Gewoon sneeuwklokje, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Zachte winter doet sneeuwklokje vroeger bloeien

De Natuurkalender
29-JAN-2012 - Net als veel andere soorten zijn ook de sneeuwklokjes dit jaar een maand vroeger gaan bloeien dan normaal. Eerder berichtten we bijvoorbeeld al over de vroege krokussen. Het moment waarop sneeuwklokjes gaan bloeien blijkt direct afhankelijk van de temperatuur. Het moment van bloei wordt sterk bepaald door de temperatuur in de maanden januari en februari.

 

 

Het sneeuwklokje is een welbekende bloemensoort uit de narcissenfamilie. Het meest voorkomend in Nederland is het gewoon sneeuwklokje (Galanthus nivalis). Met haar karakteristieke hangende witte hoofdje siert ze vele Nederlandse voortuinen, meestal in februari en maart.

De afgelopen jaren hebben relatief hoge januari- en februaritemperaturen gekend. En dit was te merken aan de bloei van het sneeuwklokje. De afgelopen tien jaar lag de gemiddelde eerste bloeidatum in Nederland op 31 januari. Dit was ruim drie weker eerder dan het gemiddelde van 22 februari in de periode 1940 tot 1968. De gemiddelde temperatuur in januari en februari van 3,7 graden Celsius lag de afgelopen tien jaar ruim twee graden hoger dan de vroegere periode. Met de hoge temperaturen van de afgelopen weken is het dus niet verwonderlijk dat er al sneeuwklokjes hun kopjes opsteken. De gemiddelde eerste bloeidatum dit jaar komt waarschijnlijk op 23 januari te liggen. Dit betekent dat iets minder dan de helft van alle mensen die de eerste bloei van het sneeuwklokje bijhouden nog niet het eerste bloeiende sneeuwklokje gezien hebben dit jaar.

De duidelijke relatie tussen temperatuur en bloeidatum is ook duidelijk als we de bloeiwaarnemingen van de heer Braaksma analyseren. De heer Braaksma noteerde de eerste bloeidatum van het sneeuwklokje in zijn tuin in de periode van 1936 tot 1992. Uit de analyse blijkt dat wanneer de gemiddelde temperatuur in januari en februari onder nul is (de linkerkant van de grafiek) sneeuwklokjes pas in maart gaan bloeien. Wanneer de gemiddelde temperatuur in januari en februari boven nul is geldt: hoe warmer, hoe eerder.

Eerste bloeidatum van sneeuwklokjes vergeleken met de gemiddelde temperatuur in januari en februari in graden Celsius (figuur: De Natuurkalender)

Tekst: Lucie Vermeulen, Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto: Wout van der Slikke
Figuur: De Natuurkalender