Alstroemeriateelt kan energiezuiniger met LED

Uit een praktijkproef van Wageningen UR Glastuinbouw, in de winter van 2013-2014, bleek dat de productie en kwaliteit van Alstroemeria bij LED- en SON-T-belichting gelijk te zijn. Dit biedt kansen voor energiebesparing, omdat LED-belichting door een hoger rendement van lamp en installatie voor een 20% lager energieverbruik kan zorgen.

Door het licht optimaal door de plant te laten benutten zou met LED theoretisch de totale energiebesparing tot 40% kunnen oplopen. Door met het spectrum van het groeilicht de morfologie en kwaliteit van het blad te sturen, zouden lichtonderschepping en fotosynthese-efficiëntie kunnen verbeteren. Maar van een hogere productie als gevolg van LED-belichting, was in deze proef geen sprake.

De LED-belichting (spectrum Valoya R300 AP67) zorgde voor een iets hogere huidmondjesgeleiding en een hogere fotosynthese gemeten direct na het donkerperiode. Dit heeft zich echter niet vertaald in een hogere productie, meer bloemen of groener blad, maar wel in een bescheiden verlaging van het aantal necrotische bladpunten. Er zijn met de fotosynthese metingen aanwijzingen gevonden dat een lage bladtemperatuur in combinatie met een lange lichtperiode de bladkwaliteit negatief kan beïnvloeden. Een test met betere isolatie in combinatie met ontvochtiging en iets korter belichten wordt daarom aanbevolen.

Dit project werd gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ). Kwekerij H.M. Tesselaar Alstroemeria in Heerhugowaard en de leverancier van de LED-lampen Valoya hebben de proef medegefinancierd.

Onderzoeksverslag

Meer nieuws