Duinmeer met mensen op Zandmotor.

21,5 miljoen kubieke zand voor mens en dier

ARK Rewilding Nederland
4-DEC-2011 - De Zandmotor is 'af' en open voor het publiek. De natuur heeft dit extra stukje Nederland al verkend en blijkbaar is het een lopend, of vliegend, buffet.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

De Zandmotor is 'af' en open voor het publiek. De natuur heeft dit extra stukje Nederland al verkend en blijkbaar is het een lopend, of vliegend, buffet.

Visdief en grote stern op Zandmotor (foto: Leo Linnartz, ARK)Op 24 november is de Zandmotor officieel geopend door staatsecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu). Voor de kust tussen Ter Heijde en Kijkduin ligt nu een schiereiland van 21,5 miljoen kubieke zand verspreid over 128 hectare, even groot als 256 voetbalvelden of de helft van het eiland Rottumeroog. Door wind, golven en stroming verspreidt het zand zich de komende decennia langs de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen. Het vormt daar nieuw strand en duin, dat ons tegen zeespiegelstijging beschermt en extra ruimte voor natuur en recreatie biedt.

Blauwe zeedistel en afgestorven zeeraket (foto: Leo Linnartz, ARK)De natuur heeft de Zandmotor al veel eerder ontdekt, zoals in eerdere nieuwsberichten te lezen was. Inmiddels hebben de eerste blauwe zeedistels zich ook gevestigd. Geregeld worden er bruinvissen en zeehonden gezien. Meestal voor de kust, maar soms ook in de baai, waar ze goed te observeren zijn. De monding van de baai spoelt en stuift overigens langzaam dicht en met eb kan je er soms al over lopen.

Naast bruinvissen en zeehonden zitten er ook erg veel zeevogels voor de kust van de Zandmotor. Zeekoeten, roodkeelduikers, jan-van-genten en eidereenden laten zich geregeld en in flinke aantallen zien. Blijkbaar is er veel te halen voor de dieren.

Meer informatie: www.dezandmotor.nl

Tekst: Twan Teunissen en Marjolein Sterk, ARK
Foto's: Leo Linnartz, ARK