sleutelbloem (Primula) op 19 februari 2014

Tuinplanten lopen door warmte ruim een maand voor op schema

De Natuurkalender
20-FEB-2014 - Door de zeer hoge wintertemperaturen komen veel tuinplanten al in bloei of in blad. Als je naar de klimhortensia, de pioenroos, de magnolia, de helleborus en sommige prunussen kijkt, dan lijkt het al volop lente. De ontwikkeling ligt vier tot vijf weken voor op het normale schema.

Bericht uitgegeven door De Tuinen van Appeltern en De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Door de zeer hoge wintertemperaturen komen veel tuinplanten al in bloei of in blad. Als je naar de klimhortensia, de pioenroos, de magnolia, de helleborus en sommige prunussen kijkt, dan lijkt het al volop lente. De ontwikkeling ligt vier tot vijf weken voor op het normale schema.

Bloemen van spierstruik (Spiraea cinerea) worden al zichtbaar (foto: De Tuinen van Appeltern)De huidige winter komt waarschijnlijk op de derde plaats van warmste winters sinds de metingen drie eeuwen geleden in 1706 begonnen. Alleen de winters van 2007 en 1990 waren nog warmer. Bij De Natuurkalender komen al eerste bloeiwaarnemingen van maarts viooltje, dotterbloem, speenkruid en zelfs hondsdraf binnen. Door de waarnemingen te vergelijken met die uit de jaren 40 tot en met 60 van de vorige eeuw blijkt dat de ontwikkeling in de natuur ruim een maand voor op schema ligt.

Ook aan de planten in de tuin is goed te zien dat de natuur een maand of meer voor op schema ligt. Dit is zeer goed zichtbaar in De Tuinen van Appeltern. Met 22 hectare aan tuinen en ruim 200 voorbeeldtuinen is het Nederlands grootste tuinideeënpark. Ondanks dat het 20 februari is begint het er al duidelijk lente te worden. De krokusjes bloeien en de narcissen zitten al vol in knop. De vroeg bloeiende heesters zoals spierstruik (Spiraea cinerea), forsythia, bruidsbloem (Deutzia), schijnhazelaar (Corylopsis) en gele kornoelje (Cornus mas) laten nu al hun bloemen zien, wat zeker 3 tot 4 weken vroeger is dan normaal.

Schijnhazelaar 19 februari 2014 (foto: De Tuinen van Appeltern)

Gele kornoelje 19 februari 2014 (foto: De Tuinen van Appeltern)

De groene heesters, zoals de laurier en de glansmispel (Photinia), laten nu al volop hun groeipunten zien. De winterharde fuchsia komt normaal gesproken eind april in blad maar nu zit het blad er al aan. De hortensia staat ook in blad. Bij maar een paar graden vorst zullen de bovenste knoppen bevriezen. Aangezien daar ook de bloemknoppen zitten zullen ze bij vorst niet of minder goed in bloei komen.

Laurier op 19 februari 2014 (foto: De Tuinen van Appeltern)

Glansmispel (foto: De Tuinen van Appeltern)

Hortensia op 19 februari 2014 (foto: De Tuinen van Appeltern)

Heel veel vaste planten laten zich ook al boven de grond zien zoals de daglelie (Hemerocallis) en de poelruit (Thalictrum). Als het maar een graadje vriest ben je dat overigens alweer kwijt. Gelukkig zal de poelruit zich daarna wel weer herstellen. Het Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera) staat hier en daar zelfs al in bloei. Tevens laten sleutelbloem (Primula) en longkruid (Pulmonaria) de bloemetjes al zien.

Daglelie op 19 februari 2014 (foto: De Tuinen van Appeltern)

Poelruit op 19 februari 2014 (foto: De Tuinen van Appeltern)

Sleutelbloem op 19 februari 2014 (foto: De Tuinen van Appeltern)

Het is te hopen dat de temperatuur de komende weken niet ruim onder het vriespunt komt. Dit kan natuurlijk nog wel. In de eerste week van maart van 2005 zakte de minimumtemperatuur tot rond de -20 graden Celsius. Tien tot vijftien graden vorst zou voor veel planten funest zijn. Voorlopig blijft het volgens de tiendaagse verwachting van het KNMI nog veel te warm voor de tijd van het jaar.

Tekst: Ben van Ooijen, De Tuinen van Appeltern en Arnold van Vliet, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto's: De Tuinen van Appeltern

Vanaf 1 maart zijn De Tuinen van Appetlern weer geopend voor publiek