Conference peer. GNU-licentie

Optimaal jaar voor Nederlandse appels en peren

De Natuurkalender
16-SEP-2011 - Dit jaar halen de fruittelers een overdadige fruitoogst binnen. Eerder deze zomer werd al een zeer vroege, goede kersen- en pruimenoogst binnen gehaald. Nu wordt er hard gewerkt aan de overvloedige oogst van appels en peren. Het fruit is ook nog eens van een zeer goede kwaliteit.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op [publicatiedatum]

Dit jaar halen de fruittelers een overdadige fruitoogst binnen. Eerder deze zomer werd al een zeer vroege, goede kersen- en pruimenoogst binnen gehaald. Nu wordt er hard gewerkt aan de overvloedige oogst van appels en peren. Het fruit is ook nog eens van een zeer goede kwaliteit.

Elstar appels (foto: Rasbak)De fruittelers in Nederland hebben het druk, want de oogst van het fruit is in volle gang. En wat voor oogst: zeer overdadig met een hoge kwaliteit. De Conference perenoogst is bijna helemaal binnen en volgende week volgen de Elstar appels.

Optimaal jaar
2011 is een optimaal jaar geweest voor het fruit. In het voorjaar waren de bloeiomstandigheden zeer gunstig voor een optimale bestuiving (zie natuurbericht van 22 april). Daardoor heeft het fruit voldoende goede pitten ontwikkeld, de basis voor een goede celdeling. Het resultaat is mooie grote ronde vruchten. Zitten er niet voldoende, goed ontwikkelde pitten in het fruit, dan krijg je kleinere vruchten die niet mooi rond zijn.

Daarnaast vond de bestuiving in een relatief korte periode plaats, waardoor het fruit nu in een korte periode allemaal plukrijp wordt en in een korte periode geoogst kan worden. En ook dat is gunstig voor de fruittelers.

Van het droge voorjaar heeft het fruit weinig schade gehad. De meeste boomgaarden liggen in gebieden met goede, vochthoudende gronden waar voldoende wateraanvoer is vanuit de aanwezige watergangen. Hierdoor was er steeds voldoende water beschikbaar voor de fruitbomen.

Conference peren, nog aan de boom (foto: Glysiak)

Weeromslag
Vervolgens sloeg in de zomer het weer op precies het goede moment om. Door de vele neerslag in combinatie met hoge nachttemperaturen kon het fruit gemakkelijk doorgroeien. Het waren ideale groeiomstandigheden.

>> Geef aan De Natuurkalender door wanneer uw eerste appels en peren rijp zijn

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University en Frans van Brandenburg, Vakgroepvoorzitter Fruitteelt van de Nederlandse Fruittelers Organisatie
Foto's: Rasbak, GNU-licentie; Glysiak, GNU-licentie