BNDR December 2012

Page 4

thema

In tijden van economische crisis valt het niet altijd mee om financiering voor je plannen te krijgen. Dit wordt ook steeds zichtbaarder in de landbouw. Banken verwachten meer van agrarische ondernemers en zijn kritischer geworden. Hierdoor is de aandacht voor alternatieve financieringsvormen flink gegroeid. Alternatieve financieringsvormen worden veelal ingezet als financiering bij een bank niet mogelijk is of omdat de ondernemer maatschappelijk draagvlak wil creëren. In dit artikel worden verschillende alternatieve financieringsvormen die aangewend kunnen worden in de agrarische sector, omschreven.

Nieuwe financiers op het boerenerf

Alternatieve finan Tekst: Tom de Jong / Illustratie: Henk van Ruitenbeek

Financiering door familie Een veelgebruikte financieringsvorm in de agrarische sector is de familielening: ouders die geld lenen aan hun opvolger. De familie stelt vaak minder hoge eisen dan de bank. Zo is er bij familielening veelal een lage rentevergoeding, omdat de lening gegund wordt aan het familielid. Omdat de rentevergoeding hoger is dan de spaarrente van de bank, is het verstrekken van een familielening financieel aantrekkelijk voor de geldschieter. Voor het aangaan van een familielening kan een commanditaire vennootschap worden opgericht. Hiermee verkleint de geldverstrekker de risico’s die kleven aan het uitlenen van zijn geld.

Financiering door burgers Crowdfunding Een eigentijdse manier van een financiering zoeken is crowdfunding. Bij crowdfunding maakt een ondernemer een investeringsplan en biedt dit aan op een crowdfundplatform op internet. Het benodigde bedrag wordt erbij vermeld. Als het plan aanspreekt, kunnen bezoekers van dit digitale platform investeren 4

BNDR

in het project. Het idee achter crowdfunding is dat veel particulieren een ondernemersplan ondersteunen door een klein bedrag te investeren en zo samen het plan volledig financieren. De afspraken bij crowdfunding variëren van een simpele lening tot het uitgeven van aandelen. Een voorbeeld van crowdfunding is BoerzoektBuur, waarbij ‘buren’ aandelen kunnen kopen om zonnepanelen op het dak van boerderijen te bekostigen. Adopteer een… Door burgers iets van jouw bedrijf te laten adopteren, creëert de burger een band met de ondernemer en mag deze bijvoorbeeld eieren rapen of appels oogsten. Adoptie is een goed middel om meer betrokkenheid van burgers te krijgen. De ondernemer moet bij deze vorm veel tijd steken in communicatie. Adoptie zorgt voor een stuk afzetzekerheid, maar het financiële voordeel is vaak niet groot. Abonnementen Met het afsluiten van een abonnement betaalt de burger op voorhand voor een aankoop die zij in de toekomst wil doen. Een voorbeeld is het groenteabonnement, waarbij de klant enkele maanden of zelfs een jaar vooruitbetaalt. De teler kan hiermee de zaden inkopen en andere investeringen doen. Bij een abon-

nement wordt afgesproken dat de ondernemer op een bepaald moment het product levert als tegenprestatie. Het voordeel van deze financieringsvorm is dat de ondernemer verzekerd is van afzet. Pergolabedrijf Bij een pergolabedrijf wordt de consument deelnemer van het bedrijf. In een contract wordt vastgelegd dat de deelnemers van het pergolabedrijf een deel van de oogst afnemen, ongeacht de grootte en zonder daar de kosten voor te dragen. De boer ontvangt een vast bedrag en daarmee een gegarandeerd inkomen. De basisgedachte hierbij is wederzijdse zorg: de ondernemer zorgt voor het voedsel, de geldschieter belooft het af te nemen en zorgt zo voor een inkomen. Deelnemers aan het pergolabedrijf hebben ook inzicht in de financiële en technische bedrijfsvoering en praten mee over verdere bedrijfsontwikkeling. De directe en financiële betrokkenheid van burgers maakt het mogelijk om de leden te vragen ook grotere investeringen mee te dragen, zoals in gebouwen of grond.

Pacht en erfpacht Pacht Een alternatieve financieringsvorm die zich inmiddels heeft bewezen is het pachten of


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.