Direct naar artikelinhoud

'Appelbuik ongezonder dan peerfiguur'

Dikke mensen met een 'appel'-figuur, waarbij vet zich vooral ophoopt op de buik, lopen meer risico op hart- en vaatziekten dan mensen met een gelijkmatiger 'peer'-figuur. Sterker: tailleomvang is belangrijker voor je gezondheid dan gewicht. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in Annals of Internal Medicine.

Een appelbuik is schadelijker voor de gezondheid dan een peerfiguur.Beeld Harry de Cock / de Volkskrant

Velen zien het BMI, gewicht gedeeld door je lengte in het kwadraat, als de belangrijkste graadmeter voor gevaarlijk overgewicht. Je bent obees met een BMI hoger dan 30. Dit verhoogt het risico op onder andere hart- en vaatziekten.

Volgens de onderzoekers is de focus op BMI echter achterhaald en is de relatieve omvang van de taille belangrijker. Ze bekeken de BMI- en buikomvanggegevens van vijftienduizend mensen, die veertien jaar lang werden gevolgd. Het bleek dat mensen met een normaal gewicht maar een relatief omvangrijke taille in die periode vaker aan een hart- en vaatziekte overleden dan mensen met overgewicht maar met gelijkmatig verdeeld vet.

Buikvet zit dichter bij de organen dan bijvoorbeeld vet op de heup. Daardoor is het gevoeliger voor hormonen en raakt het sneller in een permanente staat van ontsteking. Ontstoken vetcellen produceren eiwitten die schade aanrichten in hart en bloedvaten.

Volgens de onderzoekers is de focus op BMI achterhaald en is de relatieve omvang van de taille belangrijker

Edith Feskens, voedingsepidemioloog in Wageningen en niet betrokken bij het onderzoek, is blij met de aandacht voor vetverdeling. 'Hier zouden artsen in de praktijk nog meer aandacht aan moeten besteden.' Wel is ze verbaasd over sommige resultaten. Zo hebben 'appelbuik'-mannen met een normaal gewicht meer kans te overlijden door hart- en vaatziekten dan obese 'appelbuik'-mannen. 'Mensen die al ziek zijn of roken zijn daardoor magerder, én zijn ongezonder. Dit kan de resultaten vertekenen.'

Een grote studie uit 2011, waarbij meerdere onderzoeken werden bekeken, stelde nog dat 'appel' of 'peer' geen verschil maakt voor gezondheidsrisico's. Volgens de Amerikanen klopt die conclusie niet en Feskens is het met hen eens. 'Toen werd alleen gekeken of BMI en tailleomvang iets toevoegen aan informatie over cholesterol en bloeddruk. Het doel van dat onderzoek was anders.'

Zelf taillemaat bepalen? 

Span een meetlint om de taille, precies tussen de bovenkant van het heupbeen en de onderste rib.

Gezonde tailleomvang:

- Maximaal 88 cm voor vrouwen
- Maximaal 102 cm voor mannen