Wageningen UR
Plant Life
Digitale nieuwsbrief over het plantenonderzoek van Wageningen UR

december 2013


Go to the English edition
 

De beste manier om opbrengst te verhogen hoeft niet high-tech te zijn

stellen Ernst van den Ende en Sjaak Bakker

Wat de omstandigheden ook zijn, overal ter wereld kunnen we als Wageningen UR bijdragen aan duurzame intensivering van de landbouw”, zegt Ernst van den Ende, algemeen directeur van de Plant Sciences Group van Wageningen UR. “Ons uitgangspunt is bestaande systemen verbeteren, en niet alleen maar de allernieuwste technologie introduceren. Daar is immers vaak ook weer veel kennis voor nodig om er mee te kunnen werken. Op basis van de sociaal-economische en klimatologische omstandigheden bedenken wij een levensvatbaar en productieverhogend, duurzaam concept. Bijvoorbeeld in Indonesië, of in Afrika.”
» Lees verder over de aanpak bij dergelijke concepten

Unieke aanpak om phytophthora in aardappel beter te bestrijden

Nieuwe snelle technieken voor genetische identificatie maken het mogelijk om de aardappelziekte phytophthora gerichter aan te pakken. Dat verwachten onderzoekers van Wageningen UR, die samen met het bedrijfsleven de genetische variatie van de ziekteverwekker verder willen analyseren en koppelen aan praktijkadviezen. Hierdoor kunnen aardappeltelers straks de keuze voor een bestrijdingsmiddel of resistent ras afstemmen op de variant van de ziekte die in hun regio voorkomt. “Een unieke aanpak dus, die ook mogelijkheden biedt voor andere gewassen”, zeggen phytophthoradeskundigen Huub Schepers en Geert Kessel.
» Lees verder over de plannen om phytophthora gerichter te bestrijden

Welk landschap biedt voldoende voeding voor bijen?

Hoe gevarieerd is de voeding van honingbijen? Die vraag staat centraal in een Citizen Scientist Investigation naar de variatie in pollen die bijen in de kast brengen. “Imkers kunnen ons via dit project waardevolle informatie geven over de biodiversiteit van het landschap rondom hun bijenvolken en vooral ook over de noodzakelijke diversiteit van stuifmeel voor honingbijen”, zegt de projectleider Sjef van der Steen van Wageningen UR. “Kennis over de diversiteit in de voeding van bijen kan ons hopelijk helpen om de huidige problemen van bijen en andere insecten te verminderen. Dat is goed voor de natuur én voor de bestuiving van gewassen.”

 » Lees verder over het project en hoe u er aan kunt deelnemen

Chinezen hebben net zoveel last van coeliakie als Europeanen

Coeliakie komt wellicht even vaak voor bij de Chinese bevolking als bij de bevolking in de Westerse wereld. In de Westerse wereld komt coeliakie, veroorzaakt door het consumeren van glutenhoudende producten, voor bij 0,5 tot 2% van de bevolking.
Tot nu toe was er weinig bekend over de stand van zaken van coeliakie in China. Daarom namen onderzoekers van Wageningen UR het initiatief om een analyse te maken van de actuele situatie van coeliakie in China als een referentiepunt voor toekomstig onderzoek.
 » Lees verder over de studie en resultaten

Hoe het komt dat kiemplantjes altijd naar het licht groeien

Waarom groeien kiemplantjes naar het licht? Onderzoekers van Wageningen University en Carnegie Institution op Stanford University hebben ontdekt hoe kiemplantjes blauw licht gebruiken om naar het licht te groeien. Door het blauwe licht gaan er in stengelcellen kleine structuren, de microtubuli, haaks groeien op hun normale groeirichting. Het gevolg is dat ook de groeirichting van de plantjes verandert. De onderzoekers hebben nu het eiwit gevonden waardoor de microtubuli haaks op hun normale richting kunnen gaan groeien. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

 » Lees verder over de details van het onderzoek

Meer nieuws

Aanmelden voor deze nieuwsbrief

Ontvangt u deze nieuwsbrief via een collega of kennis en wilt u de nieuwsbrief Plant Life van Wageningen UR ook gratis acht maal per jaar in uw mailbox ontvangen?
Meld u dan hier aan.