Eenstijlige meidoorn, bloem,  K.U.Leuven Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

Voorsprong lente loopt terug door koud begin april

De Natuurkalender
15-APR-2012 - Na de zeer warme maart lag de ontwikkeling van planten gemiddeld twee tot drie weken voor op normaal. De koude start van april zorgt er voor dat de voorsprong geleidelijk terugloopt. Eind april en begin mei liggen we naar verwachting nog maar gemiddeld een week voor op het normale schema.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender [land] op [publicatiedatum]

Na de zeer warme maart lag de ontwikkeling van planten gemiddeld twee tot drie weken voor op normaal. De koude start van april zorgt er voor dat de voorsprong geleidelijk terugloopt. Eind april en begin mei liggen we naar verwachting nog maar gemiddeld een week voor op het normale schema.

Dotterbloem (foto: Arnold van Vliet)De echte voorjaarsbloeiers als speenkruid, maarts viooltje, dotterbloem, sleedoorn en hondsdraf bloeiden dit jaar gemiddeld tweeënhalve week eerder dan normaal. Dat had alles te maken met de zeer hoge temperaturen in maart en met de hoge temperaturen in december en de eerste drie weken van januari. De intense vorstperiode zorgde wel voor een vertraging, maar de ontwikkeling lag voor de vorstperiode meer dan een maand voor op schema.

Nog maar een week voorsprong
Meidoorn (foto: Paul Busselen)De gemiddelde temperatuur tot dertien april was volgens het KNMI 7,2 graden Celsius. Dit is twee graden lager dan normaal. De gemiddelde temperatuur in december en de eerste tien dagen van januari lag met een gemiddelde van 6,9 maar 0,3 graden lager. Het koude begin van april zorgt er voor dat de bloei van look-zonder-look, akkerhoornbloem, sering, scherpe boterbloem en meidoorn volgens de plantenvoorspelmodule op Natuurkalender.nl nog maar een week eerder zal zijn dan normaal. De bloei van de berk lijkt nauwelijks vroeger te zijn dan normaal wat ook blijkt uit de hooikoortsklachten die via Allergieradar.nl worden doorgegeven.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto’s: Arnold van Vliet; Paul Busselen, KU Leuven