Hogere krachtvoerkosten met volledig maïsrantsoen - Melkveebedrijf
Hogere krachtvoerkosten met volledig maïsrantsoen - Melkveebedrijf
Hogere krachtvoerkosten met volledig maïsrantsoen - Melkveebedrijf
Create successful ePaper yourself
Turn your PDF publications into a flip-book with our unique Google optimized e-Paper software.
R E P O R TA G E<br />
Familie van der Sande voert 100 % maïs<br />
<strong>Hogere</strong> <strong>krachtvoerkosten</strong> <strong>met</strong> <strong>volledig</strong><br />
maïsrantsoen<br />
Tekst en beeld: Rob van Ginneken<br />
Lage bewerkingskosten en daarbij minder werk<br />
en minder risico. Dat is kort samengevat de<br />
motivering van Willem van der Sande om alleen<br />
maar maïs te telen, en niet eens op eigen grond.<br />
Die is namelijk opgeplant <strong>met</strong> bomen. Van der<br />
Sande ambieert een flinke groei in de komende<br />
jaren en een <strong>volledig</strong> maïsrantsoen maakt dat<br />
mogelijk.<br />
In één oogopslag vang je het machinepark<br />
van Willem van der Sande. Een tractor <strong>met</strong><br />
mengwagen en twee wielladers. Met al het<br />
eigen land in de verhuur en een <strong>volledig</strong>e<br />
aankoop van maïs, kan de melkveehouder<br />
zich focussen op de ontwikkeling van de<br />
melkveetak. In tien jaar tijd is het bedrijf<br />
gegroeid van 700.000 kilogram melk naar<br />
de huidige 2,2 miljoen kilogram. Daarmee is<br />
het eind voor Van der Sande nog niet in zicht.<br />
De putmuren, die zijn opgetrokken naast de<br />
stal, zijn de fundering voor een verdere groei.<br />
Daarop moeten de nieuwe melkstal en een<br />
aantal boxen komen. Van der Sande: ”Doordat<br />
we een <strong>volledig</strong> maïsrantsoen voeren, hebben<br />
we tijd om te bouwen.”<br />
Droge zandgronden<br />
Toch was niet de beschikbare tijd de<br />
aanleiding om gras 10 jaar geleden <strong>volledig</strong><br />
uit het rantsoen te weren. De hoge zandgronden<br />
van Willem van der Sande maakten<br />
de teelt moeilijk. “Zonder beregening kon er<br />
geen opbrengst gehaald worden”, vertelt de<br />
ondernemer. “Daarnaast hadden we van<br />
oudsher sowieso een maïsrijk rantsoen.<br />
Daarbovenop kwamen de voordelen van oogstzekerheid<br />
en de lagere bewerkingskosten.”<br />
Inmiddels zijn de bewerkingskosten helemaal<br />
geminimaliseerd. Een samenwerkingsverband<br />
<strong>met</strong> een boomteler was voor de veehouder<br />
dusdanig interessant om zijn bedrijfsoppervlakte<br />
te verhuren en <strong>met</strong> de huuropbrengsten<br />
de aankoop van maïs te financieren. Bij een<br />
<strong>volledig</strong> maïsrantsoen is dat een voordeel,<br />
weet Van der Sande. “In elke maïs zit zetmeel,<br />
dat is het belangrijkste. Ik koop het product<br />
van het land, dus ik bepaal het oogsttijdstip.”<br />
De koeien van Willem van der Sande gedijen goed op een rantsoen <strong>met</strong> hoofdzakelijk<br />
maïs en stro.<br />
De veehouder houdt daarmee de vinger aan<br />
de pols om de kwaliteit te waarborgen. “Een<br />
kwalitatief goede graskuil aankopen is<br />
lastiger”, weet de veehouder, die toegeeft dat<br />
de groeiambities de eigen teelt ook deels in<br />
de weg staan. “Nu heb ik éénmaal per jaar<br />
een kostprijspiek, namelijk bij de oogst. Bij<br />
zelfteelt heb ik er in het voorjaar ook één.”<br />
Aankoop maïs onder druk<br />
Door de jaren heen heeft Van der Sande<br />
nooit getwijfeld aan zijn bedrijfsvoering.<br />
Hoewel het bedrijf een behoorlijk areaal<br />
grond heeft, dwingt zijn bedrijfsomvang er<br />
toe om mest af te voeren. Door 70 % van zijn<br />
grasland in te zaaien <strong>met</strong> gras en mee te<br />
doen aan de derogatie, zou hij zo’n 30 %<br />
minder mest af hoeven te zetten. Volgens<br />
Van der Sande, een rekenaar, weegt dat<br />
voordeel niet op tegen de bewerkingskosten.<br />
Een andere strategie die de ondernemer<br />
voert, staat echter wel op wankelen. De<br />
samenwerking <strong>met</strong> de boomteler levert<br />
Willem weliswaar voldoende op en het brengt<br />
hem extra afzetmogelijkheden voor mest,<br />
maar de stijgende prijzen voor maïs dwingen<br />
hem tot nadenken. “Nu de maïsprijzen<br />
oplopen overweeg ik om de teelt weer voor<br />
eigen rekening te nemen.” Van der Sandes<br />
eigen grond is daarvoor voldoende. Hij rekent<br />
voor: “Gemiddeld voer ik 10 kilogram<br />
drogestof per koe per dag. Bij een drogestofpercentage<br />
van 30 % is dat 33 kilogram per<br />
koe. Met onze omvang is dat ruim 8 ton<br />
product per dag en op jaarbasis dik 3.000 ton.<br />
Hier wordt een opbrengst gerealiseerd van<br />
60 ton product per hectare. Met 50 hectare<br />
kan ik 250 koeien voeren.”<br />
Geen staygreen<br />
Mocht hij de teelt van maïs weer in eigen<br />
handen nemen, dan weet Van der Sande al<br />
wel welke rassen er in aanmerking komen.<br />
Coniferen staan er tot achter de stal. Het samenwerkingsverband <strong>met</strong> een boomteler levert<br />
hem vooralsnog meer op dan zelf maïs telen.<br />
22 | WWW.MELKVEEBEDRIJF.BE / NR 2 / FEBRUARI 2012 / REPORTAGE
Van der Sandes machinepark in één opslag.<br />
De moderne staygreenrassen kunnen hem<br />
allerminst bekoren. “De stengel moet<br />
voldoende rijp zijn bij het oogsten. Als de<br />
korrel al wel deegrijp is, maar de stengel nog<br />
niet oogstrijp gaat de stengel in de kuil<br />
verzuren, waardoor de pH daalt. Ik heb het<br />
in het verleden meegemaakt en dat bracht<br />
veel pensverzuring <strong>met</strong> zich mee.” Sinds die<br />
ervaring hecht Willem meer waarde meer<br />
aan de restplant als zijnde structuurbron.<br />
“De belangrijkste component is energie op<br />
pensniveau, dus zetmeel.”<br />
Als de percelen rondom de boerderij weer<br />
ingevuld worden <strong>met</strong> maïs, dan neemt Van<br />
der Sande in ieder geval ruim de tijd om zijn<br />
rassenkeuze te bepalen. In de wintermaanden<br />
maïszaad bestellen vindt hij in ieder geval<br />
onzin. “Je kunt nog geen maïsras kopen als<br />
je niet weet wanneer je gaat zaaien. Vroege<br />
rassen laat zaaien, betekent dat de plant<br />
vaak nog niet rijp is bij oogst. Dan kom je<br />
weer terug bij de problemen van verzuring<br />
in de kuil.”<br />
Ten aanzien van de kwaliteit uit Van der Sande<br />
nog een bezorgdheid. Afgelopen jaren heeft<br />
hij de kwaliteit van de maïs zien teruglopen.<br />
“Het huidige mestbeleid zorgt voor een<br />
flinke opbrengstvermindering. Met name de<br />
drogestofopbrengst is lager. Daarentegen<br />
blijft de kwaliteit op niveau, kijk maar naar<br />
de uitslag van dit jaar. Gemiddelde was het<br />
drogestofpercentage 36,1 % <strong>met</strong> 1.004 VEM,<br />
een structuurwaarde van 1,9 en een<br />
zetmeelaandeel van 388 gram per kilogram<br />
droge stof.”<br />
14 cent all-in<br />
Een <strong>volledig</strong>e aankoop van maïs valt volgens<br />
Van der Sande rond te rekenen. Op dit<br />
moment bedragen de voerkosten van het<br />
melkveebedrijf zo’n 14 cent per kilogram<br />
melk. “Dat is inclusief alle bewerkingskosten”,<br />
zo vertelt de veehouder. De aankoop van<br />
maïs kost hem, inclusief hakselen, jaarlijks<br />
zo’n 4 cent, afhankelijk van de prijs. De<br />
resterende loonwerkkosten, voor bijvoorbeeld<br />
mestuitrijden en transport, liggen volgens<br />
de veehouder op 2 cent per kilogram melk.<br />
“Dat is ook inclusief de kosten voor het<br />
aanwezige materieel op het bedrijf”, vult de<br />
ondernemer aan. De overgebleven 8 cent<br />
gaan op aan <strong>krachtvoerkosten</strong> en stro. Dat<br />
deze kosten hoger liggen dan bij reguliere<br />
veehouderijbedrijven is volgens Van der Sande<br />
niet meer dan logisch. “Eiwitvoorziening<br />
moet ik <strong>volledig</strong> aankopen en maïs kent<br />
weinig structuur.” De aankoop van structuur<br />
in de vorm van stro kost Van der Sande<br />
jaarlijks zo’n 20.000 euro. Het komend jaar<br />
wacht hij de prijzen nog af, maar in de<br />
toekomst sluit hij niet uit om een eigen<br />
structuurbron te gaan telen. Hij denkt aan<br />
vezelhennep, maar het gewas is hem nog<br />
niet bekend genoeg om er mee te beginnen.<br />
Groeiambities<br />
Als Van der Sande de ruwvoerteelt weer in<br />
eigen beheer gaat uitvoeren, dan nog zal er<br />
aankoop van voer nodig zijn. De veehouder<br />
steekt zijn ambities niet onder stoelen of<br />
banken. “In 2015 wil ik <strong>met</strong> 400 koeien 3,5<br />
miljoen kilogram melk volmelken.” De nieuwe<br />
melkstal is de volgende stap naar dat doel.<br />
De <strong>volledig</strong>e teelt van maïs maakt dat Van<br />
der Sande daarvoor de komende zomers de<br />
handen vrij heeft. <<br />
Bedrijfsprofiel<br />
— Willem van der Sande (40, rechts) melkt<br />
in Diessen (Noord-Brabant) <strong>met</strong> 225<br />
melkkoeien en 25 droogstaande koeien<br />
een quotum van 2,2 miljoen kilogram<br />
melk vol <strong>met</strong> een vetreferentie<br />
van 4,18 %. De Holsteinveestapel<br />
is overwegend<br />
zwartbont. De gemiddelde<br />
productie bedraagt 9.600<br />
kilogram melk <strong>met</strong> 3,47 %<br />
eiwit en 4,10 % vet. Bij<br />
het bedrijf zijn 300<br />
< Diessen<br />
stuks jongvee<br />
aanwezig.<br />
— Bij het bedrijf<br />
behoort 69 hectare<br />
grond, waarvan 62 hectare<br />
eigendom is. De overige 7<br />
hectare is huurland. 19 hectare is in<br />
gebruik als maïsland. De resterende 50<br />
hectare is opgeplant <strong>met</strong> bomen. Het<br />
samenwerkingsverband <strong>met</strong> de<br />
boomteler zorgt voor voldoende<br />
plaatsingsruimte.<br />
— Willem van der Sande is getrouwd <strong>met</strong><br />
Lisette van den Corput (40). Samen<br />
hebben ze twee zoons: Huib (5) en Mans<br />
(2). De familie verhuurt een gedeelte van<br />
het woonhuis als vakantiewoning.<br />
Tevens worden er op het bedrijf<br />
workshops gegeven en organiseren ze<br />
de winter farm fair. Daarnaast is er de<br />
mogelijkheid om het bedrijf te<br />
bezichtigen door middel van excursies.<br />
Droge grondstoffen worden in een speciale<br />
loods gelost.<br />
— Van der Sande heeft twee man personeel<br />
Rantsoen hoogproductief laagproductief<br />
in dienst. Thijs van Beers<br />
(fulltime, 23, links op foto) en<br />
Richard de Graaf (18, parttime)<br />
11,5 kg DS maïs 10 kg DS maïs<br />
2,5 kg raap 3 kg DS aardappelvezels<br />
2,5 kg soja 2,5 kg raap<br />
1,5 kg DS geplette tarwe 2,5 kg soja<br />
1,5 kg DS droge bietenpulp 2 kg bietenpulp<br />
1,5 kg tarwestro Stro<br />
1,5 kg aardappelpersvezels<br />
www.logeerderijkoekroonluchter.nl<br />
WWW.MELKVEEBEDRIJF.BE / NR 2 / FEBRUARI 2012 / REPORTAGE| 23