ZuivelZicht nummer 10 2012

Page 6

markt

Jurri毛n Scheepstra, productschap zuivel

zuivelindustrie steeds afhankelijker van buitenland

Meer import in Kazachstan De melkproductie in Kazachstan is sterk hersteld na de dip die ontstond door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Ondanks de productiegroei zorgen de sterke seizoensschommelingen in de melkaanvoer ervoor dat de zuivelindustrie voor de verwerking steeds afhankelijker wordt van de import van melk en melkpoeder.

Kazachstan, gelegen in Centraal-Azi毛, is het op acht na grootste land ter wereld en het grootste land dat volledig door land is omgeven. Kazachstan heeft een continentaal landklimaat met koude winters en hete zomers. De helft van Kazachstan bestaat uit woestijn, een kwart van het oppervlakte wordt in beslag genomen door steppen. De rest van het landschap bestaat uit bossen, bergen en water.

economische ontwikkeling Kazachstan telt 16,7 miljoen inwoners, vergelijkbaar met Nederland. In tegenstelling tot andere oud-Sovjetstaten als Rusland en WitRusland, groeit de Kazachstaanse bevolking nog steeds door. In de laatste jaren nam het aantal mensen jaarlijks met gemiddeld 1,4% toe. Dankzij de aanwezigheid van grote hoeveelheden grondstoffen - waaronder olie - is de Kazachstaanse economie in staat geble-

28

439931.indd 28

ken fors te kunnen groeien. In 2010 en 2011 groeide de economie met ruim 7 procent. De koopkracht van een gemiddelde Kazachstaan stijgt dan ook snel, wat een extra stimulans is voor de consumptie.

helft van de melkproductie. De overige melk kwam van de kleinschalige melkveehouders die ook als werknemer verbonden waren aan de kolchozen.

Tijdperk na de Sovjet-Unie naar kolchozen Eeuwenlang was de melkproductie een aangelegenheid van nomaden die grote afstanden aflegden tussen de weidegronden in de zomer en de winter. Met de komst van Russische kolonisten in de negentiende eeuw werd de melkveehouderij veel meer grondgebonden en werden goede weidegronden omgevormd tot akkerbouwgebieden. Bovendien werden de nomaden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Nadat Kazachstan in de jaren dertig onderdeel werd van de Sovjet-Unie, werd de melkveehouderij genationaliseerd. Kolchozen, grote collectieve landbouwbedrijven, werden opgezet. Daarbij was het mogelijk om als individu in beperkte mate een aantal stuks vee te houden. Desondanks betekende dit alles wel dat de nomadische traditie van veehouderij verdween. In 1990 waren kolchozen goed voor meer dan de

Het uiteenvallen van de Sovjet-Unie betekende ook het einde van de kolchozen. Een groot deel daarvan werd ontbonden en in stukjes verdeeld onder de voormalige werknemers. Sommige kolchozen werden geprivatiseerd. De drastische structuurwijziging heeft ertoe geleid dat de melkproductie tegenwoordig voor 88 procent afkomstig is van kleinschalige boeren. Ruim 8 procent wordt geproduceerd door middelgrote melkveehouders, de rest komt nog van de grootschalige bedrijven.

Herstel melkproductie De chaos na de onafhankelijkheid die ontstond in de jaren negentig, leidde ertoe dat de melkproductie sterk daalde. In 1997 bereikte de melkproductie het dieptepunt met 3,3 miljard kg, ruim 40 procent lager dan in 1990, het jaar v贸贸r de opsplitsing van de Sovjet-Unie. Sindsdien is de melkproductie zich weer gestaag aan het herstellen. In 2010 bedroeg de melkproductie alweer bijna 5,4 miljard kg. In 2011 daalde de melkproductie echter met 2,8 procent tot ruim 5,2 miljard kg.

Sterke terugval in 2012 Ook in 2012 is de melkproductie verder gedaald. Tot en met augustus nam de melkproductie met ruim 9 procent af. De daling vond plaats in de drie meest noordelijk gelezuivelzicht / 17 oktober 2012

16-10-2012 12:08:29


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.