Eenderde landbouwgrond heeft drainage

Boeren maken steeds meer werk van het draineren van landbouwgrond. In 2010 was 33 procent van de landbouwgrond gedraineerd, tegen 14 procent in 2003. De uitbreiding van de drainage vond vooral plaats in de zeekleigebieden. Het combineren van beregenen en draineren komt vooral veel voor in Flevoland, in de Wieringermeerpolder en op Goeree-Overflakkee.

Percentage gedraineerde landbouwgrond per gemeente, 2010

2011-drainage-k2

Uitbreiding drainage vooral in zeekleigebieden

De uitbreiding van de drainage heeft vooral plaatsgevonden in de kleigebieden. Niet verwonderlijk, omdat kleigrond water beter vast houdt dan zandgrond, waardoor de natuurlijke afwatering minder is. Forse uitbreidingen waren er in de zeekleigebieden in Groningen en Friesland (langs de Waddenzee en het IJsselmeer), in Flevoland, in de Kop van Noord-Holland en in het zuidwesten van Nederland. Ook in de veengebieden van Friesland en in de zandgebieden van Drenthe waren er flinke uitbreidingen. Drainagebuizen kunnen overigens ook gebruikt worden voor “omgekeerde drainage”. Hierbij worden de drainagebuizen bij droogte gebruikt om water aan te voeren, als aanvulling op of vervanging van beregening.

Percentage landbouwgrond met drainage

2011-drainage-gr1

Areaal landbouwgrond met drainage ruim verdubbeld

In de periode 2003-2010 is het totale areaal landbouwgrond met een volledig functionerende drainage met 350 duizend hectare toegenomen (+130 procent). De grootste uitbreidingen waren te vinden bij de graasdierbedrijven (+180 procent) en de akkerbouwbedrijven (+140 procent). Van de provincies had Friesland met 70 duizend hectare (+265 procent) de grootste toename. De provincie Utrecht had met 650 hectare (+24 procent) de kleinste toename.

Meest voorkomende combinatie beregenen-draineren per gemeente, 2010

2010-drainage-g3

Combinatie van beregenen en draineren

In een groot deel van Nederland wordt in de land- en tuinbouw zowel drainage als beregening toegepast. In 2010 kon op meer dan de helft van de bedrijven in Flevoland, in de Wieringermeerpolder en op Goeree-Overflakkee zowel beregening als drainage van landbouwgrond toegepast worden. Vooral in de provincie Flevoland is de laatste jaren veel geïnvesteerd in zowel drainage als beregening. In Groningen, Friesland en het zuidwesten van Nederland ging het vooral om een uitbreiding van de drainage.

Wim de Rooij

Bron: Maatwerktabel

Artikel: Kwart landbouwgrond kan beregend worden