Lees verder
Foreco gebruikt een plantaardige hars om grenenhout op te waarderen tot een product dat kan concurreren met hardhout. De toepassing van het hout ligt vooral in bouw waarbij NobelWood wordt gebruikt als gevelbekleding. Na Nederland komt dankzij Europese subsidie nu de internationale vermarkting in beeld.

Foreco ligt net buiten het Overijsselse dorp Dalfsen in een bosrijk gebied, de natuurlijke habitat voor een houthandel. Sinds de oprichting in 1983 probeert het bedrijf zo duurzaam mogelijk te ‘produceren’ en het ligt voor de hand om uit de bedrijfsnaam de woorden forest en eco te destilleren. De naam is echter ooit uit een prijsvraag gerold en heeft geen diepere betekenis, zo laat directeur-eigenaar Peter Swager weten. Forest en eco zijn wel centrale begrippen voor Foreco en langzamerhand is daar het begrip innovatie bijgekomen. Vandaar dat het bedrijf de naam laat volgen door de pay off ‘innovatief in hout’. Een van die innovaties is NobelWood. Dat is naaldhout dat wordt verduurzaamd door toevoeging van biopolymeren uit stengels van suikerriet. Door voorselectie van het hout en de toevoeging ontstaat een product dat kan concurreren met tropisch hardhout.

 

Van zachthout hardhout maken

Het toegevoegde product is een wateroplosbare hars die al jaren gemaakt wordt uit landbouwafval door het Belgische bedrijf TFC (Trans Furans Chemicals). De hars wordt onder druk in het hout geïmpregneerd waardoor het volledig binnendringt. Na uitharding heeft het hout een verbeterde stabiliteit en kun je het probleemloos zagen en boren. ‘We proberen al jaren van zachthout hardhout te maken en dat is nu gelukt. Je kunt het in een aantal opzichten vergelijken met hardhout, maar wij proberen het te positioneren als een nieuw houtproduct en niet als ‘vervanger van’. NobelWood is een homogeen product en omdat wij 100% voorsorteren, is er geen sprake van uitval. Daardoor is het concurrerend met hardhout’, aldus Swager.

 

Van binnentafel tot buitenvloer

Foreco bestaat uit een viertal onderdelen: de houthandel voor de professionele en particuliere markt, een bedrijf dat speeltuinen inricht met houten speeltoestellen, een webshop en een houtconstructiebedrijf dat de producten van de zagerij assembleert en installeert. De weg- en waterbouw is qua omzet op dit moment het belangrijkst, de bouwmarkt is momenteel wat slapjes. Door de spreiding en de diverse markten die worden bediend, kan Foreco NobelWood breed toepassen. De belangrijkste markt ziet Swager in de bouw en dan vooral als gevelbekleding, gevolgd door houten vloeren voor terrassen. Met een speciale behandeling kan het product brandwerend worden gemaakt. Een bijzondere toepassing is de gevel van een school in Amsterdam die is voorzien van een NobelWood frame waartegen planten klimmen. Hoewel het product vooral voor het exterieur geschikt is, zijn er ook mogelijkheden voor het interieur. Zo staat er in sterrenrestaurant De Librije een tafel van (deels) NobelWood en ook ontwerper Piet Boon liet een tafel maken van het gemodificeerde hout.

 

Europees project

De belangrijkste markt blijft echter de bouw waarbij wordt ingestoken op duurzaam bouwen. ‘Biobased materialen gaan een rol spelen in het Bouwbesluit en milieuprestaties gaan een verplicht onderdeel worden voor de vergunningsaanvraag’, weet Klaas Jan Swager, zoon van. Swager jr. houdt zich sterk bezig met alles rond DUBO, verdiept zich in de wet- en regelgeving en is onder meer bezig met een LCA van materialen. Hij weet dat innovatie geld kost en dat het verkrijgen van subsidie een zoektocht in een doolhof kan zijn. Hij werkt nu anderhalf jaar bij Foreco en was daarvoor onder meer werkzaam als subsidieadviseur en dat komt het bedrijf goed van pas. Voor de ontwikkeling van NobelWood werd onder meer via AgentschapNL subsidie verkregen en om het product internationaal te gaan vermarkten, wordt aangepikt bij Eco-innovation, onderdeel van een groot ‘Europees’ project (EIP) dat innovatie in het mkb ondersteunt en meehelpt om de competitieve kracht te versterken.

 

Samenwerkende partners

Ook hier zit subsidie aan vast en ondanks de expertise van Swager jr. schakelde Foreco een extern bureau in om alles rond te krijgen. In dit internationale project werkt Foreco samen met het eerder genoemde Belgische TFC en partners uit Denemarken en Zweden. Met het hele project is 2 miljoen euro gemoeid waarvan de helft subsidiabel is. Foreco kan aanspraak maken op 500.000 euro subsidie. Vanwege de samenwerking, het daarmee samenhangende netwerk en de verplichting om onder meer extern kennis te delen, ziet Foreco mogelijkheden om het verduurzaamde hout op Europees niveau te promoten en in de markt te zetten.

 

Biobased is gevoel

Peter Swager denkt dat er voor NobelWood de komende vijf jaar een markt is van ‘enige duizenden kubieke meters’ en dat het ongeveer 10 tot 15 procent van de totale omzet kan gaan uitmaken. ‘Het is niet precies in geld uit te drukken. Het geeft een multiplier effect; het is een steen in de vijver waar de kringen steeds groter worden.’ Het bedrijf hoopt te kunnen profiteren van de steeds sterker wordende tendens naar duurzaam bouwen. NobelWood heeft inmiddels een DUBO-keurmerk en vooral de DUBO-markt is volgens Swager commercieel interessant omdat je hierbij kunt kwantificeren. ‘DUBO is hard, biobased is gevoel. De architect wil biobased, de bouwer wil DUBO. Voor ‘exterieur’ zal DUBO zwaarder wegen, voor ‘interieur’ zal biobased meer tellen.’