GolfMarkt #7

Page 57

Doorpakken in verduurzaming golfsport

Willem Zelsmann “We kunnen trots zijn op hoe goed en duurzaam wij de Nederlandse golfbanen reeds onderhouden” VEWIN, Natuur en Milieufederaties en de Vereniging voor Sport en Gemeenten zijn concrete actieplannen ontwikkeld waaraan de komende jaren invulling gegeven zal worden. “We kunnen trots zijn op hoe goed en duurzaam wij de Nederlandse golfbanen reeds onderhouden. Maar dat ontslaat ons niet van de volgende stap: het verder terugdringen van het gebruik van pesticiden. Aan de slag!” - Willem Zelsmann, president NGF.

De eisen die wij binnen de golfsport stellen aan de kwaliteit van de grasmat zijn hoog. Dit vraagt om intensief beheer, waarmee het uiterste gevraagd wordt van de grasplant. Deze topprestatie veroorzaakt stress en dit maakt de grasmat vatbaar voor de ziekten, plagen en schimmels die constant op de loer liggen en de kwaliteit bedreigen. Ook de invasie van onkruid bedreigt de strakke grasmat. Pesticiden dienen ter bestrijding hiervan.

“Proefondervindelijk op zoek gaan naar oplossingen voor deze uitdaging is waar de innovatie op de werkvloer start. Gevolgd door het onderling delen met vakbroeders.” - John van Hoesen, voorzitter NGA.

2000 Europese Kaderrichtlijn Water 2006 Europese Commissie stelt in het kader van het 6de Milieu-actieprogramma een thematische strategie voor een duurzaam gebruik van bestrijdingsmiddelen voor 2009 Europese Commissie Pesticide

GREEN DEAL “Met een gecombineerde bijdrage van de golfalliantie NVG/NGF/NGA moet de Green Deal nu serieus opgepakt worden door de individuele golfclubs en -banen.” - Tinus Vernooij, voorzitter NVG.

WAAR KOMT DE GREEN DEAL VANDAAN?

Green Deals zijn afspraken tussen de rijksoverheid en andere partijen als bedrijven, maatschappelijke organisaties, sectoren en andere overheden. De Green Deal helpt om duurzame plannen, die een collectieve inzet vereisen, uit te voeren. In ons land zijn reeds 160 Green Deals afgesloten. Hieronder vallen Green Deals over energie, klimaat, grondstoffen, biodiversiteit, etc.

Directive Juli 2012 Nederlands actieplan duurzame gewasbescherming 14 mei 2013 Gezonde groei, duurzame oogst. 2e nota –inzet op verbod verhardingen en verbod op niet-agrarisch gebruik 3 september 2013 Brief Staatssecretaris Mansveld

WAT B E TE KE NT DI T VOOR DE GOL FSP O RT ?

Er staat door deze ontwikkelingen veel te gebeuren in de sportgrassector in het algemeen en in de golfsport in het bijzonder. Als de sector onvoldoende reageert met commitment en gerichte acties bestaat de mogelijkheid dat de overheid geen andere weg ziet dan over te gaan tot een totaalverbod zonder uitzonderingen. De ‘faire’ speelkwaliteit, die voor onze golfsport essentieel is, komt dan op het spel te staan. Deze staat overigens ook op het spel als de afbouw in de komende jaren niet op een verantwoorde wijze plaatsvindt. SPE E LKWAL ITE IT EN PEST ICID EN

Het bereiken en behouden van het gewenste niveau aan speelkwaliteit is de uitdaging voor elk greenkeepingteam. De inzet van pesticiden blijkt daarvoor helaas - nog nodig.

met nuancering beleidsambitie;

GREEN DEAL SPORTVELDEN Momenteel wordt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu wetgeving voorbereid voor een totaalverbod van chemische gewasbeschermingsmiddelen voor niet-agrarisch gebruik, waaronder beheer van sporten recreatieterreinen.

tevens aankondiging onderzoek haalbaarheid van een totaalverbod 11 november 2013 Gesprek met onderzoeksbureau TAUW met de golfsector in het kader van het onderzoek in opdracht van I&M 29 januari 2014

Met de Green Deal Sportvelden worden afspraken gemaakt over: • Het afbouwen van het gebruik van pesticiden in sportveldenbeheer voor zover technisch mogelijk. • Het objectief onderbouwen van specifieke uitzonderingen op het verbod op gebruik na 2020. • Monitoring en zelfregulering van pesticidengebruik.

Start van Green Deal-gesprekken KNVB, NGF, Groene 11 en VEWIN 7 mei 2014 Verkennend gesprek Green Deal bij I&M September 2015 Green Deal-gesprekken in laatste fase

GolfMarkt #7 | September 2015

55


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.