Delta 52

Page 6

Lange tijd was de waarde van groen onbekend, waardoor het vaak moest wijken voor bebouwing. Dit laatste levert immers veel geld op. Het project TEEB wil een ommezwaai maken. Cijfers tonen aan dat investeren in groen wel degelijk inkomsten genereert.

Eindhoven wil het leefklimaat veraangenamen met gevelgroen. Horeca profiteert mee. Artist impression BYTR architecten Rotterdam.

Groen in en om de stad loont! De biodiversiteit in de wereld holt achteruit. ‘De grafiek gaat kaarsrecht omlaag’, geeft Henk Kuijpers, projectleider van TEEB, aan. Topbestuurders van de G8 hebben als reactie hierop in 2009 The Economics and Ecosystems Biodiversity ofwel TEEB opgericht, een beweging die ervoor moet zorgen dat natuur onderdeel wordt van het economisch denken. In Nederland houdt de landelijke Coalitie Biodiversiteit zich hiermee bezig. Het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu hebben zes projecten van TEEB

6 delta 52

geadopteerd, waaronder stad, landbouw, voedselketen, groen en gezondheid, en MKB internationale ketens. TEEB stad gaat over dienstbaar groen in en om de stad. Wie wil in groen investeren en nog belangrijker: wat levert het de samenleving op? In TEEB stad zijn de baten van het groen tegenover de kosten gezet met als doel om de stedelijke omgeving groener te maken.

Apeldoorn als trekker Henk vertelt hoe TEEB stad van de grond is gekomen. Bij de gemeente Apeldoorn had

hij vanaf 2010 een nieuwe functie als strategisch adviseur openbare ruimte en zocht daarvoor een goede invulling. In diezelfde tijd kreeg de gemeente een nieuw college van B&W en kwam er een jonge bevlogen wethouder. Hij werd benaderd om zitting te nemen in de landelijke stuurgroep TEEB in de stad. Dat ontstond door contacten in de landelijke coalitie biodiversiteit en contacten die gelegd waren tijdens de busexcursie in Apeldoorn, waarbij Henk als gastheer optrad. Als bekende in het groene vakgebied en met een groot netwerk,


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.