goed grasland op een hellend vlak - Melkveebedrijf
goed grasland op een hellend vlak - Melkveebedrijf
goed grasland op een hellend vlak - Melkveebedrijf
You also want an ePaper? Increase the reach of your titles
YUMPU automatically turns print PDFs into web optimized ePapers that Google loves.
eportage<br />
Gerard Widdershoven: “Huidig mestbeleid is niet werkbaar”<br />
<strong>goed</strong> <strong>grasland</strong> <strong>op</strong> <strong>een</strong> <strong>hellend</strong> <strong>vlak</strong><br />
Tekst en beeld: Rob van Ginneken<br />
Hoewel ze <strong>een</strong> lust voor het oog zijn,<br />
belemmeren de heuvels in Zuid-Limburg<br />
gerard Widdershoven in zijn bedrijfsvoering.<br />
Hellingspercentages tot wel 17 procent maken<br />
zijn grond erosiegevoelig. Bovendien zitten<br />
er stenen in de lössgronden rondom gulpen.<br />
onder meer weidegang helpt hem om de zode<br />
gezond te houden, mits het wild er vanaf blijft.<br />
Bijna on-Nederlands doet het landschap van<br />
Zuid-Limburg onder winterse omstandigheden<br />
aan. De met sneeuw bedekte hellingen lijken<br />
zo van <strong>een</strong> ansichtkaart af te komen en vormen<br />
in de zomer <strong>een</strong> toeristische trekpleister. Maar<br />
ook hier wordt landbouw beoefend en de<br />
idyllische heuvels maken <strong>goed</strong> <strong>grasland</strong>beheer<br />
niet makkelijk. De Gulpense melkveehouder<br />
Gerard Widdershoven heeft hier dagelijks<br />
mee te maken. Scheuren van <strong>grasland</strong> is<br />
moeilijk vanwege de erosiegevoelige hellingen<br />
en bij het ploegen van de grond komen er<br />
ongewenste voorwerpen naar boven. Gulpen<br />
is st<strong>een</strong>rijk, in de meest letterlijke zin van het<br />
woord.<br />
Huidig mestbeleid<br />
niet werkbaar<br />
Gerard Widdershoven zou graag hebben dat<br />
de wetgevers nog <strong>een</strong>s kritisch naar de regelgeving<br />
rondom het scheuren van <strong>grasland</strong><br />
kijken, zeker in het specifieke gedeelte van<br />
Nederland waar hij zijn bedrijf runt. “Het<br />
scheuren van <strong>grasland</strong> is hier praktisch<br />
onmogelijk, zeker in het voorjaar”, steekt hij<br />
van wal. “Stel, je hebt net <strong>een</strong> mooi zaaibed<br />
klaargelegd en er komt <strong>een</strong> voorjaarsbui<br />
overh<strong>een</strong>, dan spoelt alles van de helling af<br />
omdat de bouwvoor los gemaakt is. Vervolgens<br />
ontstaan er geulen <strong>op</strong> het in te zaaien perceel.<br />
Zo wil je ook niet met <strong>grasland</strong> starten. Het<br />
zaaibed moet egaal zijn.” Noodgedwongen<br />
zaait Widdershoven zijn maïs daarom <strong>op</strong> de<br />
meer <strong>vlak</strong>kere percelen. “En deze liggen ook<br />
verder van huis.”<br />
Maar liever ploegt Widdershoven helemaal<br />
niet. “De stenen die in de bodem zitten, komen<br />
naar boven bij ploegen. Als deze vervolgens<br />
door de hakselaar gaan, versplinteren ze<br />
helemaal. Dat komt in het voer terecht en is<br />
net zo erg als scherp-in als gevolg van ijzer.<br />
16 | www.melkveebedrijf.Nl / nr 2 / februari 2013 / reportage<br />
Hellingspercentages van 17 procent maken de grond erosiegevoelig.<br />
All<strong>een</strong> helpt bij stenen <strong>een</strong> magneet niet.” Om<br />
die reden heeft Widdershoven de <strong>op</strong>brengst<br />
van zijn laatst aangelegde perceel <strong>grasland</strong>, dat<br />
vanwege de derogatie is omgezet van bouwland<br />
in <strong>grasland</strong> <strong>een</strong> jaar in balen geperst. “Dan<br />
heb ik de stenen wel in de voergoot liggen,<br />
maar zijn ze in ieder geval nog heel.”<br />
En juist de onmogelijkheid van ploegen is<br />
voor Widdershoven aanleiding om te pleiten<br />
voor <strong>een</strong> uitzonderingspositie voor hem en<br />
vergelijkbare bedrijven. Het liefst wil hij naar<br />
<strong>een</strong> situatie waarbij het doodspuiten van<br />
<strong>grasland</strong> in het najaar wordt toegestaan, direct<br />
gevolgd door het doorzaaien van de grasmat,<br />
dus zonder bodemkerende bewerking.<br />
Widdershoven is ervan overtuigd dat dan de<br />
nitraatuitspoeling niet groter is in het najaar<br />
dan in het voorjaar. “Je brengt weinig lucht in<br />
de grond, waardoor de vertering van de oude<br />
zode beter verlo<strong>op</strong>t.”<br />
Droogtegevoelige grond<br />
Omdat de veehouder zich vooralsnog moet<br />
schikken in de huidige wetgeving, probeert hij<br />
zijn graszode zolang mogelijk in <strong>goed</strong>e conditie<br />
te houden. En weidegang hoort daarbij, aldus<br />
de melkveehouder. “Met maaien all<strong>een</strong> hol je de<br />
zode verder uit, terwijl betreding de uitstoeling<br />
bevordert.” Widdershoven begint begin april<br />
met het weiden van zijn veestapel <strong>op</strong> de lagere<br />
en <strong>vlak</strong>ker gelegen percelen, zodoende kan<br />
hij de hoger gelegen percelen eerst <strong>een</strong> keer<br />
maaien, <strong>op</strong> <strong>een</strong> st<strong>op</strong>pellengte van minimaal 7<br />
centimeter, voordat de droogte toeslaat. Want<br />
ook daar wordt Widdershoven mee geconfronteerd.<br />
Rundveespecialist Frank Jeurissen<br />
(Agrifirm Feed) legt uit wat het specifieke<br />
probleem is in Zuid-Limburg. “De stenen in<br />
de grond verstoren de capillaire werking; het<br />
gras kan het vocht niet <strong>op</strong>nemen uit de grond<br />
en is daardoor in de zomermaanden droogtegevoelig.”<br />
Widdershoven vult aan: “Daarnaast<br />
liggen verschillende <strong>grasland</strong>percelen <strong>op</strong> <strong>een</strong><br />
zuidhelling waar de zon de hele dag <strong>op</strong> schijnt.”<br />
In de winter maken de wilde varkens gaten<br />
van enkele tientallen centimeters diep.
De droogtegevoeligheid van de <strong>grasland</strong>percelen<br />
maakt dat slechte grassen meer<br />
kans krijgen. Toch kiest Widdershoven niet<br />
voor andere grassoorten in zijn percelen,<br />
bijvoorbeeld door middel van doorzaaien<br />
zonder het gras dood te spuiten. Hoewel<br />
Jeurissen verschillende doorzaaicombinaties in<br />
de praktijk tegenkomt, heeft hij niet het idee<br />
dat het structureel doorzaaien echt doorzet<br />
in zijn regio. Widdershoven zaait incidenteel<br />
door <strong>op</strong> advies van Jeurissen en bij voorkeur<br />
in het najaar omdat dan de vochtvoorziening<br />
het beste is. De veehouder blijft bij het gebruik<br />
van mengsels die uitsluitend Engels raaigras<br />
bevatten. “Een gras als rietzwenk, dat <strong>goed</strong><br />
tegen drogere omstandigheden kan, laat<br />
zich moeilijk beweiden en ik ga liever voor<br />
productie.” Wel beoordeelt hij regelmatig het<br />
<strong>grasland</strong> <strong>op</strong> slechte grassen en hij is niet bang<br />
om in te grijpen met bespuitingen, al wijkt<br />
hij daarvoor vaak uit naar het najaar. “In het<br />
najaar is de sapstroom naar beneden gericht,<br />
terwijl deze in het voorjaar naar boven lo<strong>op</strong>t.<br />
Door in het najaar te spuiten tegen onkruid<br />
vernietig je beter de wortel van het onkruid.”<br />
Het liefst laat Widdershoven zijn gras<br />
hakselen, maar bij herinzaai in combinatie<br />
met ploegen, perst hij het eerste jaar het<br />
gras in balen.<br />
Vreterij en ziektes<br />
Het zorgvuldige <strong>grasland</strong>beleid en de<br />
problematiek rondom het scheuren van<br />
<strong>grasland</strong>, zorgen ervoor dat de bodem in ieder<br />
geval in <strong>goed</strong>e conditie is. “Percelen met tien<br />
procent organische stof zijn g<strong>een</strong> uitzondering.<br />
Het bodemleven is heel rijk en bevat veel<br />
wormen”, weet Widdershoven. Dat brengt<br />
echter weer andere problemen met zich mee.<br />
Dassen en wilde varkens komen vanuit de<br />
omringende natuurgebieden <strong>op</strong> voedseljacht<br />
<strong>op</strong> de gronden van Widdershoven. “Vooral<br />
de wilde varkens veroorzaken veel schade.<br />
Ze graven gaten tot 20 centimeter diep”, legt<br />
Widdershoven uit. “Dassen maken minder<br />
grote gaten, maar zijn wel het hele jaar rond<br />
aanwezig. De wilde varkens komen vooral in<br />
het najaar en de winter.” Het herstellen van de<br />
grasmat is handwerk. “De gaten dichtslepen<br />
gaat niet, want de zode wordt voor- en<br />
achter het gegraven gat weggelegd”, aldus<br />
Widdershoven.<br />
Een ander probleem waar Widdershoven in het<br />
najaar mee geconfronteerd wordt, is kroonroest.<br />
De combinatie van ouder <strong>grasland</strong> en<br />
droogtegevoelige gronden maakt de percelen<br />
van de veehouder vatbaar voor de schimmel.<br />
In zijn bemestingsregime moet de veehouder<br />
daarom in het voorjaar zijn mestgift al aanpassen<br />
om aan het eind van de zomer nog wat<br />
kunstmeststikstof over te houden om het gras<br />
aan de groei te houden. “Maar dat was dit jaar<br />
niet afdoende. Ik heb afgel<strong>op</strong>en augustus nog<br />
veel percelen gebloot om kroonroest tegen te<br />
houden.”Jeurissen haakt in:<br />
“Daarom zie je in Zuid-Limburg over het<br />
algem<strong>een</strong> wat minder eiwitrijke kuilen bij<br />
de eerste snede. Veehouders kunnen niet<br />
maximaal bemesten voor de eerste snede.<br />
De veehouders willen kunstmest over<br />
houden om eind augustus-begin september<br />
het <strong>grasland</strong> ‘fris’ te houden, om te kunnen<br />
blijven beweiden. En ook de totale drogestof<strong>op</strong>brengst<br />
ligt hier wat lager in vergelijking<br />
met de rest van Nederland vanwege de<br />
droogtegevoeligheid.”<br />
Maar dat met <strong>goed</strong> management het<br />
<strong>grasland</strong> toch <strong>een</strong> kwalitatieve grasvoorraad<br />
kan <strong>op</strong>leveren, bewijzen de analyses van<br />
Widdershoven. Met kuilen van ruim 900 VEM en<br />
170 gram ruw eiwit, weet hij onder sub<strong>op</strong>timale<br />
omstandigheden <strong>goed</strong> ruwvoer te halen. <<br />
Het natuurgras wordt aan het jongvee <strong>op</strong>gevoerd.<br />
Bedrijfprofiel<br />
Gerard Widdershoven<br />
in maatschap met zijn vrouw rosy (45)<br />
melkt gerard widdershoven (46) 75<br />
overwegend zwartbonte melkkoeien in<br />
gulpen ( Nl limburg). de gemiddelde<br />
productie van zijn veestapel is 8.100<br />
kilogram melk met 4,47 % vet en 3,60 %<br />
eiwit.<br />
<strong>op</strong> het bedrijf zijn 55 stuks<br />
jongvee aanwezig.<br />
widdershoven beboert <strong>een</strong><br />
areaal van 67 hectare<br />
grond, waarvan 23<br />
hectare natuurgebied.<br />
13<br />
hectare<br />
is in<br />
gebruik<br />
als<br />
maïsland en<br />
31 hectare is in<br />
gebruik als <strong>grasland</strong>.<br />
www.melkveebedrijf.Nl / nr 2/ februari 2013 / reportage | 17