.

“Hiermee maken we een grote slag wat betreft efficiëntie en modernisering. Na deze operatie beschikken we over één van de modernste productielocaties voor de varkenshouderij in Nederland”, aldus een enthousiaste sectormanager Varkens Jeroen van Driel. Het is de tweede keer in korte tijd dat Agrifirm Feed fors investeert in een varkensvoerfabriek. Een paar jaar geleden is ook de productielocatie in Zwolle gemoderniseerd. KWALITEIT EN EFFICIËNTIE Van Driel verwacht dat de investering voor de varkenshouders voordeel zal opleveren wat betreft verdere verbetering van de kwaliteit van het voer. “De operatie is kostenneutraal. We gaan na de verbouwing minder energie verbruiken en ook de onderhoudskosten gaan flink omlaag. Daar tegenover staan hogere


27

AGRIFIRM INVESTEERT IN DE TOEKOMST

afschrijvingskosten. Alles bij elkaar blijft

samen met zijn vrouw en twee zonen op

productie van voer voor vleesvarkens

de kostprijs van het voer gelijk. Maar we

meerdere locaties in totaal 1.000 zeugen,

en dragende zeugen. “Zeugenhouders

kunnen met de vernieuwde fabriek nog

10.000 vleesvarkens, 36.000 vleeskuikens

wensen een perfecte kwaliteit en exact

beter inspelen op de wensen van onze

en 40 hectare akkerbouw. Hij zou graag

de juiste grondstoffen in het voer, om

klanten. Zowel zeugenhouders die een

zien dat de voerkosten wat omlaag gaan.

hun biggen en melkgevende zeugen

specifieke voersamenstelling willen, als

“Dat is onze belangrijkste kostenpost en

de optimale zorg te kunnen bieden.

vleesvarkenshouders die scherp aan de

we werken bij de lage varkensprijzen op

Vleesvarkenshouders kiezen ook voor

wind zeilen wat betreft kosten en voer-

het scherpst van de snede”. Hij erkent dat

kwaliteitsvoer, maar zij kijken ook zeer

samenstelling, kunnen we straks nog

een beter resultaat bij dezelfde voerkosten

scherp naar de prijs”, licht Van Driel toe.

beter bedienen. Daardoor kunnen

natuurlijk ook helpt. “Dat klopt, ik koop

Hannen beaamt dit, maar ziet het liefst

onze klanten een betere voerbenutting

ook zeker niet het goedkoopste voer, het

dat er niet te veel op maat wordt

realiseren, zodat ze de voederconversie

gaat om de marge.”

geproduceerd. “Dat kan op korte termijn

op hun bedrijf kunnen verbeteren”, zegt Van Driel.

intressant zijn, maar het gaat uiteindelijk SPECIALISATIE

om trouwe klanten die voer blijven

Onderdeel van de modernisering in

kopen. Daarom is een continue kwaliteit

TOEKOMST

Veghel is specialisatie naar voersoorten.

van het voer, waar bijvoorbeeld de

Agrifirm wil met de investering bijdragen

De locatie bestaat uit twee productie-

zeugen aan wennen, zo belangrijk.

aan betere bedrijfsresultaten in de varkens-

units, die nu beide zijn ingericht voor

Mijn overtuiging is dat je daarmee meer

houderij, een sector die de afgelopen

alle voersoorten. Na de vernieuwing

bereikt dan steeds andere voersamen-

jaren onder druk staat. Het project loopt

produceert de ene unit (Rijksweg 4)

stellingen te ontwikkelen. Daar komt bij:

van oktober 2015 tot januari 2017. Het gaat

alleen voer voor biggen en lacterende

hoe minder verschillende samenstellingen

om een totale renovatie van de productie-

zeugen. In de andere unit (Rijksweg 5)

wij als boeren vragen, hoe efficiënter

locatie, die nu al is gespecialiseerd in

concentreert de onderneming de

Agrifirm het kan maken.”

varkensvoer. De bestaande pers-, maalen menglijnen worden vervangen door nieuwe, moderne apparatuur. Met minder machines met een grotere capaciteit kan de fabriek zelfs iets meer voer produceren dan nu. MUZIEK “Dit klinkt mij als muziek in de oren”, reageert Jan Hannen op de plannen. De varkenshouder, van wie de voerrekening jaarljiks meer dan 4 miljoen euro beloopt, is blij dat de onderneming vertrouwen heeft in de varkenshouderij. “Gelukkig zijn wij als boeren niet de enigen die toekomst zien. Dit is voor ons een morele steun in de rug”. Hannen heeft in Noord-Limburg,

Jeroen van Driel (l) en Jan Hannen (r).

>


28

AGRIFIRM INVESTEERT IN DE TOEKOMST

> GROTERE BEDRIJVEN Van Driel is dat met Hannen eens, maar wijst er ook op dat de ontwikkelingen in de varkenshouderij snel gaan. “Er komen in rap tempo minder, maar veel grotere bedrijven. Die stellen nieuwe eisen, waar wij als Agrifirm op moeten en willen inspelen. Met de vernieuwing van Veghel kunnen we dat veel beter, onder andere omdat we straks gespecialiseerde productielijnen hebben. Hannen kan wat dat betreft gerust zijn: we optimaliseren de kwaliteit van ons voer over de hele linie, en krijgen meer mogelijkheden om maatwerk te leveren. Ik kan niet wachten tot de nieuwe fabriek klaar is.“ DUTCH FARMING Agrifirm Feed investeert fors in de sector varkenshouderij, op een moment dat de rendementen van de bedrijven in deze sector sterk onder druk staan. Dit is enerzijds een uiting van de coöperatieve basis van de onderneming. “Wij laten de Nederlandse

Agrifirm Plant investeerde de afgelopen

varkenshouders niet in de kou staan”, aldus Joost Helsen, directeur van Agrifirm Feed.

jaren vooral in verbetering van de

Ook het vertrouwen in de toekomst van de varkenshouderij speelt een belangrijke rol.

logistieke operatie en in producten

“De Nederlandse varkenshouderij is wereldwijd toonaangevend. Zeker de vernieuwende

en diensten die meerwaarde opleveren

concepten die in de keten worden ontwikkeld om de productie beter af te stemmen

voor telers. Daarbij zijn al belangrijke

op de wensen van maatschappij en consument, zijn veelbelovend. Daarom geloven

slagen gemaakt. En er staat meer op

we dat de Nederlandse varkenshouders in de toekomst weer goede rendementen

stapel, vooral waar het gaat om het

kunnen behalen”, aldus Helsen. Hij verwijst naar de unieke aanpak van de Nederlandse

ondersteunen van telers in verduur-

agrarische sector, die Agrifirm aanduidt met de term Dutch Farming. “Agrifirm wil

zaming van hun teelt, zegt adjunct

vanuit haar kennis en concepten een goede partner voor de boer zijn, voor voedsel-

directeur Vincent Roelofs.

productie op schaal én op maat. De productielocatie in Veghel wordt hierop ingericht. Zo bouwen wij ook in Veghel aan de varkenshouderij van morgen.” <

De logistieke slag die Agrifirm Plant maakte vond vooral plaats bij de opslag en bewerking van granen en van zaai-

Campagnebeeld van

zaden. Het aantal vestigingen is sterk

de productielocatie

verkleind en er zijn efficiëntere processen

in Veghel

tot stand gebracht. Soms moesten betrokkenen, inclusief de klanten van Agrifirm Plant, wennen aan de nieuwe aanpak. “Inmiddels zitten we in de fase dat vrijwel iedereen de voordelen ziet en ervan profiteert”, aldus Roelofs. GRANEN Het sluiten van diverse locaties en het concentreren van activiteiten leidde bij de graaninname tot één nieuwe centrale


29

AGRIFIRM INVESTEERT IN DE TOEKOMST

BETERE LOGISTIEK EN MEER WAARDE VOOR TELERS BIJ AGRIFIRM PLANT locatie in Kampen. Behalve in Kampen

op één locatie in Emmeloord. Dit levert

iedereen er aan gewend is en ook de

slaat Agrifirm Plant nu alleen nog graan

efficiencyvoordelen op, maar daarnaast

voordelen steeds meer gaat ervaren.

op in Delfzijl, Burgerveen, Langeweg

is er ook flink geïnvesteerd in automatise-

Wat die voordelen zijn? Lagere kosten

en de Eemshaven. Allemaal moderne

ring en procestechnologie. Bijvoorbeeld

en meer planmatig werken. Dat laatste

locaties die aan vaarwater liggen. “Hier

voor de optimale coating van zaden.

doet niet iedereen vanuit zichzelf, maar

kunnen we het product beter opslaan,

“Daarin hebben we eigen vindingen

het is vaak wel beter voor het bedrijf”.

schonen en bewerken. Zo kunnen we de

ontwikkeld, die we natuurlijk ook graag

markt nog beter bedienen met specifieke

zelf produceren en vermarkten”, aldus

DATA

kwaliteiten en beleveren per schip”, aldus

Roelofs. Hiermee geeft Agrifirm Plant

Gevraagd naar de vervolgstappen die

Roelofs. Bijkomend voordeel is dat de

invulling aan meerwaarde op het boeren-

Agrifirm Plant in petto heeft, noemt

schaalgrootte minder personeel vereist.

erf. Een andere belangrijke ontwikkeling is

Roelofs twee zaken: datamanagement

In de periode dat er geen graan wordt

de overschakeling naar franco leveren op

en ketens. De sterke toename van GPS-

opgeslagen, kunnen de locaties die aan

het boerenerf. “Eerder haalden veel telers

en sensortechnologie in de akkerbouw

diep vaarwater liggen dienst doen voor

hun meststoffen of gewasbeschermings-

maakt het mogelijk om steeds meer

op- en overslag van andere (veevoer)

middelen bij het depot in de buurt. Door

processen te optimaliseren. Door deze

grondstoffen. Gevolg: lagere kosten.

de juiste goederen op het juiste moment

technieken voor precisielandbouw

“De grote inname-capaciteit van onze

franco te leveren vult Agrifirm Plant de

komen enorme hoeveelheden data

locaties is extra van belang nu de graan-

behoefte van de grootschalige land-

beschikbaar. Agrifirm Plant investeert in

oogst, door de grotere machines, veel

bouw van vandaag in”, legt Roelofs uit.

het verwerken van deze datastromen tot

korter duurt dan vroeger. Toen gingen

Hij realiseert zich dat sommige telers ge-

bruikbare stuurinformatie voor de teler.

we uit van 8 tot 9 weken voor de oogst.

wend zijn om bijvoorbeeld kunstmest te

Daardoor kan een teler met minder input

Vandaag de dag is het binnen enkele

kunnen halen wanneer het hen uitkomt.

een hogere of betere output krijgen.

weken meestal wel bekeken”, aldus Roelofs.

“Maar dat leidt tot veel hogere kosten,

Al die output vindt, in de vorm van

waar al onze klanten niet bij gebaat zijn”,

producten, zijn weg naar de consument.

ZAAIZADEN

motiveert hij de overstap naar centralisatie

“Ook hierin investeren we, met name

Bij de be- en verwerking van zaaizaden

en franco leveren. “Ook dit proces heeft

in kennis en versterking van de ketens”,

zijn ook alle activiteiten geconcentreerd

tijd gekost, maar ik heb de indruk dat

besluit Roelofs. <


30

AGRIFIRM INVESTEERT IN DE TOEKOMST

“ WAAR WE VROEGER MET ZES MAN AAN DE BAND STONDEN, STAAT ER NU ÉÉN” De locatie van Agrifirm Plant in Emmeloord loopt voorop in

LOCATIE

de verwerking en levering van zaaizaad. Met een investering

Door de concentratie van activiteiten staan diverse panden

van 1,9 miljoen euro is de afgelopen jaren de aanpak volledig

aan de Industrieweg in Emmeloord nu te koop. De huidige

vernieuwd.

locatie omvat nog twee panden en na de investering is het hele proces nu gecentraliseerd en zoveel mogelijk geauto-

ZAAIZAAD

matiseerd. “Door de investering zijn we efficiënter gaan werken

In Emmeloord worden zaden van verschillende gewassen verwerkt,

op een kleinere locatie. We zijn hier van 23 naar 12 werknemers

zoals tarwe, gerst, maïs, gras en soja. De zaden komen van een

gegaan”, aldus John Penning, productmanager zaaizaden en

aantal vaste telers met wie Agrifirm Plant samenwerkt voor de

bedrijfsbenodigdheden van Agrifirm Plant bv. Hij is enthousiast

zaaizaadvermeerdering. Sommige van deze telers houden het

over de aanpak. “Ik ben zelf mijn loopbaan hier begonnen. Ik

geoogste zaaizaad enkele maanden op hun bedrijf, om zo de

weet nog dat we met zes mensen aan de opzak band stonden;

innamepieken in Emmeloord te kunnen spreiden. Al het zaaizaad

nu kan één man dat werk af.”

wordt door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen (NAK) gekeurd om de

PROCES

hoge kwaliteit te waarborgen. Het merendeel van het zaaizaad

Na de ontvangst wordt het zaad eerst belucht, daarna start

dat hier wordt bewerkt gaat via het franco op erf systeem naar de

indien noodzakelijk het drogen van de zaaigranen. Nadat het

klanten van Agrifirm Plant.

product gedroogd is en de NAK goedkeuring heeft gegeven voor verdere behandeling worden de zaaigranen geschoond. Hier word het kaf van het koren gescheiden, aldus Penning. “Tegenwoordig transporteren we bijna alle zaaigranen nu geautomatiseerd vanuit de silo naar de ontsmettings- en opzaklijnen, dit in tegenstelling tot vroeger waar bijna al het zaaigranen in kisten werd getransporteerd van het ene naar het andere proces.” Het behandelen tegen kiem en bodemschimmels vindt plaats in een zogenoemde batchmachine, waarvan er in Nederland slechts twee zijn; die staan allebei bij Agrifirm Plant in Emmeloord. Deze moderne machines voorzien de zaden van een coating. Dit kan zowel een beschermende coating met gewasbeschermingsmiddelen zijn, als een coating van kunstmest. Er staan 2 volledig geautomatiseerde behandelings- en opzak lijnen en per machine bedraagt de capaciteit ongeveer 19 ton per uur. Na dit proces zijn de zaden gereed om verpakt te worden in zakjes van 25 kg of in Big Bags en kan de levering aan telers beginnen. < John Penning: “We kunnen nu veel efficiënter werken.”


31

GRAANSLOOT KAMPEN: MINDER KOSTEN, MEER GEMAK Voor de graantelers is de opslag van

kosten en minder noodzakelijke

Teler Peter Nooren (links) en Arco Amperse

hun oogst bij Graansloot in Kampen

investeringen. Zo omschrijft Amperse

voor de opslag van Graansloot in

een positieve ontwikkeling. Minder

de voordelen van de centralisatie, die

Kampen.

panden voor opslag betekent lagere

ertoe leidde dat Agrifirm Plant een groot

kosten. En nu Agrifirm Plant, naast het

deel van de graanopslag nu uitvoert

leveren op een stortlocatie, de af erf

bij Graansloot in Kampen. Een efficiënte

service aanbiedt, wordt het werk voor

vestiging met meerdere grote loodsen

de combine bij te houden terwijl ze zelf

de teler alleen maar gemakkelijker.

met een opslagcapaciteit tot 20.000 ton

de oogst naar de opslagplaats brengen.

per stuk. En een woud aan silo’s, die elk Dat blijkt als we in Kampen spreken met

tussen de 1000 en 2.500 ton graan

CAPACITEIT

teler Peter Nooren en relatiemanager

kunnen bevatten. De centralisatie leidde

In Kampen kan Agrifirm Plant 10.000 ton

Arco Amperse van Agrifirm Plant.

ertoe dat de toerekening van kosten per

graan per dag innemen. In het seizoen,

Nooren heeft een bedrijf met 24 hectare

ton tarwe omlaag ging van 12,50 naar

van juli tot september is het een drukte

in Tollebeek. Hij teelt ongeveer een derde

10,00 euro.

van belang. Niet alleen met vrachtwagens die graan lossen, ook schepen uit bijvoor-

graan en daarnaast aardappelen, suiker­ bieten en uien. “Ik teel sinds 2005 meer

GEMAK

beeld Noord-Holland meren dan aan

graan. Dat is goed voor de bodemvrucht-

“En, zo reageert Nooren, eigenlijk is het

met de oogst van telers uit die provincie.

baarheid en het geeft mij tijd om me

gemak veel belangrijker”. “Ik hoef nu

Voertarwe, baktarwe, gerst, triticale, rogge.

meer te richten op de aardappelteelt”.

alleen maar het graan te laten combinen

Gangbare teelt, biologisch of van bedrijven

Nooren doet dat laatste niet alleen op zijn

en op mijn bedrijf te lossen. Eén melding

in omschakeling. “We kunnen door de

eigen bedrijf, maar is ook als ZZP’er actief

volstaat en Agrifirm Plant haalt het op.”

grote capaciteit en veel lospunten alle

bij het selecteren in aardappelpercelen

Het betekent ook dat veel telers niet

kwaliteiten en variëteiten gescheiden

van collega’s.

hoeven te investeren in grotere kiepers

in­nemen en opslaan en zo de maximale

als er een nog grotere combine op het

waarde eruit halen”, aldus Amperse. <

KOSTEN

bedrijf komt. Ze hoeven alleen het graan

Minder opslagpanden betekent lagere

op het eigen erf te lossen en niet meer

Het af-erf concept van Agrifm Plant online

onderhoudskosten, lagere personeels-

extra transportcapaciteit te hebben om

bekijken? Ga naar https://goo.gl/45Vte2


32

AGRIFIRM INVESTEERT IN DE TOEKOMST

DRACHTEN SPEELT IN OP STIJGENDE VRAAG RUNDVEEVOER De productielocatie in Drachten, waar

voor premixen en mineralen. De vraag

Agrifirm rundveevoeders produceert,

vanuit de melkveehouderij groeit niet

is de afgelopen jaren vernieuwd en

alleen, hij verandert ook. Melkveehouders

uitgebreid. Daardoor steeg de capaci-

bepalen hun eigen strategie, aldus

teit van 220.000 naar 500.000 ton

Arends. Daarin staat het rendement

rundveevoer per jaar.

op het eigen bedrijf centraal. Agrifirm speelt daarop in met concepten die het

Hiermee speelt Agrifirm in op de stijgende

rendement per koeplaats optimaliseren.

vraag naar rundveevoer vanuit de melk-

Voorbeelden zijn de 100-dagenaanpak,

veehouderij. De afschaffing van de

OPFOK24 en Gemengd Voeren 2.0.

melkquotering maakt de weg vrij om meer melk te produceren. Inmiddels zet

Met de onlangs geïntroduceerde

de invoering van fosfaatrechten wel weer

TopStart® strategie speelt Agrifirm

enigszins een rem op deze ontwikkeling.

specifiek in op een hogere melkproductie

Maar volgens Hendrik Arends, sector-

per koe. Deze opstartstrategie zorgt er

manager Rundvee bij Agrifirm Feed is

aantoonbaar voor dat 1.000 kg melk per

er ondanks de invoering van de fosfaat-

koe extra wordt gemolken. Verder zet

rechten volop ruimte om te ondernemen

Agrifirm samen met Nutrifeed in op een

en de melkproductie binnen het nieuwe

optimale jongvee-opfok: een hogere

P-quotum te laten groeien.

groei per dier en lagere afkalfleeftijd van de vaars. Dit zorgt voor een sterk

De uitbreiding en modernisering in

verbeterde mineralen-efficiëntie, dus

Drachten is onderdeel van de investerings-

meer melk per kilogram beschikbare

aanpak van Agrifirm in de rundveesector.

fosfaat. Arends ziet een sterke toename

Zo werd ook de fabriek in Oss recent

van het gebruik van de netto fosfaat

gemoderniseerd. In Drachten nam de

voeders. De samenstelling van deze

onderneming in april 2015 de nieuwe

voeders vraagt extra kwaliteit van mens

maal- en menglijn in gebruik. Eerder

en machines om een goede harde brok

kwamen er al nieuwe persen en een

af te leveren. Dat lukt, dankzij de

moderne opslag- en doseerinstallatie

investeringen in Drachten. <


33

OVER AGRIFIRM

Xander Wessels nieuwe commissaris bij Agrifirm

“ EXPERTISE VANUIT EXTERN INTERNATIONAAL PERSPECTIEF” Xander Wessels is op 15 september j.l.

let ik op de benodigde scherpe bedrijfs-

benoemd als commissaris bij Agrifirm.

voering. Het gaat allemaal steeds sneller,

Als voormalig directeur bij Friesland-

dus moet je op ontwikkelingen, maar

Campina is hij bekend met de landbouw

ook op de sturing in het bedrijf steeds

en de coöperatieve bedrijfsvorm. Als CEO

sneller reageren. Niet zo lang geleden

van wereldspeler Archroma kent hij de

waren jaarcijfers bepalend, tot voor

internationale markten op het terrein van

kort waren maandrapportages maat-

de specialiteiten zeer goed. Drie vragen

gevend, over niet al te lang praten we

over zijn rol als commissaris van Agrifirm.

over weeksturing of wellicht nog kortere termijn. Die ontwikkeling, die snelle

HOE ZIET U AGRIFIRM OVER TIEN

beschikbaarheid van gegevens, daarin

JAAR?

moet je mee en daarin moet je de

Xander Wessels:

Wessels: “Als een vitale coöperatie die

uitdaging zoeken.”

“Het werken voor de leden, het waarde creëren, die missie blijft staan.”

is meegegroeid met de veranderingen in de tijd. Een coöperatie die het waarde

U KIEST VOOR EEN COMMISSARIAAT

toevoegen voor de leden verder heeft

BIJ EEN COÖPERATIE. WAAROM?

verbeterd. Die tegelijk zijn rol heeft op-

“Een coöperatie kenmerkt zich door

gepakt in het versterken van de ketens en

een hoge bevlogen- en betrokkenheid.

slaagt daaruit voor de leden meer voordeel

Dat is prachtig werken. Tegelijk leent de

te generen. Het werken voor de leden, het

coöperatie zich goed voor het werken in

waarde creëren, die missie blijft staan.”

een keten en daar je invloed aanwenden ten behoeve van de primaire sector.

WAT WORDT UW BIJDRAGE IN DEZE

Daarnaast dwingt de markt je tot

ONTWIKKELING?

voldoende discipline en scherpte om

“Ik kan de zaken vanuit een extern,

aan de basis voldoende concurrerend

internationaal perspectief overzien,

te blijven met andere spelers, met andere

vanuit die expertise bijsturen. Als CEO

bedrijfsvormen, in de markt.” <


34

OVER AGRIFIRM

BIG DATUM: alles over High Tech tijdens Jongerendag

BIG

DATUM ALLES OVER

DATA, DRONES EN ANDERBIG E TOEGEPASTE, PRECISIELANDBOUW AGRI HIGH TECH

Zonder automatisering staat alles stil.

Ga voor het volledige programma

Het aandeel van Big Data, precisie-

en voor je opgave naar

landbouw, apps, drones en andere

www.agrifirm.com/jongerendag.

technologie wordt alleen nog maar

06-01-2016

High Tech voor veehouders en telers: eigenl gen ervan, want ijk kunnen we niemand kan er al niet meer in z’n eentje technologie zonder. Samen alle ontwikkelin in onze bedrij werking is crucia fsvoering wordt gen wereld? Ontde al voor optim alleen nog maar bijhouden. En het aande k het op de Agrifir ale praktische el Big groter. Loop m Jongerenda toepassinjij voor of achter Data, precisielandbouw g. Kijk voor , apps, drone alle info en je ? En pas jij eigenl s en andere aanmelding ijk wel in een op www.agrifir geautomatiseerde THEMA: Big Datum m.com/jonge : alles over Big rendag LOCATIE: Schou Data, drones, wburg en Congr precisieland bouw en ander escentrum Orphe e toegepaste us / BIG DATUM Agri High 6 januari 2016 van 09.45 - 15.30 Tech uur

groter in onze bedrijfsvoering. Loop

AGRIFIRM JON

jij voor of achter? En pas jij eigenlijk

GERENDAG 201 6

wel in een geautomatiseerde wereld?

schakel in succ es

Ontdek het tijdens de Agrifirm Jongerendag die we houden op 6 januari 2016 bij Orpheus in Apeldoorn. De Agrifirm Jongerenraad is trots op het innovatieve en doelgroepgerichte pro-

Succesvolle pilotsessies Gemengd Voeren 2.0 krijgen vervolg

gramma. ““Als voorzitter van de Agrifirm Jongerenraad zet ik in op samenwerken”,

In 2014 introduceerde Agrifirm Feed het voerconcept Gemengd Voeren 2.0 voor

aldus Rik Bartelds. “Kennis delen met

melkkoeien. De aanpak voorkomt selectie aan het voerhek en zorgt ervoor dat

agrarische ondernemers én met specialis-

koeien het gemengde voer beter benutten. Sinds de introductie zijn er meerdere

ten van buiten onze sector is niet alleen

pilotsessies gedraaid op 40 bedrijven. De uitkomsten zijn erg succesvol. In het najaar

inspirerend maar ook noodzakelijk. Zéker

start Agrifirm Feed met een praktijkproef Gemengd Voeren 2.0 op rosébedrijven.

als het gaat om nuttige en noodzakelijke technologie. Immers, niemand heeft in

5204. Dat is het aantal koeien dat in de pilotsessies de Gemengd Voeren 2.0-

zijn eentje alle kennis in huis.” <

rantsoenen te eten kreeg. Na elke twee weken werd er een aanpassing doorgevoerd in het rantsoen. Uiteindelijk besloot 82% van de melkveehouders de deeltjesgrootte van het rantsoen aan te passen. Het aanpassen van de deeltjeslengte zorgde ook voor de grootste verbetering in voerefficiëntie. Deze steeg met 0,05 punten. Het mengproces aanpassen had bij 42% van de bedrijven het grootste aandeel in stijging van voerefficiëntie. Andere interessante uitkomsten van de pilotsessies: > De gemiddelde voerefficiëntie steeg van met 0,1 naar 1,42. > Verse koeien starten beter op, slepende melkziekte-attenties worden gehalveerd en de Individuele Standaard Koe (ISK) is met 3 liter gestegen. > Het behaalde voersaldo op de deelnemende bedrijven is gestegen met € 15.700,(bij een melkprijs van 0,30 cent p/kg). Agrifirm Feed zoekt nog deelnemers voor de praktijkproef Gemengd Voeren 2.0 bij rosébedrijven. <


35

OVER AGRIFIRM

JOOP: Coaching voor jonge ondernemers Drie coaches van Agrifirm Exlan zijn vanaf volgend jaar beschikbaar om jonge veehouders één op één te coachen in hun ondernemerschap. Met het Jonge Ondernemers Ontwikkel Plan (JOOP) investeert Agrifirm in haar leden door hen te begeleiden op strategisch vlak. Agrifirm Exlan draagt zorg voor de uitvoering. Ondernemers krijgen de gelegenheid om gedurende vier dagdelen één op één gecoacht te worden op zakelijke en persoonlijke thema’s: wat speelt er op het bedrijf en wat is voor de komende jaren belangrijk? Tijdens een intakegesprek bepalen ondernemer en coach aan welk concreet doel gewerkt wordt. Daarin komen vragen aan de orde als: Wie ben je? Wat voor ondernemer ben je? Hoe ziet

Virusapp geeft teler inzicht in weer en infectiedruk

je omgeving eruit? En: Wat wil je? Dit voorjaar startte Agrifirm Plant in “Er is onder jonge boeren veel belangstelling voor coaching”, vertelt commercieel

samenwerking met Nieveen & Bouma

manager Harry de Groot van Agrifirm Exlan. “Als jongeren van school komen

Agro Weather Services de ontwikkeling

hebben ze vaak vrij duidelijk wat ze willen en hoe, maar tegen de tijd dat ze 30

van een Virusapp, die telers in

worden neemt de behoefte toe om te kunnen sparren. Onze coaches begeleiden

een oogopslag inzicht geeft in de

op de persoonlijke en de zakelijke kant. Doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om de

weersomstandigheden en actuele

samenwerking binnen de maatschap te verbeteren, of om een financieel plan uit

aantastingshaarden.

te werken. Welke vraag er ook speelt: onze coaches bieden handvatten en ondersteuning, maar zetten de mensen zelf aan het werk”, aldus De Groot.

Tot nu toe moesten telers zelf op zoek naar actuele informatie over weer en

Vooralsnog zijn 2 coaches rundvee en 1 coach varkens beschikbaar, maar er wordt

spuitintervallen, maar met de Virusapp

ook gekeken naar de mogelijkheid om coaches in te zetten voor leden van Agrifirm

van Agrifirm Plant wordt dat een stuk

Plant. Een coachingstraject kost tweeduizend euro, waarvan Agrifirm voor klanten

makkelijker. De app wordt nu getest in

de helft voor haar rekening neemt. <

een pilotgroep van adviseurs en zo’n 20 pootgoed- en bloembollenkwekers door het hele land. Met hun input worden de functionaliteiten van de App afgestemd op gebruik in het veld. Doordat gewasbeschermingsmiddelen met de app op het juiste moment kunnen worden ingezet kan aantasting op tijd worden voorkomen. De eerste resultaten

Agrifirm wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

zijn positief. Zo wijzen de proeven met pootgoed en tulpen uit dat de velden die volgens het advies van de app zijn behandeld volledig virusvrij zijn. Agrifirm Plant verwacht de Virusapp in het voorjaar gebruiksklaar te hebben. <

SCHAKEL IN SUCCES is het relatiemagazine van Agrifirm en verschijnt 4 keer per jaar. Contact communicatie@agrifirm.com Fotografie Ivo Hutten, René Koerhuis, Wouter Borre, Alger Meekma, Marcel Bekken, Agrifirm Concept en realisatie JEEN bureau voor communicatie Drukwerk Bek, Veghel


DE GROTE STAP VAN...

WILLEM PIJNENBURG Onderneemt in Nederland en Hongarije “In 2006 ben ik gestart in Hongarije. Ik zocht nieuwe uitdagingen en die waren in Nederland niet te realiseren. In Hongarije zag ik wel mogelijkheden. Het begin was alles behalve makkelijk. Afspraken werden niet nagekomen en mijn plannen werden gedwarsboomd. Ik heb zelfs op het punt gestaan om de handdoek in de ring te gooien. Maar uiteindelijk ben ik nog verder het diepe in gesprongen en bouwde nog een paar nieuwe stallen. De Hongaarse overheid had net een stimuleringsprogramma geïntroduceerd. Dat maakte uitbreiden nog aantrekkelijker.” “Inmiddels heb ik mijn weg gevonden in Hongarije. Ik spreek nu de taal en weet hoe ik dingen voor elkaar kan krijgen. Het investeringsklimaat is veel gunstiger hier en de mensen in mijn omgeving waarderen je als ondernemer. Dat is in Nederland wel anders, waar je als veehouder niet veel goed meer kan doen. Mijn Nederlandse bedrijf met locaties in Someren en Mierlo staat eigenlijk in dienst van het Hongaarse bedrijf. In Hongarije liggen de economische kansen, daar ga ik de komende 10 jaar aan werken. En daarna? Ach dat zie ik dan wel. Dan is het misschien wel tijd voor andere dingen.” <

WIE? Willem Pijnenburg STAP? Uitbreiden naar het buitenland EN VERDER? Heeft in totaal 3.000 zeugen en 30.000 vleesvarkens verspreid over 2 locaties in Nederland en 4 locaties in Hongarije. Zijn vader helpt nog dagelijks mee op het bedrijf in Nederland, verder werkt hij met Nederlands en Hongaars personeel.

LEF


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.