Kwartaalblad 75

Page 29

Cultuurhistorie

29

en omstreken Watererfgoedroutes Hoogeveen 2 fietsroutes en 1 wandelroute langs het watererfgoed van Hoogeveen en omstreken De Watererfgoedroutes Hoogeveen voeren u langs bruggen, sluizen, vonders en oude watergangen in Hoogeveen en omstreken. Een rijk geïllustreerd boekwerkje met een wandelroute door Hoogeveen-stad van 15 kilometer, de fietsroute Noordscheschut van 40 kilometer en de fietsroute Echten van 34 kilometer.

men zodat uiteindelijk een bijna lege vlakte restte, doorsneden door kanalen en sloten met af en toe wat huizen en bomen, een bijna industrieel landschap. Langzamerhand veranderde de veenafgraving daarna tot een landbouwgebied. De achtergebleven veenarbeiders vonden een karig bestaan op de dalgrond. Grote delen van het voormalige hoogveen werden met bossen beplant omdat landbouw te weinig opbracht. Verspreide bebouwing langs het water klonterde samen tot dorpen als Hollandscheveld en Noordscheschut. De veenwinning had zich ondertussen naar Zuidoost Drenthe verplaatst, mogelijk gemaakt omdat de Hoogeveense Vaart was doorgetrokken tot bijna aan de Duitse grens. Hoogeveen bleef zodoende het cen-

trum van de turfvaart en was zelfs even de derde binnenhaven van ons land, na Amsterdam en Rotterdam. Na de Tweede Wereldoorlog trok de stad veel bedrijvigheid aan. Nieuwe vervoermiddelen als trein, bus en auto verdrongen het vervoer over water zodat de meeste kanalen inmiddels zijn gedempt. Wie Hoogeveen nu bezoekt ziet een moderne middelgrote stad te midden van landbouwgrond en bossen met water als drijvende kracht voor recreatie en nieuwe natuur. Het boekje ‘Watererfgoed in Hoogeveen’ vertelt u de geschiedenis van deze fascinerende gedaantewisselingen en toont de plekken waar het verleden nog tastbaar is.

U kunt het boekje bestellen via www. drentslandschap/webwinkel.nl. Het kost € 9,50. Beschermers van Het Drentse Landschap ontvangen tot 31 december 2012 gratis een kinderspeurtocht bij de bestelling van het boekje Watererfgoed in Hoogeveen e.o. Vermeld bij uw bestelling: speuren2012.

* Drs. O. Reijers is zelfstandig adviseur en projectmanager bij The Missing Link.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.